Dramatično finale Kupa Portugala: Četiri gola, kiša kartona, rovovska borba i penali za kraj

Dramatično finale Kupa Portugala: Četiri gola, kiša kartona, rovovska borba i penali za kraj

A. Čaušević

Fudbaleri Sportinga osvajači su Kupa Portugala za sezonu 2018/2019 nakon što su u finalu pobijedili Portoposlije penala. Nakon 120 minuta rovovske borbe bilo je 2:2, a u penal seriji slavio je klub iz Lisabona sa 5:4. 

Tribine Nacionalnog stadiona u Oeirasu su bili ispunjene do posljednjeg mjesta, a navijači oba tima su se opravdano nadali novom trofeju. Na kraju su se više radovale pristalice popularnih Lavova.

Prva velika uzbuđenja i golovi su viđeni u finišu prvog poluvremena. Tiquinho Soarez je zabio glavom za vodstvo Porta u 41. minuti. Gol je posvetio Ikeru Casillasu.

U 45. minuti Sporting je stigao do izjednačenja. Bruno Fernandes je šutirao s vrha kaznenog prostora, lopta je na putu prema golu promijenila smjer i završila u mreži.

Nastavak je donio po nekoliko prilika na obje strane, ali rezultatskih promjena nije bilo pa se moralo igrati dodatnih 30 minuta.

Pobjednik je odlučen golom iz 101. minute. Poslije jedne odbijene lopte Bas Dost je bio priseban koji zabija za 2:1 i veliko slavlje Sportinga.

Kada se očekivao posljednji sudijski zvižduk Zmajevi stižu do izjednačenja, glavom je zabio Felipe pa su pobjednika odlučili penali.

Drama nije mogla izostati i prilikom izvođenja penala. Poslije prve tri serije bilo je 2:2, a promašili su Dost i Pepe. U naredne dvije serije igrači obje ekipe su bili sigurni. Ključna je bila šesta serija. Fernando je promašio za Porto, a Phellype je zabio za Sporting. 

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Dodajmo i to da je sudija Jorge Sousa podijelio čak 10 žutih kartona, njih sedam je palo u produžetku što najbolje govori kolika je nervoza vladala između igrača oba tima.

Inače, klubu iz Lisabona je ovo bio 17. Kup Portugala, prvi nakon 2015. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi