Pomoćnik otkriva kroz šta je Edin Terzić prolazio u Dortmundu: "Govorio sam mu da ode još ranije"
Edin Terzić i Peter Hermann tokom treninga Borussije (Photo: Maik Hölter / AFP)

Hermann o bivšem saradniku

Pomoćnik otkriva kroz šta je Edin Terzić prolazio u Dortmundu: "Govorio sam mu da ode još ranije"

Midhat Šljivak

Edin Terzić odlučio je napustiti klupu Borussije iz Dortmunda. 41-godišnjak je mjesecima radio pod ogromnim pritiskom, ali je uspio ekipu odvesti u finale Lige prvaka, gdje su poraženi od Real Madrida. Ipak, godinu dana prije isteka ugovora je odlučio otići.

Dvije godine trajala je saradnja Edina Terzića i Petera Hermanna u Borussiji iz Dortmunda. 72-godišnjak je uz Nurija Šahina bio desna ruka Terziću i izuzetno žali zbog odlaska sjajnog stručnjaka.

Hermann tvrdi da je Terziću savjetovao da ide i ranije jer zna kakav je pritisak vladao u klubu koji je tražio rezultat.

"Žao mi je Edina. Kada sve sagledate, imao je jako dobar prosjek bodova, bio je milimetar od osvajanja titule (2022/2023) i milimetar od trofeja Lige prvaka", započinje priču Hermann i nastavlja:

"Rekao sam mu: 'Trebao si otići ranije i niko ne bi pisao o tome'. Kada bi izgubio utakmicu svi su govorili da je utakmica bila odlična, a naredni dan bi nastavili s napadima na njega. To nije bilo nimalo fer. Edin to nije zaslužio".

Iako su bili bliski saradnici Hermann ne zna zašto se Terzić odlučio na iznenadni odlazak.

Oglasi

"Ne znam tačne razloge ostavke, ali teško je konstantno biti izložen kritikama. Vjerujem da će imati dovoljan broj ponuda i vjerovatno će mu biti čak i bolje u drugom klubu."

"On je iz Dortmunda, navikao je biti na tribini s navijačima. Bolje je međutim da ne razmišlja previše i da ne ide u sve s emocijama. Stvarno smatram da je šteta što je otišao. Ulazak u finale je samo po sebi ogroman uspjeh, ali isto tako je realno da u Bundesligi nije išlo baš najbolje", istakao je Hermann.

Terzić će u slučaju da ne nađe posao u naredna četiri mjeseca inkasirati milion eura odštete za gubitak posla, ali s obzirom na rezultate koje je bilježio nema dileme da će lako naći novi trenerski angažman.

Povezivao se već 41-godišnjak s određenim poslovima u Engleskoj i Njemačkoj, no za sada nema naznake gdje bi mogao nastaviti karijeru.

Oglasi

Što se tiče njegovog saradnika Petera Hermanna on je za sada ostao u stručnom štabu novog trenera Nurija Šahina i bit će mu saradnik u prvoj profesionalnoj trenerskoj sezoni.

Ovaj 72-godišnjak je gotovo tokom kompletne trenerske karijere imao uloge pomoćnika. Kao glavni trener je vodio 18 utakmica i to Bayer Leverkusen i Fortunu iz Dusseldorfa kada je angažovan kao privremeno rješenje.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Čak 23 godine je radio kao pomoćni trener u Bayer Leverkusenu, timu gdje je kao igrač prava legenda, a bio je pomoćnik u nekoliko navrata u Bayernu, Schalkeu, HSV-u...

Za sada ne namjerava još u penziju i svojim iskustvom definitivno može pomoći trenerima koji su na početku karijere poput Šahina.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi