Čuveni Boxing Day kao savršen način povratka klupskom nogometu nakon Mundijala

Sve je spremno za povratak Premiershipa

Čuveni Boxing Day kao savršen način povratka klupskom nogometu nakon Mundijala

E. Oštraković

Nogomet se u Engleskoj po velikom broju stvari razlikuje od tog istog sporta u ostalim ligama na svijetu, a po jednoj stvari su posebni. Riječ je naravno o Boxing Dayu i utakmciama koje se igraju na taj dan.

Tradicija da engleski klubovi igraju ligaške utakmice dan poslije Božića traje duže od 120 godina i to je neki poseban način da se obilježe praznični dani.

Tako će se i danas, dan poslije Božića, odigrati utakmice u svim engleskim ligama, a naravno najinteresantniji svima je Premiership.

Tamo će biti odigrane utakmice 17. kola i to je naravno prvo kolo nakon završetka Svjetskog prvenstva koje je odigrano u Kataru.

U posljednje vrijeme veliki broj trenera negoduje zbog prakse da se utakmice igraju dan poslije Božića, jer smatraju da se igrači tada previše umaraju.

Ipak, Englezi niti ne pomišljaju da promjene svoju praksu, pa čak ni u takvoj situaciji. Njima je to jednostavno tradicija i način života.

Oglasi

Ono što još Boxing Day čini posebnim jeste da su ulaznice jeftinije kako bi ih svi mogli priuštiti, a nekada vlasnici godišnjih ulaznica poklanjaju svoje ulaznice na ovaj dan.

Osim što će se utakmice igrati danas, utakmice se igraju i sustra, te u srijedu, a novo kolo počinje već u petak. Englezi će također na teren i na dan nove godine, ali i prvog dana 2023. godine.

Danas nas očekuje nekoliko jako zanimljivih susreta, a Boxing Day će od 13:30 otvoriti Brantford i Tottenham, a nakon toga od 16 sati igraju se četiri utakmice.

Radi se u deuelima Crystal Palacea i Fulhama, Evertona i Wolvesa, Leicestera i Newcastlea, te Southamptona i Brightona.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Od 18:30 na teren će Aston Villa i Liverpool, dok Boxing Day utakmicom od 21 sat zatvaraju Arsenal i West Ham koji će odigrati gradski derbi.

U utorak igraju Chelsea i Bournemouth, te Manchester United i Nottingham Forest, dok će u srijedu igrati Leeds i Manchester City.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
polomit ce budale noge na ovoj ledenici
1 1
AmellemA
Šta sad više nisam dedžal, sad sam šejtan. De vi namjestite kako vama odgovara. :D
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi