Drmić: Džeko mi je uzor, volio bih da razmijenimo dresove!
FOTO: EPA

Švicarski reprezentativac za SportSport.ba

Drmić: Džeko mi je uzor, volio bih da razmijenimo dresove!

Josip Drmić je napadač Borussije iz Mönchengladbacha i švicarski reprezentativac kojeg možemo označiti propustom bosanskohercegovačkog nogometa. 

Fudbaler koji je porijeklom iz Viteza jedne prilike je izjavio da u prošlosti od strane ljudi iz N/FSBiH nikada nije kontaktiran. Na našu žalost, putem Izeta i Seada Hajrovića nije krenuo i 29. marta u prijateljskoj utakmici sa Švicarskom imat ćemo ga na suprotnoj strani. Baš kao i Harisa Seferovića. 

Iako je rođen u Švicarskoj, Josipu Drmiću od ruke ide bosanski jezik i tokom razgovora za SportSport.ba je govorio o nadolazećoj prijateljskoj utakmici, neuspjehu BiH u baražu, Edinu Džeki, Borussiji Mönchengladbach...

"Utakmica protiv BiH je dobar test za selektora Vladimira Petkovića, ali mene i još neke igrače također ovo privlači. BiH ima veliki kvalitet i nema sumnje da će to biti dobra utakmica, čak su mi rođaci i prijatelji iz Viteza najavili dolazak. Očekujem da će tribine biti podijeljene, kao kada smo igrali protiv Hrvatske", govori kroz smijeh Josip Drmić.

Drmić nije krio da je pratio utakmice BiH u baražu protiv Republike Irske.

"Gledao sam utakmice i moram istaći da je protivnik bio izuzetno kvalitetan. Izgubiti u baražu je neuspjeh za sve igrače, jer prvom meni je velika stvar igrati na jednom takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo. Teško je reći da li su igrači loše igrali, jer nekada jednostavno nedostaje sreće. Ja BiH želim da bude uspješna u budućnosti", istakao je ovaj svestrani napadač, koji uzora vidi u kapitenu bh. reprezentacije Edinu Džeki. 

"On je majstor. Pratio sam njegove nastupe još kad je igrao u Wolfsburgu i mogu slobodno reći da mi je uzor jer igra na mojoj poziciji. Volio bih igrati protiv njega i vjerovatno će to biti ostvareno naredne godine. Razmjena dresova? To mi je želja." 

Švicarci su nastupili na sedam od posljednjih osam velikih takmičenja i plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj predstavlja veliki uspjeh za reprezentaciju koju vodi naš stručnjak. 

"Mi smo ostvarili cilj koji smo zacrtali. Dobro smo odradili ove kvalifikacije i možemo biti sretni, ali nije bilo jednostavno. Bilo je svakakvih utakmica, i teških i laganih, međutim sa našim selektorom smo preskočili sve prepreke i na kraju kvalifikacija zasluženo slavili. Lijepo je sarađivati sa Petkovićem, imamo dosta zajedničkih stvari i normalno da se onda više razumijemo."

U ljetnom prijelaznom roku Drmić je odlučio Bayer zamijeniti sa Borussijom Mönchengladbach. Novom sredinom je, kako kaže, itekako zadovoljan. 

"Ovo je jedan veliki klub i stvarno sve funkcioniše na visokom nivou. Bilo je perioda kada sam se trebao naviknuti na trenera koji je došao u klub, ali sve je prošlo kako treba i pod njegovim vodstvom smo jako uspješni. Trenutno smo na petoj poziciji i cilj nam je nastaviti ovako, a pokazali smo da možemo 'rušiti' i veće klubove. Igrali smo također i Ligu prvaka u kojoj nismo imali dovoljno sreće, međutim iz cijele te priče smo naučili dosta toga."

Svojom ovosezonskom statistikom ne može biti zadovoljan, jer je u deset odigranih utakmica u Bundesligi postigao samo jedan gol. 

"Znam da to nije dobro, čak sam i dosta puta sam sebi rekao 'Josipe, moraš više'. Trudim se napredovati dodatno, ali je nemoguće za jedan dan postati Maradona. Trebamo samo raditi i uz takav pristup vjerujem da ću postati dosta bolji i imati ujedno i veću minutažu. Treba samo prenijeti igre iz reprezentacije u klub", kazao je Drmić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Porodica Drmić iz Viteza je izrazito sportsko-nogometna. Josipov otac Milko 80-ih je bio jedan od najboljih igrača Viteza i Borca iz Travnika, a karijeru je završio u 42. godini. Josipov brat Igor, nakon kratke karijere je uplovio trenerske vode, a brat Ivan u menadžerske. Rođak Goran je igrao za BiH i nekoliko ruskih i hrvatskih prvoligaša, dok je stric/amidža Slavko bio istaknuti igrač Viteza i jugoslavenskog prvoligaša Željezničara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.