Dudelange i Ibrahimović ušli u legendu: "Nekada sam bio u Slobodi, život me namučio..."

Ko je Sanel Ibrahimović koji igra za Dudelange?

Dudelange i Ibrahimović ušli u legendu: "Nekada sam bio u Slobodi, život me namučio..." · Intervju

Luksemburški Dudelange napravio je jedno od najvećih iznenađenja. Tim iz male zapadnoevropske države je pobjedom nad Clujom (5:2) stigao do prvog plasmana u grupnu fazu Evropske lige, pa će se na jesen naći u konkurenciji mnogo većih i bogatijih. Dobro, možda ne baš bogatijih, lijepo se živi i u Luksemburgu.

Kada je u pitanju Dudelangeov igrački kadar, domaćih nogometaša ima više nego što očekujete, a naravno ništa ne može ni bez onih koji dolaze s naših prostora. Ljetos je u klub stigao iskusni srbijanski stoper Milan Biševac, koji je najveći trag ostavio u Lyonu, dok je od 2015. godine tu Sanel Ibrahimović.

O Ibrahimoviću se u našoj javnosti malo toga zna. Rođen je 1987. godine u Tuzli i karijeru je upravo započeo u BiH, tačnije u omladinskoj školi Slobode, ali u potrazi za boljim životom kao tinejdžer je odlučio preseliti u Luksemburg gdje su od ranije živjeli njegova majka i sestra.

"Karijeru sam započeo u Tuzli, tu sam igrao za pionire, kadete, da bi se potom kasnije bavio i sa malim nogometom. U Luksemburg sam došao prije deset godina, mnogo se razlikuje život u odnosu na onaj u našoj zemlji, ali nije baš ni ovdje med i mlijeko kao što se misli. Moraš zasukati rukave da bi nešto mogao imati", javio se Sanel Ibrahimović iz Luksemburga za SportSport.ba, pa potom priču usmjerio na svoj klub.

"Liga nije baš na profesionalnom nivou, ali smo mi stvarno profesionalno organizovani. Dudelange iza sebe već godinama ima gazdu, koji konstantno ulaže u klub i sada mu se to polako vraća. Toliko je bogat da može sebi priuštiti igrača kojeg god poželi, ma kako to zvučalo. Evo, sada nam je stigao i Milan Biševac koji iza sebe ima fenomenalnu karijeru, igrao je u PSG-u, Lyonu, Laziju..."

Ni finansije, kaže nam, nisu loše.

"Rijetko ko od nas radi nešto pored, živimo isključivo od igranja u Dudelangeu. Da li se sad može dobro živjeti ili ne, teško je reći. Ovdje i da ti 20 hiljada dolazi u kuću mjesečno ne možeš reći da si bogat, jer je život preskup u Luksemburgu, ali hvala Bogu snalazim se. Nedavno sam kupio kuću, dobio sam dijete, tako da sam ostvaren kao čovjek."

Ostvareni uspjeh ljudima u Dudelangeu i ne predstavlja iznenađenje.

"Za neke je to bauk, ali nama nije, jer znamo koliko se radilo i ulagalo za to. Bili smo mi i prethodnih godina blizu toga da napravimo veliki uspjeh, međutim nekada je potrebna i sreća. Sada smo u 1. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka razbili Videoton, ali bukvalno, i smiješno je što smo na kraju ispali. Možete to pitati i Anela Hadžića koji igra za njih, potvrdit će vam ako je realan."

U grupnoj fazi Dudelange će igrati sa Milanom, Olympiakosom i Betisom.

"Prezadovoljan sam grupom, priželjkivali smo što veće klubove, jer bolje ispasti, recimo, od Milana nego od Astane."

Danas Ibrahimović živi svoj san...

"Kada se vratim deset godina unatrag, nisam ni zamišljati mogao da će danas ovakva situacija biti. Inače sam skroman po prirodi, život me je namučio i zahvalan sam Bogu na svemu što danas imam. Nije meni život bio loš ni u BiH, ali situacija u državi ti ne dozvoljava neke stvari, dok su ovdje veće mogućnosti. Ovdje sam ranije bio i najbolji strijelac lige, osvajao sam prvenstvo po nekoliko puta, pa kup..."

Nogomet u BiH i danas prati.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

"Naravno, znam sve šta se dešava u Premijer ligi. Gdje bi Dudelange bio? Haha, ah, teško je sad to prognozirati. Mogu samo reći da se nogomet u BiH pretežno svodi na fiziku, snagu..., rijetko ko pokušava kroz tečnu igru da dođe do pogotka", istakao je Ibrahimović na kraju razgovora.

Gradić Dudelange, za one koji ne znaju, inače ima manje od 20 hiljada stanovnika i nalaze se blizu granice sa Francuskom.

Top Komentari

disident7
Zavidim ti.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi