"Dohvaćao sam lopte Zebi na Grbavici, a sada zajedno vježbamo slobodnjake"
Adnan Osmanović vjeruje da Olimpik može se vratiti u Premijer ligu. Smatra da je prednost Veleža dostižna.

Kapiten i prvi topnik Olimpika za SportSport.ba

"Dohvaćao sam lopte Zebi na Grbavici, a sada zajedno vježbamo slobodnjake" · Intervju

S. Mlaćo, foto: T. Hebib

Tek mu je 21 godina, a Adnan Osmanović već je ostvario snove brojnih dječaka koji su svoje prve korake pravili uz nogometnu loptu.

Osmanović je ponikao na Grbavici, učio od Admira Adžema i Edisa Mulalića, a zatim još kao kadet otišao u ljutog rivala FK Sarajevo.

Imao je priliku na prepunom Koševu igrati protiv Galatasaraya, kao klinac dijeliti svlačionicu sa Benkom, Duljevićem.., a savjete upijati od iskusnog Miodraga Ješića.

Okušao se i u Slaviji, nosio je dres svih omladinskih selekcija naše zemlje, da bi krajem 2016. godine stigao u FK Olimpik. Danas je kapiten tima sa Otoke, te ponajbolji igrač Prve lige Federacije BiH. Sa Olimpikom želi ove sezone osvojiti titulu prvaka i vratiti se u Premijer ligu.

Olimpik je drugi dio sezone otvorio pobjedom nad Vitezom (2:0). Da li si zadovoljan kako je sve izgledalo?

"Odlično je bilo. Novi nogometaši su pokazali da su se dobro uklopili u ekipu. Imali su naporne, ali kvalitetne pripreme, pa se to osjetilo i na prvoj utakmici. Dobre partije iz prijateljskih utakmica protiv premijerligaša dale su nam to veoma bitno samopouzdanje", priča Osmanović na početku razgovora.

Već danas on i njegovi saigrači će imati težak ispit. U goste će Igmanu iz Konjica koji je nastavak sezone otvorio pobjedom u Goraždu, gdje se baš lako ne osvajaju bodovi.

"Slavili smo protiv njih u prvom dijelu sezone. Kvalitetna su ekipa, poznajem Tatara koji je prvi dio bio kod nas, a zabio je prošlog vikenda sjajan pogodak. Mislim da možemo slaviti, jer ne smijemo kiksati. Svaku utakmicu idemo na pobjedu i cilj je Premijer liga".

Prva liga FBiH veoma je specifično takmičenje. Svjestan toga je Osmanović. Ističe da se bodovi sa strane teško nose. Ipak, njemu za sada ide sjajno s obzirom da je postigao sedam pogodaka i dvije asistencije.

"Nije lako igrati, lakše je Premijer ligu. Tereni su dosta loši, protivnici pogotovo kod kuće igraju veoma jako, teško je onda onda doći do bodova. Kada su moje igre u pitanju, to je najviše zaslužna ekipa. Kvalitetan kolektiv uvijek izbaci pojedinca".

Olimpik se dodatno pojačao ove zime. Na otoku su stigli Handžić, Zeba, Hiroš, Pandža...

"Sigurno da smo jači. Npr. tu je jedan Zajko Zeba... Znam ga još kao mlađi kada sam iza gola dohvaćao lopte u Željezničaru, a on bio prvotimac Plavih. Sada sam ga prvi put upoznao lično, zaista odličan igrač i pravi profesionalac. Pričamo stalno, vježbamo skupa slobodnjake na treninzima. Od njega možete naučiti kako na terenu, tako i u svlačionici".

Prednost Veleža iznosi sedam bodova. Svjesni su na Otoci da to nije mala razlika, no sigurni su da nije nedostižna.

"Sve je moguće. Velež ima dobru ekipu, ali negdje mora kiksati. Ovo je ipak Prva liga FBiH, nisu tereni tako dobri kao u Mostaru. Nekada moraju igrati na duge lopte i slično... Danas idu Goraždu, možda već tu. Goražde je nezgodna ekipa, nije tamo lako igrati, neće sigurno ni Veležu".

Priznaje da glavnog rivala ne prati. Ipak, kvalitete mu poznaje.

"Slabo ih pratim, iskreno. Poklapaju se termini utakmica, a gledao sam ih protiv Čapljine. Imaju dobar napad, brzo igraju, bitno im je da zabiju prvi pogodak, a onda rival potone".

Jedanaesterci su mu specijalnost. Kada uzme da šutira, vrlo često na Otoci stručni štab i navijači i ne gledaju da li će biti pogodak. Sigurni su da protivnik uskoro kreće sa centra.

"Zaista se ne sjećam kada sam promašio zadnji put. To je bilo predprošle sezone... Golmani me rijetko 'čitaju', iako nemam neki poseban način kada izvodim jedanesterac. Samo gledam golmana i to je to".

U prvom dijelu sezone Olimpik baš i nije briljirao. Priznaje da je teško na strani do bodova protiv vrlo često 'napaljenog' domaćina. Izdvaja jednog rivala.

"Protiv svake ekipe u gostima je teško. Izdvojio bih tu TOŠK i meč u Tešnju. Imaju čvrstu odbranu, publika ih nosi... Velež ne podcjenjujem, ali protiv njih ima prostora definitivno".

Za tri kola na Otoku stiže FK Velež. Očekuje se pravi spektakl, a poslije ovog susreta bi stvari mogle biti mnogo jasnije.

"Neću da obećavam pobjedu, no mislim da možemo do tri boda. Sigurno ćemo dati maksimum. Imam kvalitetnu odbranu, iskusne nogometaše i vjerujem da oni mogu zaustaviti Fajića. Tu su Milović, Stojanović, dva iskusna stopera...".

Prošao je sve omladinske selekcije reprezentacije, kao veoma mlad osjetio slast igranja u Premijer ligi. Imao je ponovo ponuda iz Premijer lige, svjestan je da njegove igre brojni prate, no fokusiran je na Olimpik.

"Naravno, kao i svi želimo neki iskorak napraviti. Sve je ipak do mene. Korak više za mene bi bio inostranstvo, Premijer ligu sam igrao sa FK Sarajevom".

Dolazak na Koševo priznaje mnogo mu je značio. Sa juniorima Sarajeva osvojio je dvije titule prvaka, a za seniorski tim debitovao je u novembru 2015. godine protiv Slobode.

"Za mene je to bilo veliko iskustvo. Bio je tu Benko, Duljević, Berberović, Barbarić, Radovac, Okić, oba Bekića... Trener je bio Miodrag Ješić. Tu sam sezonu postigao tri pogotka i dodao četiri asistencije. Mnogo mi je značilo kao mladom igraču biti dio te ekipe. Dosta su to iskusni nogometaši, od njih sam učio na terenu i van njega".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Za kraj ističe da bi titula za Olimpik bila kruna vrijednog rada cijele ekipe, vrijednih čelnika klub i kompletne administracije. Značilo bi to i mladim selekcijama tima sa Otoke.

"Mnoge stvari se mijejanju kada dođete u Premijer ligu. To bi mnogo značilo klubu, igračima, omladinskom pogonu... U prijateljskim utakmicam protiv Sarajeva, Željezničara i Slobode pokazali smo da možemo parirati premijerligašima", dodao je kapiten Olimpika Adnan Osmanović na kraju razgovora za SportSport.ba

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

spidic
E čuj Miodrag Ješić stručnjak... hahahahahahahah
6 0
Plavi21
Bravo Ado. Sretno Olimpiku u povratku u Premijer ligu BiH!
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi