Do jučer ga gledao kao rođenog sina: U Turskoj pala odluka koja je uznemirila Dušana Tadića

Kartal nema milosti

Do jučer ga gledao kao rođenog sina: U Turskoj pala odluka koja je uznemirila Dušana Tadića

Edmir Škorić

U Fenerbahčeu pet kola prije kraja i dalje vjeruju u titulu, ali stvari su sada mnogo teže nego prije nekoliko sedmica, budući da ovaj tim zaostaje četiri boda za vodećim gradskim rivalom Galatasarayjem, a igrači koje s klupe predvodi trener Ismail Kartal nalaze se pod velikim pritiskom.

Pet utakmica ostalo je Fenerbahčeu do kraja prvenstva. Nakon remija u Sivasu, sa primljenim golom sa bijele tačke duboko u nadoknadi, ovaj tim se našao u gotovo bezizlaznoj situaciji, ali svi vjeruju da je moguće osvojiti titulu i da će Galata ipak kiksati u nekim od nadolazećih utakmica, a raspored joj zaista nije baš lagan.

Trener Ismail Kartal je okupio fudbalere u četvrtak na treningu u svlačionici i dao motivirajući govor, nakon toga su govorili i kapiteni poput Edin Džeke i Dušana Tadića, a zaključak je bio: "Vjerujemo do kraja i sigurno je da možemo".

Iako se Kartal svim silama trudi podići svoj tim, igrači se nalaze pod pritiskom, a neki su nezadovoljni situacijom i upravo Kartalom i njegovim radom. Navodno je predvodnik te grupe Dušan Tadić, koji je spreman na ljeto otići ako predsjednik Ali Koč odluči zadržati Kartala na klupi.

Smatra se da je i naš Edin Džeko sličnog razmišljanja, ali jasno to nijedan ni drugi nisu javno govorili, pa je za sada sve u domenu glasina turskih novinara. Odnosi su se u zadnje vrijeme pogoršali, a okidač je bila eliminacija od Olympiakosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.

Oglasi

A čini se da je Kartal načuo neke stvari, pa je prema pisanju medija u Turskoj, odlučio srpskog reprezentativca smjestiti na klupu i to baš u derbiju protiv Bešiktaša koji se igra u subotu od 18 sati. 

Trener je Tadića obožavao i gledao kao svog rođenog sina, no očito su se stvari u posljednje vrijeme promijenile do te mjere da ga je odlučio poslati na klupu unatoč reputaciji kojoj ima, ali i zavidnim fudbalskim vještinama i činjenici da je onaj tip fudbalera koji jednim potezom rješava sve, pa i ove velike utakmice.

Iskusni ofanzivac (35) došao je kao i Džeko prošlog ljeta i bio je najbolji igrač Fenera, ali u posljednje vrijeme je daleko od prave forme. Trenutno je na 15 golova i 13 asistencija (9-11 u Superligi). Posljednji gol dao je u pobjedi nad Adana Demirsporom početkom mjeseca.

Navodno će Kartal šansu dati Čengizu Underu ispred Tadića, a također će Džeki u napadu pridružiti Michyja Batshuayija. Kartal želi određenim promjenama doprinijeti poboljšanju Fenerove igre, a ostaje nam da vidimo sutra da li sve to skupa ima smila.

Tadiću kao velikom fudbalskom majstoru nije svejedno kada mora sjesti na klupu i to u utakmicama sezone, praktično, ali kao pravi profesionalac vjerovatno će biti svjestan da je u posljednje vrijeme izvan forme i da je najvažnije da tim ostvaruje dobre rezultate bez obzira ko bude na terenu.

S druge strane, Kartalvova odluka može da izazove bijes bivšeg igrača Ajaxa, Southamptona, Twentea, Groningena i Vojvodine, pa da samo pojača njegovu želju da na kraju sezone napusti turski klub.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Tadić, podsjetimo, ima ugovor sa žuto-plavima do ljeta 2025. godine, tako da nije isključeno da po završetku sezone spakuje kofere i napusti Istanbul.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi