Snimak iz 1983. i Maradona na poplavljenom terenu - znao je šta treba da radi s loptom

Genijalnost na djelu

Snimak iz 1983. i Maradona na poplavljenom terenu - znao je šta treba da radi s loptom

Edmir Škorić

Diego Armando Maradona bio je jedan od najvećih nogometaša u historiji, a ponekad se pojave stare snimke koje nam prezenetuju svu njegovu čaroliju i njegov visok nogomenti IQ.

Krajem 2020. godine svijet se oprostio od velikog Diega Maradone, ali godinama poslije žive sjećanja na njega. Ipak je ostavio ogroman trag da bi tek tako brzo otišao u prošlost.

Maradona, koji je rođen 30. oktobra 1960. godine u Lanusu, u blizini Buenos Airesa, prema mišljenju većine jedan je od najboljih igrača svijeta svih vremena, a pored onog reprezentativnog koji ga je proslavio, nosio je dresove nekih od najvećih španskih i italijanskih klubova.

Igrao je za Barcelonu, za Napoli, a karijeru je okončao 1997. godine nakon brojnih zdravstvenih problema. Pratile su ga brojne kontroverze, bio je ovisnik o kokainu, kocki i ženama, ali svejedno je bio najveći.

Proslavio se osvajanjem Svjetskog prvenstva s Argentinom 1986. godine, dva puta osvajao Scudetto s Napolijem, La Ligu s Barcelonom, UEFA kup sa Napolitancima, Kup Italije... Ostaće upamćen po nekim čuvenim potezima i golovima na velikim takmičenjima.

Kasnije je radio kao selektor Argentine, vodio nekoliko timova, da bi preminuo u novembru 2020. godine u 61. godini života. Maradona je pretrpio kardiorespiratorni zastoj u svojoj kući u kojoj se oporavljao nakon operacije na mozgu kojom mu je odstranjen krvni ugrušak.

Oglasi

I dalje njegovi fanovi potražuju dodatne video materijale ili bilo kakav sadržaj u arhivi, a sada je isplivao video iz 1983. godine.

Tada je Diego u dresu svog nekadašnjeg kluba Barcelone igrao protiv Nottingham Foresta.

"Barcelona protiv Nottinghama. Poplavljen teren. Od prve minute Diego Maradona znao je da lopta mora što manje dodirivati tlo", stoji u opisu videa koji prikazuje legendarnog Argentinca kako konstantno loptu diže u zrak jer je očito bilo teško da je šalje po zemlji.

Bio je to zapravo jedini način da Mali zeleni kontroliše loptu i radio je to fenomenalno, kao i sve drugo u karijeri.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Spomenuta utakmica odigrana je 23. avgusta 1983. godine u sklopu Joan Gamper trofeja i bila je prijateljskog karaktera. Sezonu kasnije Barcelona će osvojiti Superkup Španije, ali neće se proslaviti u drugim takmičenjima.

S Diegom su tada igrali otac Danija Olma Antonio, Bernd Schuster, Jorge Luis Gabrich, Manolo, Esteban Vigo, Quini, Paco Clos, Lobo Carrasco, Marcos...

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drakula
Ovo lessiju nikad ne bi naumpalo. Ovo je igrac za razliku od danasanjim sve im je omoguceno oprema,kopacke gram,lopta gram. Ova lopta kad te u glavu zvekne puna vode padnes isto pokošen.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi