Englezi daju šansu svima za Ligu prvaka
Luka Modrić bi s Tottenhamom sada mogao igrati Ligu prvaka

Premiership

Englezi daju šansu svima za Ligu prvaka

Vodstvo engleske Premier lige odlučilo je da uvede doigravanje za četvrtu poziciju koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Trenutno iz Engleske u Ligu prvaka idu četiri kluba, a od sada bi prvoplasirana tri išla direktno, dok bi se za četvrto mjesto, ono koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, borila četiri kluba, od četvrtog do sedmog mjesta.

Prema riječima generalnog sekretara Premiershipa, Mikea Fostera, ova ideja je pokrenuta još ranije, a na sastanku čelnika lige 4. februara dogovoreno je da se krene u realizaciju ove ideje.

Na ovu ideju čelnici Premiershipa došli su kako bi se dobilo na zanimljivosti lige. Iz godine u godinu prva četiri mjesta u ligi pripadaju Manchester Unitedu, Liverpoolu, Arsenalu i Chelseau, pa se čelništvo lige odlučilo dati šansu i ostalim klubovima da se nađu u Ligi prvaka.

Iako još nije poznato po kojem sistemu bi se igrale kvalifikacije nagađa se da bi četvrtoplasirani igrao protiv sedmog, a peti protiv šestog. Nakon toga bi se pobjednici našli u finalu, a pobjednik bi izborio mjesto u Ligi prvaka.

Da bi se ovaj sistem usvojio potrebno je prema statutu lige, da za ovaj prijedlog glasa 14 od ukupno 20 članova udruženja klubova Premier lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.