Englezi uopšte ne koriste golmana kada vježbaju penala, a sada objašnjeno i zašto

Zanimljiva taktika Southgatea

Englezi uopšte ne koriste golmana kada vježbaju penala, a sada objašnjeno i zašto

Endin Čaušević

Reprezentacija Engleske je kao i svaki put i sada s velikim ambicijama stigla na Svjetsko prvenstvo, a navijači na Otoku nadaju se da njihova selekcija konačno može da dođe do titule prvaka svijeta.

Englezi nemaju baš previše uspjeha na velikim takmičenjima iako tradicionalno imaju jako dobre ekipe, ali niko od njih nije uspio u prethodnim decenijama na praviti iskorak i doći do nekog trofeja.

Poznato je da su u Engleskoj majstori za dizanje euforije prije velikih takmičenja, a tako je i ovaj put jer smatraju da je ova reprezentacija konačno sposobna da ode do samog kraja i osvoji Mundijal u Kataru.

Dobar vjetar u leđa za Engleze bio je i nastup na Evropskom prvenstvu prošle godine kada su došli do finala, ali na kraju su poraženi od Italije na penale i zaustavljeni su na korak od trona Evrope.

Izabranici Garetha Southgatea su stigli veoma motivisani u Katar, a engleski mediji navode da se više ništa ne prepušta slučaju i da u ovom timu žele biti spremni za sve izazove koji ih čekaju.

To se posebno odnosi na izvođenje penala u čemu se Englezi nisu proslavili u finalu Evropskog prvenstva, a Southgate je na zanimljiv način odlučio da pripremi svoje igrače u slučaju da neka od utakmica ode u penal seriju.

Oglasi

Naime, Southgate je odlučio da igrači vježbaju izvođenje penala, ali je iznenadio sve odlukom da neće koristiti golmane u toj situaciji.

Golmani su nastavili da treniraju po posebnom programu dok su igrači izvodili penale i šutirali su u male mrežice koje su postavljene u donjim i gornjim desnim, odnosno lijevim uglovima gola.

   Gareth Southgate ne koristi golmane, već ovakvu mrežu kada igrači Engleske vježbaju izvođenje penala

Southgate je htio da igrači što preciznije izvode penale i morali su poslati što više lopti kroz te mrežice. Tu taktiku u izjavi za The Sun otkrio je jedan od golmana ove selekcije Aaron Ramsdale.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Kada se vježbaju penali Southgate ne koristi golmane. Postavili su mrežice koje igrači moraju da pogode i to se radi kako bi oni šutirali što preciznije ako dođe do takvih situacija na utakmicama", rekao je Ramsdale.

Englezi Svjetsko prvenstvo otvaraju u ponedjeljak utakmicom protiv Irana, a u grupnoj fazi će igrati još protiv Sjedinjenih Američkih Država i Velsa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi