Lopta kojom je Maradona postigao gol "Božjom rukom" prodana na aukciji za ludu cifru
Legendarna lopta prodana za dva miliona funti.

Danas dobila novog vlasnika

Lopta kojom je Maradona postigao gol "Božjom rukom" prodana na aukciji za ludu cifru

Eldar Ganibegović

Danas je na aukciji u Londonu prodata lopta kojom je Diego Armando Maradona postigao čuveni gol rukom protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.

Svjetsko prvenstvo u Kataru se bliži, Argentina je jedan od favorita kao i uvijek, a mnogi u toj zemlji se još uvijek sjećaju 1986. godine i Mundijala na kojem su postali prvaci.

Na tom Svjetskom prvenstvu postignut je jedan od najlegendarnijih golova u fudbalu ikad kada je Diego Maradona postigao gol rukom protiv Engleske i odveo svoju reprezentaciju do pobjede 2:1 u četvrtinalu.

Argentina je osvojila turnir pod vodstvom svog sjajnog plejmejkera, koji je tom prilikom postao jedan od najboljih fudbalera svih vremena.

Danas je lopta kojom je postignut taj gol prodata na aukciji u Londonu za dva miliona funti.

Iz Graham Budd Auctions rekli su u oktobru da očekuju prodaju između dva i po i tri miliona funti - znatno više od prethodne rekordne prodaje od 420.000 funti za baklju Zimskih olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. godine.

Bivši argentinski veznjak, koji je preminuo u novembru 2020. godine, tvrdio je da je gol zabio "malo Maradoninom glavom, a malo Božjom rukom".

"Ova lopta je dio fudbalske historije. Pravo je vrijeme da je podijelimo sa svijetom", rekao je vlasnik lopte, koji je bio ntko drugi do sudac ove slavne utakmice, Tunižanin Ali Bin Nasser, citirala je aukcijska kuća u oktobru.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Nisam vidio ruku, ali sam sumnjao", rekao je Bin Nasser za nekoliko dana nakon Maradonine smrti prije dvije godine. 

U maju je dres koji je Maradona nosio na ovoj utakmici prodan na aukciji za 9,3 miliona dolara, više nego dvostruko više od cijene koju je predvidio Sotheby's.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi