Većina ih je ostala u Ukrajini: Gdje treniraju nogometaši kijevskog Dinama?

Pronašli su svoj "mir"

Većina ih je ostala u Ukrajini: Gdje treniraju nogometaši kijevskog Dinama?

E. Škorić

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, trener Dinama iz Kijeva Mircea Lucescu i nekoliko drugih igrača, uključujući kapitena Sergija Sydorchuka, napustili su zemlju teško pogođenu bombardiranjem.

No, većina Ukrajinaca u ekipi Dinama iz Kijeva ostala je u domovini. Zajedno s igračima U19 selekcije ukrajinskog prvaka sklonili su se u Drohobych, grad sa 75.000 stanovnika u zapadnoj regiji Lavov, 50-ak kilometara od poljske granice.

Na tom području Ukrajine stvari su mirne, a igrači Mircee Lucescua imaju sve uslove da treniraju kako ne bi ispali iz forme, čekajući krat rata i nadajući se nastavku prvenstva Ukrajine.

"Zahvalni smo vlastima u Drohobychu jer smo testirali nekoliko mjesta za trening i u Drogobychu su uslovi bili najbolji za nas", rekao je Rezo Chokhonelidze, generalni direktor Dinama iz Kijeva, prenosi sport.ua .

Inače, igrači su dobili mogućnost da po vlastitoj želji napuste ukrajinske timove zbog rata i da potpišu ugovore sa drugim ekipama. Slovenac Benjamin Verbič je otišao na posudbu do ljeta u Legiju iz Varšave, a defanzivac Tomasz Kedzor u Lech iz Poznanja, za koji je sinoć debitovao.

Nakon 18 kola u prvenstvo Ukrajine kijevski Dinamo je drugi na tabeli sa dva boda manje od lidera Šahtara.

Mircea Lucescu, trener Dinama iz Kijeva, izrazio je uvjerenje da će se uskoro, nakon završetka rata, moći vratiti u Ukrajinu. Rumun je uvjeren da će se Ukrajina dobiti rat protiv Rusije uz pomoć drugih zemalja.

"Nadam se da ću se vratiti, uvjeren sam da će se to dogoditi. Ja sam protiv ovog rata. Ukrajina će pobijediti, uz pomoć drugih država. Putin i njegovi ljudi moraju odgovarati za počinjene zločine", rekao je rumunski stručnjak koji je prije Kijevljana trenirao Šahtar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi