Dijamant Edin Džeko danas slavi 29. rođendan

Najbolji ambasador Bosne i Hercegovine

Dijamant Edin Džeko danas slavi 29. rođendan

Malo ko je prije desetak godina mogao slutiti da će Edin Džeko, tada golobradi omladinac sarajevskog Željezničara, izrasti u igrača svjetske klase i dugogodišnjeg najboljeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.

Edin Džeko je uspio u tome i danas je slika i prilika uspješnog Bosanca i Hercegovca kojem se divi i staro i mlado. Odnedavni kapiten naše reprezentacije danas slavi svoj dvadeset i deveti rođendan. Rekli bismo: već!?

Kao da je jučer Džeko bio mladi bh. napadač koji žari i pali Bundesligom u dresu Wolfsburga. Vrijeme je brzo prošlo, a naš Dijamant je već ušao u tridesetu godinu života.

Karijeru je Džeko počeo na Grbavici, gdje je prošao omladinske selekcije i dvije godine nastupao za prvi tim Željezničara. Mitovi o famoznom nadimku 'kloc' i tome kako je otjeran sa Grbavice su toliko puta prepričani da su na kraju svi povjerovali u njih, ali je prava istina da je Željezničar Džeku jednostavno prodao u Teplice. Tamo ga je sa sobom poveo Jirži Plišek.

Teplice su Džeki bile odskočna daska za ono što slijedi. Felix Magath je 2007. godine za 4 miliona eura našeg napadača doveo u Wolfsburg, kada ujedno i kreće 'Džekomanija'.

Partijama u dresu njemačkog kluba, Džeko je skrenuo pažnju na sebe i postao je idol svima u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Sa Wolfsburgom se okitio titulom prvaka Njemačke u famoznoj sezoni kada je sa Misimovićem harao Bundesligom. Džeko se u Wolfsburgu zadržao četiri godine, upisao je 142 nastupa, postigao 85 golova i asistirao 36 puta.

Edin Džeko je u januaru 2011. godine iz Wolfsburga prešao u Manchester City za 32 miliona eura, što je tada bio najveći izlazni transfer iz Bundeslige i najveći transfer u historiji bh. fudbala. Također, Džekin prelazak u City je i dan danas jedan od najskupljih transfera ostvarenih u januaru ikad.

Džeko je sa Cityjem osvojio mnogo trofeja, a dva puta se popeo na tron u Premier ligi. Tome je dodao i po jedan FA Kup, Liga Kupe i Super Kup, pa se može reći da je naš napadač u Engleskoj osvojio sve što se moglo osvojiti. Postigao je mnogo bitnih golova za svoj klub, čiji navijači mu nekad vjeruju više, nekad manje, ali mu neke golove ne zaboravljaju. Nedavno je naš kapiten postigao 50. ligaški gol za City, a želi ih postići još mnogo.

Edin Džeko je u dresu reprezentacije uvijek imao još bolji učinak nego nego u klubovima u kojim je nastupao. Fudbaler Cityja je za BiH odigrao 69 utakmica i postigao je 38 golova, što ga čini najboljim strijelcem u historiji naše reprezentacije. Sa Bosnom i Hercegovinom je Džeko ispisao nove, svijetle stranice historije domaćeg fudbala i predvodio je Zmajeve na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, prvi put u historiji.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Na kraju, možemo samo reći da smo ponosni i neizmjerno sretni što je tog 17. marta 1986. godine na svijet došao Edin Džeko, što se odlučio baviti fudbalom i ne odustati od toga, čak i onda kada je bilo teško. Isplatilo mu se, a isplatilo se i svima nama koji smo se bezbroj puta radovali njegovim golovima. Želimo mu od srca da još dugo, dugo bude na prepoznatljivom nivou i da nam svima donese još mnogo sreće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.