Izgubili smo Edina Višću

Vijest 2021. godine kada su Zmajevi u pitanju

Izgubili smo Edina Višću

E. Ganibegović

U godini na izmaku mnogo toga se izdešavalo i kada je u pitanju fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Bugarski stručnjak Ivaylo Petev došao je na selektorsku poziciju, odigrane su jedne od najlošijih kvalifikacija u historiji naše selekcije i nismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Katar, a od igranja u najdražem dresu oprostio se dugogodišnji reprezentativac Edin Višća.

Svakako da je oproštaj fudbalera Istanbul Bašakšehira jedna od stvari koja je obilježila ovu neuspješnu godinu.

Selektor Ivaylo Petev je 21. maja objavio spisak fudbalera za prijateljske utakmice koje smo u junu mjesecu igrali s Crnom Gorom (0:0) i Danskom (poraz 2:0), a na istoj press konferenciji je saopštio da se Višća oprostio od igranja u nacionalnom dresu.

Višća je kazao kako se od reprezentacije oprostio jer smatra da više ne može pružiti svoj maksimum, te da je nakon 10 godina njegovog igranja za Zmajeve došlo vrijeme za neku novu, svježu krv.

Ipak, jasno je da je na Višću veliki utisak ostavio i promašen penal u baražu za EURO 2020. protiv Sjeverne Irske. Tri dana nakon te utakmice nije mogao igrati protiv Holandije jer je bio emotivno slomljen, a doživio je i niz uvreda od strane navijača i to je sigurno još jedan od razloga zašto je brzonogi fudbaler odlučio dignuti sidro i napustiti reprezentaciju.

Podsjetimo, Višća je za reprezentaciju BiH odigrao 55 utakmica i postigao 10 golova. Debitovao je 2010. godine u prijateljskoj utakmici protiv Poljske, a značajniju ulogu počeo je dobivati od 2013. godine kada ga je u selekciju vratio tadašnji selektor Safet Sušić.

Bio je član zlatne generacije koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazil gdje je nastupio na dvije utakmice (protiv Argentine i Irana).

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Na prvijenac je čekao do juna 2015. godine kada je postigao dva gola u pobjedi protiv Izraela u Zenici (3:1), a može se pohvaliti i time da je jedan od rijetkih koji je u reprezentativnom dresu postigao hat-trick. Učinio je to 2018. godine u pobjedi nad Južnom Korejom u prijateljskoj utakmici (1:3).

Edine, još jednom, hvala ti na svemu.

Top Komentari

rebel29
Bitan za repku bio ko dodik i bake sto su nam bitni...hahaha Samo se za klub gine...smecar
9 14
user1621626775
Inace bitan za reprezentaciju ko bijela bojica
11 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi