Duljević: Ispunio sam svoje dječačke snove, u BiH ima igrača za 'lige petice"

Iza njega je dobra sezona

Duljević: Ispunio sam svoje dječačke snove, u BiH ima igrača za 'lige petice" · Intervju

A. Beganović

Haris Duljević, jedan je od rijetkih fudbalera koji je karijeru počeo u Bosni i Hercegovini, a koji je osjetio slast igranja u nekoj od najjačih evropskih liga.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati igrači koji su iz Premijer lige Bosne i Hercegovine stigli do neke od "liga petice". Duljeviću je to uspjelo. Dvije sezone je nosio dres francuskog Nimesa, igrao je protiv PSG-a, Lyona, Monaca, Marseillea. Da danas "objesi kopačke o klin", može se reći da je uspio u svojoj misiji.

No, ne razmišlja Duljević o kraju karijere. U najboljim je igračim godinama, trenutno brani boje nekadašnjeg Bundesligaša a danas člana popularne "cvajte", Hanse Rostock. Dobre igre u ovom klubu "vratile" su ga u reprezentaciju, a uoči odlaska u Zenicu na okupljanje našeg nacionalnog tima, govorio je za SportSport.ba.

Tvoj prvi klub u inostranstvu bio je Dynamo Dresden. Nakon dvije godine u Ligue 1, odnosno u Nimesu, ponovo si se vratio u "cvajtu". U septembru prošle godine potpisao si za Hansu Rostock. Da li se šta promijenilo u "cvajti" u dvije godine tvog odsustva.

"Promijenilo se dosta toga, mislim da je ova sezona jedna od najjačih u historiji. Schalke, Werder, HSV, Hanover, St.Pauli, Nurnberg... Pogledajte samo ta imena klubova. Što se tiče Hanse, ispunili smo osnovni cilj, a to je ostanak u 'cvajti' bez nekog, da tako kažem, većeg stresa."

S novim klubom nisi prošao pripreme, stigao si u Hansu kada je sezona već počela, ali brzo si se izborio za mjesto u timu. Da li si zadovoljan sa onim što si prikazao?

"U pravu ste, nisam prošao pripreme sa klubom, došao sam otprilike kada je već bilo odigrano 10 kola. Imao sam pauzu od neka tri mjeseca, pa po dolasku nisam bio sto posto spreman, ali relativno sam brzo došao u takmičarsku formu. Odigrao sam više od dvadeset utakmica i mogu reći da sam zadovoljan. Bilo je nekoliko dosta dobrih mečeva, no naravno da uvijek može bolje".



Ponovo "luda" sezona u "cvajti" i opet je HSV ostao nez plasmana u Bundesligu. Uvijek je ovaj slavni njemački klub favorit za ulazak, no nešto mu nedostaje?

"Nešto im nedostaje, uvijek taj neki mali dio. Schalke i Werder su se vratili u Bundesligu, ali HSV-u nikako to da uspije. Ne znam, imaju dobre igrače, nisu mnogo mijenjali tim, dobro se poznaju ali ponovo su 'zapeli' na samom kraju. Mislim da olako shvataju 'cvajtu' i to im se na kraju osveti. Žao mi je jer se radi o velikom klubu, imali su dobru priliku u doigravanju, no Hertha je na kraju bila bolja. Nadam se da će uskoro ponovo igrati Bundesligu".

U Hansi je svojevremeno sa dosta uspjeha nastupao legendarni bosanskohercegovački fudbaler Sergej Barbarez. Da li ga se navijali ovog kluba i danas sjećaju?

"Naravno, ostavio je veliki trag i danas ga navijači često spominju. Kada sam došao i kada su saznali da sam iz Bosne i Hercegovine odmah su me pitali za Barabreza. Legenda je kluba, a njemački navijači su takvi, ne zaboravljaju igrače koji su im donosili mnogo radosti, a Barbarez Hansinih jeste."

Možeš li se sjetiti svog dolaska u Dresden. Iz Bosne i Hercegovine u Njemačku. Kako ti je bilo u tom periodu?

Oglasi

"Na početku, mislim po dolasku u Dinamo Dresden, bilo je teško. Došao sam iz jedne da tako kažem države gdje nije sve posloženo u državu gdje se u svakom trenutku sve zna. Ali, brzo sam se navikao. Nekako se mi brzo naviknemo i onda kada odemo na odmor kući s velikim nestrpljenjem čekamo povratak. Njemačka je fenomenalna država u svakom pogledu. Što se tiče Rostoka, iskreno ću vam reći da je na početku bilo malo poteškoća za cijelu porodicu. Došli smo iz Nimesa gdje je klima mnogo ugodnija u mjesto gdje je, što mi kažemo, uvijek hladno. Ali, nemam se pravo žaliti."

Zajedno sa tobom su i supruga, te šestomjesečni sin i dvogodišnja kćerka. Koliko ti se pogled na fudbal i život općenitomo, promijenio otkako si osnovao porodicu?

"Sve je drugačije kada osnujete porodicu. Fudbal je uvijek bio moj prioritet, ne kažem naravno da nije i sada, ali kada se oženite, pa onda dobijete djecu, na život gledate drugačije. Znate, prije nekoliko godina sam se vraćao u prazan dom, a sada me tamo čekaju supruga, kćerka i sin. Mnogo je ljepši povratak kući nakon utakmice. Istina, manje je vremena za odmor, ali ispunjen sam u svakom smislu. Imam divnu porodicu, radim ono šta volim. Hvala Allahu svi smo zdravi i šta još da poželim?

Jedan radni dan u Hansi?

"Profesionalni fudbaler ima mnogo obaveza, pogotovo kada je pripremni period. No, kada krene prvenstvo onda je i obaveza manje. Recimo, u Hansi su nam treninzi uglavnom oko 11:00. Doručkujem kući, u svlačionici sam sati i pol prije početka treninga, Nakon treninga uglavnom masaža, ponekad i zajednički ručak i onda slobodno. Ponekad imamo obaveza prema navijalima, fotografisanje s njima, razgovori o raznim temama. Ovdje se navijači cijene i doista je to tako, ali taj respekt je obostran. Hansa ima jedne od najboljih navijača u Njemačkoj, nakon Dresdena sam mislio da nikada neću se susresti sa takvim navijačima. Ali, prevario sam se. Fascinantno je koliko oni vole klub, na svakom gostovanju, bez obzira koliko da moraju putovati, uvijek su uz nas. Meni je kao igraču i čovjeku bitno da imam dobar odnos sa njima."



Imao si sreću da igraš u Ligue 1. Čini mi se da si debitovao u meču sa PSG-om. Da li si ostvario svoj dječački san?

"Reći ću iskreno, dolaskom u Nimes sam ispunio svoj san. Igrati u jednoj od "'iga petice' je san svakog dječaka koji krene trenirati u Bosni i Hercegovini. Meni se ostvario, i nekako mislim da ću to tek razumijeti kada završim karijeru. Budimo realni, krenuo sam iz Bosne i Hercegovine i stigao sam do Ligue 1. Osim toga, živio sam sa porodicom u jednom prelijepom dijelu Francuske, klime je idealna. Uživao sam, to je sve što mogu reći".

Krenuo si u Bosni i Hercegovini, stigao do "lige petice". Tvoja poruka mladim fudbalerima u našoj zemlji?

"Prije svega bih im poručio da moraju mnogo raditi, odricati se i biti uporni. Također, poručio bih im i da ne sanjaju puno o Realu, Barceloni, Juventusu... Moj savjet je da idu stepenicu po stepenicu. Na početku je najbitnije da u BiH biraju klub gdje če igrati, a onda čim im se otvori prilika za odlazak u inostranstvo, ne mota biti "liga petice", trebaju je prihvatiti, a nakon toga će doći i ove najjače. Možda ružno zvuči ovo što govorim, no igrao sam u BiH i znam da kod nas ima mnogo kvalitetnih igrača, ali nemaju uslova za razvoj. Tereni su katastrofalni i to je najveći problem.

Oglasi

Osim uslova o kojima govoriš rekao bih da smo u deficitu sa kvalitetnim agentima, koji su od ogromne važnosti za razvoj karijere.

"Nažalost, fudbal je veliki biznis i dosta toga ide preko veza. Otvoren sam uvijek bio pa mogu to reći. Bez dobre veze, pogotovo iz BiH teško je otići preko granice. Zato su menadžeri bitni. Ali, vidite, nije to tako samo u BiH nego stvari tako funkcionišu i u Evropi. Imao sam priliku da u Nimesu igram sa igračima koji možda ne bi imali mjesta u nekim našim klubovima, ali dobri menadžeri, francuski pasoš i tu su gdje jesu. I taj EU pasoš je od velike važnosti.

Upravo iz svega gore rečenog tvoj dolazak u Ligue 1 izgleda kao veliki podvig.

"Naravno, velika je to stvar. Nije mnogo naših igrača iz BiH stiglo do 'liga petice'. Nadam se da će se to promijeniti. Smatram da i danas ima igrača u bh. klubovima koji mogu igrati u velikim ligama, ali nedostaje ovo gore o čemu smo pričali. Igrao sam i u BiH i u Francuskoj i vjerujte da bi mnogi igrači iz naših klubova mnogo više dali tamo gdje igraju sa boljim igračima i na boljim terenima. Znam to vrlo dobro."

Iza tvog Sarajeva je loša sezona. Koliko si pratio igre svog bivšeg kluba?

"Pratio sam svaku utakmicu Sarajeva. Žao mi je, sezona je propala jer neizlazak u Evropu je veliki udarac za klub. Moraju se neke stvari mijenjati. Mislim da nije dovoljno ulagati u samo jedan segment, recimo u omladinski pogon. Mora se ulagati u prvi tim, moraju se dovoditi kvalitetni igrači. Pogledajte Dinamo i Zvezdu. Danas u tim klubovima igraju vrhunski igrači i vrhunski su plaćeni. Da bi i mladi igrač pokazao svoj kvalitet on mora imati oko sebe kvalitetne saigrače. Mislim da sam ja imao sreću kada sam došao u Olimpik da sam oko sebe imao relativno dobre igrače i bilo mi je mnogo lakše igrati. Nijaz Gracić je u tom periodu mnogo ulgao, dovodio je kvalitetne igrače. Drugačije je kada mladi igrač dođe u top ekipu nego u onu koja nema rezultata i kvaliteta. Uzmite Zrinjski, kojeg god su mladog igrača u ovoj sezoni forsirali, on se pokazao kao pun pogodak. To je ono o čemu govorim, dobra atmosfera, dobri rezultat i kvalitetni iskusniji igrači su raj za mlade igrače i njihov razvoj".



Ponovo si u reprezentaciji. Koliko možemo u Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo?

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

"Drago mi je da sam ponovo tu, rođen sam ovdje i Bosnu i Hercegovinu volim više nego bilo šta. Ponosan sam kada nosim dres državnog tima. Imamo četiri utakmice i očekujem dobre rezultate. Mislim da imamo kvalitet i potrebni su nam dobri rezultati, a sa njima će se vratiti i navijači na tribine. Nije termin dobar jer je kraj sezone ali kako je nama tako je i ostalim. Na nama je, moramo davati svoj maksimum u svakom meču, a glavni cilj nam treba biti plasman na Evropsko prvenstvo. Mislim da po kvalitetu imamo dobre šanse da se plasiramo."




Promo

Top Komentari

crnoicrveno
Ispuni i nama san, oprosti se od reprezentacije
6 0
nightcry
Ti da su učio naučio bi da nisi "učijo", učeram ti je'nu muslimansku kobaju, parola....
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi