Fudbaleri su potrošna roba i ništa više: Migrant im je donio titulu najboljeg, sada ga tjeraju!

Poniženje za zaista odličnog igrača

Fudbaleri su potrošna roba i ništa više: Migrant im je donio titulu najboljeg, sada ga tjeraju!

A. Čaušević

Ljubavi u modernom fudbalu i nema previše. Igrači se nadaju što većoj zaradi, a klubovi što većim dostignućima na terenu. Sve je posao. Na svojoj je to koži sada osjetio i čovjek koji je ne tako davno bio najbolji na svijetu. 

Kada je Chelsea na pomalo iznenađujući način 2021. godine osvojio titulu prvaka Evrope nekoliko igrača je izbilo u prvi plan, među njima Jorginho kojeg je UEFA proglasila najboljim igračem Evrope zahvaljuji i odličnom izdanju na Euru sa Italijom. 

Mnogi su složni da je jedan čovjek potpuno zapostavljen. U pitanju je Edouard Mendy, fantastični golman i dugogodišnji reprezentativac Senegala. 

Mendy je tada briljirao, ali nije pokupio možda i zasluženu nagradu najboljeg golmana. Nastavio je dalje braniti sjajno te je svoju selekciju zajedno sa Sadiom Maneom odveo do titule prvaka Afrike, a zatim i na Mundijal u Katar. 

[instagram]https://www.instagram.com/p/CnIE7PRBit5/?hl=en[/instagram]

Ipak, ovaj 30-godišnjak je sada osjetio na najbolji način zašto su moderni fudbaleri potrošna roba i zašto neki klubovi sa njima brzo gube strpljenje.

Oglasi

Naime, u Chelseaju su riješili da se riješe Senegalca pod svaku cijenu. On je u januaru na treningu slomio prst, oporavak se odužio i Todd Boehly je izgubio strpljenje.

Boehly praktično želi zamijeniti želi zamijeniti sve igrače koje je doveo Roman Abramovich i na pravom putu da je to i uradi. 

Naredni cilj mu je riješiti se Mendyja koji je u Francuskoj odrastao kao migrant pošto je rođen mješovitom braku majke iz Senegala i oca iz Gvineje Bisau. 

[instagram]https://www.instagram.com/p/CUxsUJ7g22D/?hl=en[/instagram]

Ne tako davno je sanjao snove i letio visoko, međutim dočekalo ga je bolno prizemljenje i pravi šamar od kluba kojem je donio uspjeh o kojem većina klubova može samo sanjati. 

Još 2021. godine Mendy je osjetio šta znači nepravda u modernom fudbalu i to kada nije izabran za najboljeg golmana iako je čak na devet utakmice Lige prvaka sačuvao svoju mrežu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Nisam uvršten na listu kandidata za Zlatnu loptu. Postavit ću sebi pitanje. Da sam izabrao Francusku i tako nastupio na Evropskom prvenstvu, da li bi se stvari promijeniile?", rekao je Mendy tada za Canal+.

Neki mediji špekulišu da je Boehlyjev cilj prodati Mendyja kako bi na gol mogao dovesti drugog Afrikanca, Andrea Onanu iz Intera. 

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi