Ekspert za suđenje: Nije bilo penala za Mladost, Čeliku dosuđen nepostojeći ofsajd

Bureković komentarisao sporne situacije sa mečeva 21. kola PL BiH

Ekspert za suđenje: Nije bilo penala za Mladost, Čeliku dosuđen nepostojeći ofsajd

Minulog vikenda su odigrane utakmice 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Večeras je član Komiteta za suđenje NFSBiH Muamer Bureković, u ulozi stručnog konsultanta na BHT-ovoj emisiji posvećenoj domaćem šampionatu, komentarisao sporne sudijske odluke.

Za početak je Bureković dao ovkrinu ocjenu suđenja u 21. kolu PL BiH:

"Pregledali smo sve situacije, izdvojili smo osam detalja i smatram da su sudije u ovom kolu odradile dobar posao".

Prvo je izdvojena situacija sa derbija kola, duela Borca i Sarajeva (0:2) u Banjaluci.

"Teška utakmica sa suđenje, moram pohvaliti sudijski tim koji je odradio dobar posao", prvo je istakao Bureković.

Nije izdvojena klasična sporna situacija, već momenat iz 54. minute kada je došlo do požara na instalacijama zbog kojih je prestao i raditi jedan reflektor na Gradskom stadionu u Banjaluci.

"Zanimljiva situacija, koja se tako često ne dešava. Zbog prestanka napajanja električnom energijom prestao je raditi reflektor, sudija je ispravno posptupio, prekinuo utakmicu i povukao ekipe u svlačionice. Sudija je taj koji odlučuje da li na terenu postoje uslovi za igru. Nakon izvjesnog vremena sudija je ispravno postpupio i u pratnji kapitena ekipa izašao na teren, utvrđeno je stanje na terenu, utvrđeno da postoje uslovi za igru i sudija je dobro postpio i nastavio meč", rekao je Bureković.

Šta bi se desilo da je Bjelica potpuno prekinuo meč?

"Vidljivost jeste bila smanjena, da je sudija prekinuo utakmicu, odluka bi vjerovatno bila na Takmičarskoj komisiji, možda bi se igralo već sutra", izjavio je Bureković.

Sa meča Zvijezda 09 - Željezničar (0:3) nije bilo izdvojenih situacija.

"Nemamo detalja za prikazati, mladi sudija je veoma dobro uradio svoj posao", istakao je Bureković.

Ni sa utakmice Zrinjski - Sloboda (2:0) nije bilo izdvojenih spornih situacija.

Ipak, sa meča Tuzla City - Velež (0:0) su izdvojene dvije situacije.

Prva, kada su gosti tražili penal zbog starta nad Brandaom.

"Vidimo da je sudija u dobroj poziciji da procijeni start odbrambenog igrača i vidimo da odbrambeni igrač radi klizeći start, ali ne dolazi do kontakta između njega i napadača. Sudija je, ponavljam, u dobroj poziciji i donio je ispravnu odluku i dozvolio da se utakmica nastavi", istakao je Bureković.

Druga situacija je ona u kojoj je Tuzla City dobio penal nakon faula golmana Veleža. Podsjetimo, Arežina je sa bijele tačke pogodio prečku.

"Ovdje vidimo nesmotrenost vratara Veleža koji radi nespotren start, dolazi do kontakta. Sudija je donio ispravnu odluku kada je dosudio kazneni udarac za Tuzla City", poručio je Bureković.

Potom se prešlo ma meč Čelik - Radnik (1:1). Izdvojene su tri situacije.

Prvo je riječ bila o prvom ofsajdu koji je dosuđen igraču Čelika koji bi se našao u izglednoj situaciji.

"Vidjet ćemo da u momentu upućivanja lopte, da se igrač Čelika ne nalazi u nedozvoljenoj poziciji. Asistent je dobro postavljen, ali nije dobro procijenio situaciji. U ovoj situaciji je asistent pogriješio, očigledna greška", istakao je Bureković.

Raspravljalo se i o drugom ofsajdu koji je prethodio poništenom golu Čelika.

"Ovdje je asistent donio ispravnu odluku, u momentu upućivanja lopte se napadač Čelika nalazi u ofsajdu. Istina, igrač Radnika je dirao loptu, ali prije nego što je preuzeo kontrolu nad loptom igrač Čelika se aktivira i utiče na njega".

Bureković je komentarisao i dosuđeni penal za Čelik (koji nije iskorišten):

"Ovdje vidimo da odbrambeni igrač podiže svoju desnu nogu, dolazi do kontakta sa napadačem Čelika, sudija je donio ispravnu odluku."

Na kraju, na red je došla i utakmica Mladost - Široki Brijeg (2:3).

Izdvojene su dvije situacije u kojima su igrači Mladisti tražili penal zbog navodnog igranja rukom igrača Širokog.

"Imamo dvije veoma zahtjevne odluke za sudijski tim, u oba slučaja su traženi penali zbog igranja rukom", istakao je Bureković, pa prokomentarisao prvu situaciju:

"U prvoj situaciji je sudija u dobroj poziciji da procijeni kontakt ruke i lopte i vidjećemo da prije istog igrač Širokog izbjegava kontakt ruke i lopte i uspijeva u tome. U ovoj situaciji lopta pogađa igrača Mladosti u ruku i sudija je trebao dosuditi slobodan udarac za ekipu koja se branila".

Nakon nekoliko sekundi došlo je do situacije u kojoj su domaći ponovo tražili penal.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Također, izuzetno zahtjevna situacija, lopta nakon upućenog centaršuta pogađa igrača Širokog prvo u tijelo, a tek onda u ruku. Distanca je veoma mala i odbrambeni igrač nema vremena da izbjegne kontakt ruke i lopte. Ispravna odluka, nema vremena, distanca je mala...", istakao je Bureković.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

KB9
Burekovicu porodici ti sudili ovako kao sto je Mladosti sudjeno protiv Sirokog Budi siguran idiote da Mladost ostaje u PL
7 6
adaStolac
Neznam kako je sudio ostatak utakmice, ali one situacije sto su se prikazivale, sudija je ispravno dosudio. Treba malo realnosti.
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi