Džaba VAR kad se suci prave ludi
(Foto: Screenshot) Mladi Nicolo Zaniolo je sapleten u kaznenom prostoru Intera, sudija nije pokazao na bijelu tačku, ali nije odlučio ni pogledati snimak

Ko odlučuje?

Džaba VAR kad se suci prave ludi

Jučer je odigrano nekoliko zanimljivih susreta u ligama petice, a viđeno je i nekoliko začuđujućih sudijskih odluka, tačnije odluka da li konsultovati VAR ili ne.

U sudaru Eintrachta i Wolfsburga (1:2) u Bundesligi sudija je nakon "korištenja usluga" VAR-a poništio gol i odustao od penala za Eintracht, ali VAR nije konsultovao u situaciji kada je očigledno jedan od fudbalera Wolfsburga igro rukom u svom kaznenom prostoru, pri vodstvu gostiju od 0:1.

Tada glavni arbitar nije odlučio gledati snimak, što bi sigurno rezultiralo penalom za Eintracht.

Ništa manje kontroverzno nije bilo ni u derbiju 14. kola Serije A između Rome i Intera koji je završen rezultatom 2:2.

Inter je u ovom susretu prvi stigao do vodstva golom Keite, u 37. minuti, ali je samo nekoliko trenutaka ranije glavni arbitar mogao dodijeliti penal za Romu.

Mladi Nicolo Zaniolo je sapleten u kaznenom prostoru Intera, sudija nije pokazao na bijelu tačku, ali nije odlučio ni pogledati snimak bez obzira na insistiranje fudbalera Rome.

Nakon ove utakmice predsjednik Sudijske asocijacije Italije Marcello Nicchi je priznao da se radilo o nevjerovatnom propustu.

Na kraju treba zaključiti da VAR funkcioniše, ali naravno samo kada se koristi. Ipak, nije jasno po kojem kriteriju sudije odlučuju da li će ga koristiti ili intrukcije dobijaju "preko slušalice".

Bilo kako bilo, već je puno slučajeva u kojima su sudije propustile gledati snimak iako je za tim apsolutno bilo potrebe. Bilo je takvih slučajeva i na Mundijalu, ali ih već odavno gledamo u takmičenjima koja su ranije uvela VAR.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Jedan od "zanimljivijih" desio se u decembru prošle godine, kada arbitar nije želio pregledati snimak nakon očigledne odbrane u stilu golmana jednog fudbalera Sampdorije u susretu sa Sassuolom.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mer12
Instrukcije dobivaju iz Milana ....
2 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi