Dudelangeov gazda poručuje: Ni smrti se ne bojim, kamoli Milana!

Mali klub iz Luksemburga čeka utakmicu stoljeća

Dudelangeov gazda poručuje: Ni smrti se ne bojim, kamoli Milana!

Kada pogledate listu klubova koji ove sezone učestvuju u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, za oko će vam zapasti samo nekoliko klubova koje dugo, ili nikada niste vidjeli tu. Recimo, zanimljivi su Crvena zvezda, Hoffenheim, MOL Vidi ili Spartak Trnava.

Ali nijedan, baš nijedan klub nije toliko čudo kao F91 Dudelange. Do jučer smatrani amaterima (iako ni to nije bilo tačno), mali klub iz Luksemburga dospio je u grupnu fazu Evropske lige i sutra će igrati protiv - Milana.

Na čelu Dudelangea se već dugo nalazi Flavio Becca, karizmatični biznismen i pasionirani ljubitelj sporta kojem pripadaju zasluge za uspjehe koje ovaj klub pravi posljednjih godina. Nisu to nikada bili uspjesi koji su odjeknuli Evropom kao ovogodišnji, ali ko je pomno pratio kvalifikacije za evropska takmičenja sjetit će se da je ovaj klub jednom izbacio Salzburg, a dobro se nosio sa bogatijim timovima kao što su APOEL ili Qarabag.

Dudelange je do grupne faze Evropske lige izbacio poljsku Legiju i rumunski Cluj, a za nešto više od 24 sata će igrati protiv Milana što je najveći uspjeh otkako ovaj klub postoji.

Becca je svjestan šta to znači za cijelu zemlju, ali želi uživati i ne razmišljati negativno.

"Ljudi me stalno zovu i traže ulaznice. Svi žele da gledaju Milan, ali nažalost svima dam isti odgovor - Karata više nema. Stadion Josy Barthel će biti pun", odmah je razjasnio Becca, koji kaže da je bilo pitanje vremena kada će njegov klub napraviti iskorak:

"Ove godine smo prvi put izborili Evropsku ligu, ali godinama unazad smo bili blizu. Nije ovo došlo tek tako, preko noći. Nažalost, kao klub iz Luksemburga, često nismo imali povoljno suđenje ali i s tim smo se izborili. Uspjeli smo i trebamo uživati u ovome, dolazi nam Milan i samo mogu reći da ga se ne plašim. Ne plašim se ja ni smrti, a kamoli Milana. Hoću da svi razmišljamo tako".

"Žao mi je što nisam sam birao svih 20-25 fudbalera koji igraju za naš klub. Tada bismo bili još jači", dodao je kroz smijeh.

Flavio Becca je poznat po tome što je često mijenjao trenere iako su bilježili dobre rezultate, doduše u domaćem prvenstvu gdje su uvijek favorit broj jedan za naslov. A, ima šta reći i o sadašnjem treneru Dini Toppmölleru, sinu legendarnog Klausa.

"Trenere sam smjenjivao čim vidim da nešto nije u redu. Ne radi se tu samo o fudbalu i terenu. Kada vidim da je narušen odnos između fudbalera i trenera, siječem to u startu. Ne želim da se budem arogantan, ali tako održavam red. Što se tiče Dine, malo je tvrdoglav, ali on je prvi trener uz kojeg sam stao sto posto. Pravi dobre rezultate i za njega bi bilo najbolje da barem još godinu dana ostane s nama".

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Becca je intervju završio u vrlo samouvjerenom tonu.

"Ne namjeravam prestati sa ulaganjima, ali jednog dana kad prestanem - luksemburški fudbal će se srušiti".

Top Komentari

Chupy
A vidi mu zubica simpaticnih, k'o zekoslav mrkva :)
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi