Na vrhuncu karijere saznao da ima rak: "Možeš imati puno novca i sve, ali uzalud"

Odstranjena mu štitna žlijezda

Na vrhuncu karijere saznao da ima rak: "Možeš imati puno novca i sve, ali uzalud"

Edmir Škorić

Iako se takve vijesti obično prošire brzinom svjetlosti, ona u zdravstvenim problemima Emrea Cana nije, a razlog tome je što je igrač na sve načine tražio da se u tom trenutku o njegovoj bolesti ništa ne zna.

Emre Can je u prošlosti, između ostalih, bio i nogometaš Bayerna, Bajera i Liverpoola. Godine 2018. prešao je iz engleskog tima u Juventus i njegov život se dramatično promijenio.

Nepuna tri mjeseca nakon transfera, klupski ljekari su otkrili probleme sa njegovim zdravljem i nakon konsultacija sa specijalistima ispostavilo se da boluje od raka štitne žlijezde. U intervjuu za DAZN, Nijemac je govorio o momentu ovih događaja.

Situacija nije bila opasna po život, ali je gotovo odmah odlučeno da se organ izvadi. "Nisam ni znao šta se dešava. Nisam znao ništa o tome, nikad čuo za štitnu žlezdu i nisam znao da bi to mogao biti rak. Hitno mi je bila potrebna operacija i odstranjena mi je štitna žlijezda", rekao je Can.

Četiri godine nakon operacije, Can je priznao da u tom trenutku nije znao šta da radi. Imao je samo 25 godina i bio je na vrhuncu svoje karijere.

Definitivno je ostavio traga u evropskom nogometu - igrao je za velike timove, a danas ponovo nosi dres Borussije. Svojevremeno je za rak saznao kada je prešao u Juventus

"Možeš imati puno novca, možeš imati sve. Uzalud. Ipak, zdravlje je najvažnije", tvrdi igrač i poručuje da bi svako trebao redovno da posjećuje ljekare i pregleda svoje tijelo.

"Bez obzira da li ste zdravi ili ne - savetujem vam da to uradite. Ako ga dovoljno brzo prepoznate, možete poduzeti akciju. Za mene se to desilo u dobrom trenutku, na čemu sam zahvalan ljekarima iz Juventusa. Valjalo je otići u Italiju, makar samo iz ovog razloga", kaže igrač Borussije.

Zbog nedostatka štitne žlijezde, do kraja života mora uzimati lijekove kako bi nadoknadio nedostatak hormona koji njome stvara. Osim toga, redovno ide na preglede i ostaje pod nadzorom ljekara.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

U januaru 2020. Juventus je pozajmio Emrea Cana Borusiji Dortmund, a u julu je igrač za stalno prešao u Njemačku. Od tada je za BVB odigrao 86 utakmica. Ove sezone odigrao je 18 nastupa u Bundesligi, Kupu Njemačke i Ligi prvaka.

Njegova Borussia trenutno je petoplasirana momčad Bundeslige sa 31 bodom, dok vodeći Bayern ima 36. Između su se smjestile tri momčadi - Union Berlin s 33, Leipzig s 32 i Frankfurt s 31 bodom.

Top Komentari

MaDaj
Joj preseravanja majko mila, djaba pare djaba ovo djaba ono… a da si siromah sjedio bih na listi 2 godine i čekao operaciju, a posto imaš pare odrađena ti je u momentu kada si saznao za bolest… majku vam svima nezahvalnu,
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi