Postigao je gol koji je promijenio historiju jedne države, a nisu mu rekli ni hvala

Tiho je pao u zaborav

Postigao je gol koji je promijenio historiju jedne države, a nisu mu rekli ni hvala

Haris Zilić
Teme:

Možda nisu imal velike karijere, možda nisu imal jake ugovore, možda nisu bili svjetski popularni, ali imali su trenutke koji su zauvijek obilježili njihove karijere. Bilo je dosta ovakvih fudbalera, a prema nekim je danas odnos kao da ne postoje.

Ljeto 2016. godine bilo je posebno i veliko u karijeri Ederzita Antonia Maceda Lopesa (35).

Produžeci finalne utakmice za prvaka Evrope, velike zvijezde bježe od lopte, Cristiana Ronalda nema na terenu, a on uzima loptu, čovjek od kojeg se najmanje nadalo. Popularni Eder šutira, postiže pogodak, ruši Francuze i donosi najveći rezultat u historiji portugalske reprezentacije.

Portugal je postao prvak Evopre, a Eder heroj nacije. Sedam godina kasnije kao da se ništa nije desilo, kao da nije postojao.

Prošle godine je završio karijeru u Al-Raedu u Saudijskoj Arabiji i tiho otišao u zaborav.

Oglasi

Posvetio se porodičnom životu, svojoj supruzi Sanny Lopes i njihovoj djeci, daleko je od fudbala, možda je tako i najbolje, jer u Portugalu mu nikad nisu rekli ni hvala.

A stigao je 2006. godine iz Gvineje Bisau kao siromašni dječak, talentovani dječak u potrazi za hljebom i domom. Prošao je u jednom kampu u ekipi Hospital, niželigašu iz Portugala i nakon toga uz svoj rad i trud stigao je do velikih klubova.

Touurziense, Coimbra, Braga, Sawansea, Lille, Lokomotiv Moskva, Al-Raed. Ne tako bogata karijera, ali vrijedna, a pogodak značajan, vrijedan svih utakmica, trofeja i nagrada.

Oglasi

Imao je priliku da igra za Gvineju Bisau zemlju svog rođena, ali želio se zahvaliti Portugalcima za sve što su uradili. Pomogli su mu da izađe iz siromaštva, dali priliku u klubovima, a kasnije se i on njima odužio golom vrijednim historije.

Međutim, kada je trebalo da Portugalci tek pokažu svoj obraz, čast, Edera su gurnuli u zaborav.

Nije se spominjao u medijima, nije dobio pozive u reprezentaciju, a po završetku karijere nije ga niko kontaktirao iz Fudbalskog saveza Portugala.

Priča koja nije imala baš sretan kraj, priča koja je uprljala mnoge obraze, ali jedan je ostao čist.

Možda u budućnosti Eder preokrene pa ga vidimo u fudbalu u nekim drugi ulogama, ali to će vrijeme pokazati. Bilo je špekulacija da želi otvoriti akademije za fudbal u rodnoj Gvneji Bisau.

Uradio je ono što Cristiano Ronaldo nije nikada, a vjerovatno i neće. Postigao je gol vrijedan titule, evropske titule za Portugal, koji nije rekao ni hvala.

Top Komentari

limvotemirvah
Ismir MIrvic upravo mijenja historiju FK Sarajevo, pa samim time i historiju nase drzave. Budimo sretni sto zivimo u njegovoj eri.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti