Englezi odabrali 11 najboljih koji su promijenili reprezentaciju: Na listi je i Bosanac

Igali za jedne, pa za druge, a neki i za treće

Englezi odabrali 11 najboljih koji su promijenili reprezentaciju: Na listi je i Bosanac

E. Škorić

Postalo je sasvim normalno da igrači promijene reprezentaciju. Krenu u jednoj, ali s vremenom završe u drugoj.

Igrači inače mogu da promijene državni tim ako su mlađi od 21 godine i ako su nastupali u najviše tri zvanične utakmice.

Na listi koju je objavio engleski The Sun je i Asmir Begović, koji se kao 10-godišnjak s porodicom preselio u Kanadu. Golman Bournemoutha branio je 11 puta za mladu selekciju Kanade, ali 2009. godine je odlučio da postane golman bh. reprezentacije. S BiH je igrao i na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, no u posljednje vrijeme nije dio Zmajeva.

U idealnoj postavi The Suna sastavljenoj od igrača koji su promijenili nacionalni tim našao se i Victor Moses. Rođen je u Nigeriji, ali je odrastao u Engleskoj. Igrao je za U16, U17, U18 i U21 selekcije Engleske, no na kraju se 2012. godine prebacio u selekciju Nigerije za koju je upisao 37 nastupa.

Neven Subotić je rođen u BiH, ali je odrastao u SAD, igrao za mlade selekcije, da bi 2008. godine prihvatio poziv Srbije preko roditelja bosanskih Srba. Za Orlove je odigrao 36 utakmica.

Declan Rice je imao tir utakmice za Irsku 2018. godine, zahvaljujući djecu i baki koji su bili Irci, ali je prošle godine odlučio da pređe u englesku reprezentaciju. S Engleskom je izborio četvrtfinale Eura, a nakon pobjede nad Njemačkom strasno je ljubio grb Engleske.

Oglasi

Thiago Motta je nekadašnja zvijezda Barcelone i PSG-a, rođena u Brazilu, ali je s očeve strane imao italijanske korijene pa je zaigrao za ovu zemlju. Za Azzurre je debitovao 2011. godine, a osam godina ranije bio je igrač Brazila.

Motta je ostvario 30 nastupa za Italiju i igrao je na dva velika turnira.

Wilfried Zaha je nastupao za mlade selekcije Engleske, zaigrao za prvi tim u prijateljskom meču protiv Švedske 2012. godine, zamijenivši tada Raheema Sterlinga, da bi 2017. godine prihvatio poziv Obale Slonovače za koju je sakupio 20 nastupa i igrao na Afričkom kupu nacija.

Michel Platini je bizarno zaigrao za Kuvajt protiv Sovjetskog saveza 1988. godine, upisao je tada 21 minutu u 2:0 porazu, no to je već bilo na zalasku karijere. Prethodno je zabio 31 gol na 72 meča za Francusku s kojom je osvojio EP 1984. godine, tri godine prije nego je okončau karijeru.

Jack Grealish

Oglasi

Grealish je rođen u Birminghamu, ali je zahvaljujući irskim korijenima igrao za mlađe selekcije irske reprezentacije. Iako je šest puta igrao za U21 tim Irske, na kraju je zaigrao za Englesku i sada je dio te reprezentacije na Euru, ali ne dobija puno prilika u jakoj konkurenciji.

Legendarni napadač Real Madrida Alfredo Di Stefano je, vjerovali ili ne, igrao za tri zemlje i to Argentinu, Kolumbiju i Španiju. Rođen je u Argentini za koju je upisao šest nastupa, zatim je odigrao četiri meča za Kolumbiju, da bi upisao 31 utakmicu i dao 23 gola u dresu španske reprezentacije.

Diego Costa je 2013. godine tokom svog boravka u Atletico Madridu dobio poziv Brazila, ali je odmah zatražio špansko državljanstvo i nakon što mu je ono odobreno 2014. godine, zaigrao je u seniorima Furije. Sa Špancima je igrao na dva svjetska prvenstva te je postigao 10 golova na 24 utakmice.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Ferenc Puškaš je još jedan legendarni igrač Reala po kojem je nazvana dodjela nagrada za najbolji gol godine. Za Mađarsku je od 1945. do 1956. godine zabio 84 gola na 85 utakmica, ali se za vrijeme igranja u Realu 1961. godine "prebacio" u Španiju i upisao je četiri nastupa za selekciju Španije.

Top Komentari

MaDaj
Luis Monti - covijek koji je igrao dva finala svijetskog prvenstva za dvije različite nacije nije na ovoj listi? (Argentina i Italija)… ebi ga ja sve mislim fudbal se gledao u cijelini oda skontam da ovi “novinari” samo gledaju zadnjih 20 godina + legende hahahahah
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi