Potvrđeno: Srbijanski biznismen kupio kultni engleski klub!

Šolak na čelu Southamptona

Potvrđeno: Srbijanski biznismen kupio kultni engleski klub!

E. Škorić

Srbijanski biznismen Dragan Šolak kupio je kontrolni paket dionica Southamptona, renomiranog engleskog kluba.

Biznismen koji je rođen u Srbiji suvlasnik je i osnivač United Groupa i jedan je od najbogatijih ljudi u regiji. U vlasništvu njegove kompanije su telekomunikacijska kompanija Telemach, kao i televizije Sportklub, N1 i Nova TV.

Southampton je mjesecima tražio nove vlasnike i sada je napokon potvrđena promjena u vlasničkoj strukturi. Klubom je prethodno upravljao kineski poduzetnik Gao Jisheng koji je 2017. godine kupio 80 posto udjela u klubu.

Preuzimanje Souhtmaptona koštalo je 100 miliona funti kompaniju Sport Republic čiji je glavni investitor Šolak. Šolak će preuzeti 80 posto udjela u klubu, dok će preostalih 20 posto ostati u vlasništvu Katharine Liebherr.

"Tokom protekle dvije godine, zajedno sa vlasnicima dionica našeg kluba, bili smo u potrazi za novim partnerom koji će voditi klub u budućnosti. Danas smo našli savršeno rješenje. Sport Republic je grupa iskusnih investitora, sa velikim iskustvom u elitnom profesionalnom sportu. Takvu kombinaciju je veoma teško naći, ali zadovoljni smo što je postignut dogovor koji će osigurati naš klub na duže staze“, navodi se u saopštenju Martina Symesa, prvog čovjeka kluba koji se nalazi na 14. mjestu Premier lige.

Šolak također nije krio zadovoljstvo nakon što je postao vlasnik Svetaca.

Potražite više informacija na temu Premier league:

“Zajedno sa svojim partnerima, imam veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave, i Sport Republic je osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jednistveno na tržište. Southampton ima sve kvalitete koje smo tražili u jednoj velikoj sportskoj organizaciji. To je klub sa izuzetnim menadžmentom, izuzetnim razvojem talenata, timom koji igra atraktivan fudbal i koji ima posvećenu bazu navijača. Presretni smo zbog kompletiranja ove akvizicije, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Southampton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo”, navodi Šolak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti