Englezi su prije tri godine napravili presedan i oduševili muslimane širom svijeta
Od 2021. godine igrači u Engleskoj mogu napraviti pauzu da se iftare.

Praktikuje se pauza za iftar

Englezi su prije tri godine napravili presedan i oduševili muslimane širom svijeta

E. Ganibegović

Sinoć je počeo sveti mjesec za muslimane, mjesec Ramazan. S tim u vezi, sjetimo se presedana koji su napravili Englezi 2021. godine i oduševili muslimane širom svijeta.

Mjesec Ramazan nastupio je sinoć. Sveti je to mjesec za muslimane i deveti mjesec u godini po islamskom računanju vremena.

Tokom Ramazana muslimani ne jedu, ne piju i sudržavaju se spolnog uživanja od zore pa do zalaska sunca, a nakon toga slijedi Ramazanski bajram.

Poznato je da brojni sportisti poste tokom ovog mjeseca. Izuzetak nisu ni najveći nivoi u sportu, pa tako ni engleska Premier liga.

Prije tri godine su Englezi oduševili muslimane širom svijeta, kao i same fudbalere koji poste, uvođenjem pauze za iftar na utakmicama.

U susretu između Leicester Cityja i Crystal Palacea 26. aprila 2021. godine, utakmica je prekinuta nakratko kako bi se Leicesterov Wesley Fofana i Palaceov Cheikhou Kouyate mogli omrsiti.

Oglasi

I ove sezone će biti isti slučaj. Kapiteni ekipa će se sa sucima dogovarati o tome da li ima potrebe ili u kojem momentu utakmice napraviti pauzu za iftar.

"Ponekad je bilo teško igrati fudbal jer je Ramazan bio ljeti i tijekom predsezone. Ali uvijek sam imao sreće i nikada nije bilo problema s fizičkim stanjem - zahvalan sam na tome.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Moja vjera je najvažnija stvar u mom životu - stavljam svoju vjeru na prvo mjesto, a onda dolazi moj posao. Možete raditi oboje zajedno i ja sam sretan s tim", rekao je za BBC Abdoulaye Doucoure, fudbaler Evertona.

Što se tiče bh. fudbalera koji su islamske vjeroispovijesti, u engleskoj Premier ligi trenutno igra naš Anel Ahmedhodžić koji nastupa za Sheffield United.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi