Enrique Sanz izbačen, potjernica za Nicolasom Leozom

Akcija i sa druge strane Atlantika

Enrique Sanz izbačen, potjernica za Nicolasom Leozom

Teme:

Bivši dopredsjednik FIFA-e Jack Warner izjavio je za njemački magazin Stern da nitko nije donio više sramote FIFA-e od njezinog predsjednika Seppa Blattera. Warner je među optuženima u američkoj istrazi o korupciji visokopozicioniranih čelnika Svjetske nogometne federacije (FIFA) koji je uz kauciju u četvrtak pušten iz pritvora u Trinidadu i Tobagu.

Između ostalog  Warnera optužnica tereti da je primio 10 milona dolara mita kako bi lobirao za Juažnoafričku Republiku pri dobivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2010. Naravno, da su sa druge strane odmah reagovali, 

ministar sporta Južen Afrike Fikile Mbalula rekao je da se radilo o novcu koju je uplaćen u procesu kandidature te da se nije radilo o novcu poreznih obveznika. Danny Jordaan, prvi čovjek Južnoafričkog saveza je izjavio kako se radi o novcu koji uplaćen CONCACAF-u 2008. godine za poticaj i razvoja nogometa u Sjevernoj i Srednjoj Americi.

Nekoliko dana nakon akcije hapšenja u švicarskoj, FBI je odradio akciju u Miamiu gdje se nalazi centrala CONCACAF-a. Nakon ove akcije Enrique Sanz, sekretar CONCACAF-a je izbačen iz nogometa, dok je Nicolasom Leozom koji je vodio južnoamerički CONMEBOL raspisana potjernica. Sud u Paragvaju je izdao nalog za hapšenje čovjeka koji je 27 godina, vodio krovnu organizaciju Južne Amerike i koji će na osnovu potjernica koja je za njim raspisana do izručenja u Americi biti u kućnom pritvoru u domovini.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Zanimljivo, generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke nije otputovao na otvaranje SP-a za žene u Kanadi, dok je Blatter najavio dolazak na finalnu utakmicu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.