Od naredne sezone bi ponovo mogli gledati derbi koji je po mnogo čemu poseban
FOTO: Twitter/Dundee United

Među deset u Evropi

Od naredne sezone bi ponovo mogli gledati derbi koji je po mnogo čemu poseban

Haris Zilić

Od naredne sezone mogli bi ponovo gledati jedan od najvećih ostrvskih derbi duela, ali i utakmica koja spada među deset najvećih gradskih derbija u Evropi prema mnogim statistikama u svijetu fudbala.

Posebno se izdvajaju i dva stadiona rivala koja su udaljena svega 110 metara, a riječ je o škotskom gradu Dundee.

U novoj sezoni u škotskom Premiershipu gledat ćemo vjerovatno duel Dundee Uniteda i Dundee FC-a.

Dundee FC je u minuloj sezoni osvojio titulu u škotskom Championshipu i izborio direktnu promociju u društvo najboljih, dok je Dundee United veoma blizu da sačuva opstanak u eliti dva kola prije kraja prvenstva.

Ova dva kluba su kroz historiju odigrala ukupno 174 zvanična duela, a uspješniji je Dundee United sa 81 trijumfom, Dundee FC je slavio 49 puta, a 44 utakmice okončane su remijem.

Zlatne godine Dundee Uniteda bile su početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Ekipa je 193. godine osvojila jedinu titulu prvaka, a sezonu kasnije igrali su polufinale tadašnjeg Kupa šampiona da bi 1987. godine igrali i polufinale Kup UEFA. U svojm vitrinama imaju dva FA Cupa i dva osvojena Liga Kupa.

Oglasi

Sa druge strane Dundee FC zlatne godine veže za šesdesete godine prošlog vijeka. Bili su prvaci Škotske 1962. godine i to im je jedina titula, a sezonu kasnije stigli su po polufinala Evropa kupa, tadašnjeg Kupa šampiona. Jednom su osvojili i FA Cup, a tri puta škotski Liga Kup.

Kao što smo već spomenuli Dens Park stadion Dundee FC-a i Tannadice Park stadion Dundee Uniteda udaljeni su svega 110 metara i to je svakako najmanja udaljenost u evropskom fudbalu. Po sličnom su urađeni i stadiona Evertona i Liverpoola, kao i Notts Countya i Nottinghama, ali nisu toliko blizu kao stadiona dva rivala iz Dundeea.

Nema sumnje da će ljubitelji fudbala na Ostrvu još jednom uživati u borbi za Dundee, vjerovatno već naredne sezone i to u društvu najboljih.

Pored ovog duela i Old Firm derbija Celtica i Rangersa u Škotskoj veliki interes budi i derbi Edinburgha između Hiberniana i Heartsa.

Dundee United u 37. kolu Premiershipa dočekuje fenjeraša Ross County i to će biti prilika da kolo prije kraja i matematički obezbijede opstanak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi