Grci su nakon haosa otišli daleko u prošlost i otvorili stare rane Dinama

Grci su nakon haosa otišli daleko u prošlost i otvorili stare rane Dinama

Edmir Škorić

U Atini je sinoć došlo do žestokog huliganskog napada u kojem je smrtno stradao 22-godišnji grčki navijač od kojeg su se u AEK-u jutros oprostili.

AEK i zagrebački Dinamo večeras treba da odigraju prvu utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka, ali uvertira u ovaj spektakl bili su žestoki navijački obračuni sa smrtnim ishodom. Grupa Dinamovih pristalica je i pored zabrane doputovala u glavni grad Grčke, a na ulicama Atine sinoć je vladao haos.

U žestokoj tuči navijača AEK-a i Dinama povrijeđeno je najmanje osam osoba, a kako jutros pišu mediji iz Grčke jedan navijač nažalost je preminuo.

U pitnaju je 22-godišnji navijač AEK-a koji je izboden u sinoćnjoj tuči, a iako je hitna pomoć brzo reagovala nažalost doktori nisu uspjeli da ga spase, te je objavljeno da je on sinoć preminuo u bolnici.

Još jedan navijač je u teškom stanju i životno ugrožen, a mnogi od navijača oba tima javljali su se u bolnicu kako bi im se ukazala pomoć nakon haosa koji je nastao.

Oglasi

Grčka Gazzetta jutros piše o neredima, ali i o Bad Blue Boysima, koji su dolaskom u Atinu izazvali nerede.

Gazzetta Boyse naziva "ekstremno desničarskim huliganima koji su spremni na sve", navodeći da su svojevremeno učestvovali u "derbiju mržnje" i da su bili akteri utakmice koja je "zapalila bure baruta" i najavila raspad Jugoslavije 1990. godine, aludirajući na utakmicu Dinama i Crvene zvezde. Na taj su način otvorili stare rane i podsjetili na jedan ružan i crn dan jugoslovenskog nogometa i samog postojanja bivše države.

"Tada je zauvijek razbijeno ionako krhko staklo u srpsko-hrvatskim odnosima. Sve je visjelo o koncu i svi su mislili da će uskoro oružje 'progovoriti'. I bili su u pravu. Nedugo zatim počeo je rat. Za mnoge je i danas taj rat službeno počeo u "prokletom Maksimiru" gdje su se u doslovnom smislu riječi sukobili zagrebački Dinamo i Crvena zvezda i dali do znanja da su ta dva naroda strano tijelo u Jugoslaviji, koja polako, ali sigurno postojano dovela do raspada", navodi grčka Gazzetta u svom tekstu.

"Za prvenstvo su se te godine borili Dinamo Zagreb i Crvena zvezda. Utakmica koja će se odigrati 13. maja 1990. godine na zagrebačkom stadionu Maksimir okarakterizirana je kao derbi decenije i to ne bez razloga, s obzirom da bi, da nije bilo šokantnih izgleda, pobjednička ekipa odnijela naslov prvaka na kraju sezone. Srbi i Hrvati su se sedmicama prije grozničavo pripremali za derbi, i to ne uvijek s... takmičarskim namjerama. Navijači su ovu utakmicu vidjeli kao dobru priliku za obračune. Nije slučajno da je u Zagreb doputovalo oko 3000 navijača Crvene zvezde, a kako se kasnije pokazalo, velika većina njih bili su vojnici predvođeni zloglasnim Arkanom! A Hrvati se, međutim, nisu povlačili. Na tribinama Dinamova stadiona bilo je mnogo nacionalista, redom pripadnika paravojnih formacija.Incidenti između dviju strana počeli su rano u gradu. Nogomet je bio u drugom planu".

"Kada je utakmica konačno počela tribine su počele da se tresu. Navijači Crvene zvezde nisu gubili vrijeme razbijajući i paleći sve što im je došlo pod ruku. U roku od nekoliko trenutaka, Dinamovi navijači krenuli su prema njima. Prema svjedočenjima, u borbi prsa u prsa koristilo se kamenje, drvo, željezo, noževi, pa čak i sjekire. Već nakon 10 minuta suci shvaćaju da se nogomet neće igrati i prekidaju utakmicu".

"U jednom trenutku dvojica policajaca imobiliziraju navijača Dinama i nemilosrdno ga pretuku. Tadašnji mladi kapiten Dinama Zvonimir Boban se zatrčao i nogom u prsa udario policajca kako bi oslobodio navijača. Tim potezom postao je nacionalni heroj Hrvata. Kad je sve bilo gotovo, 117 policajaca, 39 navijača Zvezde i 37 navijača Dinama teško je povrijeđeno i prevezeni su u bolnice. Mnogi ipak prvu pomoć dobiju na terenu i odu. Privedeno je više od 100 navijača obje ekipe. Nekoliko dana kasnije Slobodan Milošević će izgovoriti povijesnu 'Jugoslavija je gotova. Više ne postoji'".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Grci navode kako je CNN u januaru 2011. godine upravo ovu utakmicu stavio u Top 5 onih koje su promijenile povijest sviejta. Danas se ispred Maksimira nalazi spomenik tome danu. "Za navijače-vojnike ove reprezentacije, koji su na ovom stadionu započeli rat sa Srbijom 13. maja 1990. godine"…

Navijači Dinama često su znali izazvati paniku na ulicama gradova u kojima se pojave i imaju "bogatu" historiju huliganskih napada i navijačkih okršaja, po čemu su postali poznati.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Malac
Bolesni kao i njihova braca srbi ista ****a
1 3
HBSC
Pa i vasi djedovi su bili u ustasama ahahahha Handzar divizija. E bosnjo bosnjo
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi