33 godine od utakmice koja je donijela rat i raspad Jugoslavije: Boban nokautirao Ahmetovića

33 godine od utakmice koja je donijela rat i raspad Jugoslavije: Boban nokautirao Ahmetovića

S. Mlaćo
Stariji ljubitelji nogometaši sigurno se prisjećaju 13. maja 1990. godine. Nije to bio obični dan u bivšoj Jugoslaviji, bio je to dan kada su se sastali Dinamo i Crvena Zvezda, te jedan koji je najavio krvavi rat.

Stariji ljubitelji nogometaši sigurno se prisjećaju 13. maja 1990. godine. Nije to bio obični dan u bivšoj Jugoslaviji, bio je to dan kada su se sastali Dinamo i Crvena Zvezda, te jedan koji je najavio krvavi rat.

Mnogi smatraju da je to bio trenutak koji je donio raspad SFR Jugoslavije, a krvave scene sa meča u Maksimiru obišle su svijet.

Dinamo je bio domaćin, a meč nije imao rezultatski značaj. Zbog toga je sve bilo mirno i očekivalo se da će i meč proteći u istom duhu. Naprotiv, sve je bilo drugačije.

Navijači Dinama su utrčali u teren i krenuli ka popularnim Delijama. Uključila se i policija, nastao je haos, a tadašnji član Dinama Zvonimir Boban udario je jednog policajca, sa željom da zapravo stane u odbranu svojih navijača.

Nije to bio obični udarac, 'spremio se' Boban i napravio potez za pamćenje, te šokirao sve.

Oglasi

Boban je kasnije kazao da bi opet učinio isto, ali da nije želio glumiti nikakvog heroja.

Policajac je bio Refik Ahmetović. Bio je slobodan taj dan, ali je u posljednji čas pozvan kako bi što više policije bilo na stadionu.

"Mogao sam ubiti Bobana. Imao sam napunjen pištolj, kolege su mi govorile da pucam u leđa Bobanu. Nisam očekivao njegovu takvu reakciju, on me napao na radnom mjestu“, rekao je u kasnijem intervju Ahmetović.

Brojni svjetski mediji kasnije su pisali da je Jugoslavija bila na izdisaju u tim momentima i da se samo čekalo gdje će sve eksplodirati.

Meč na Maksimiru zapravo bio je samo uvod u najkrvaviji sukob u Evropi poslije 1945. godine.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Iz Zvezde su kasnije kazali da su teškim mukama napustili Hrvatsku. Kazali su da su navijači Dinama uništavali sve što miriše na Beograd i Srbiju, te da su bili spremni teško ih povrijediti i da je u autobusu vladao veliki strah.

Oko stadiona Dinama vodio se pravi rat navijača i policije, a bilo je i povrijeđenih.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Realist
Nek je Bosnjo branio komunjare kao sto ih i danas brani.
0 5
Zulfikar
Šovinisti su i jedni i drugi i nasa najveca nesreca jeste sto imamo njih za komšije.
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi