Klauzula pod imenom "Guardiola" preokrenula status Erlinga Haalanda u Manchester Cityju

U klubu se dodatno osigurali

Klauzula pod imenom "Guardiola" preokrenula status Erlinga Haalanda u Manchester Cityju

E. Čaušević

Erling Haaland prošlog ljeta odlučio je napustiti Borussiju Dortmund i potpisao je za Manchester City koji je uspio da ga dovede za "samo" 80 miliona eura i napravi fantastičan posao. No, u Cityju su odlučili dodatno da se osiguraju što Dortmund prije njih nije uradio.

Haaland je u ugovoru s Dortmundom imao klauzulu da može napustiti ovaj klub na ljeto 2022. godine za 80 miliona eura i jasno je bilo da je to dosta manja cijena nego što Norvežanin inače košta.

Na kraju je pristao da ide u Manchester City koji je dobio fantastično pojačanje za ne toliko mnogo novca i jasno je da oni imaju priliku da zarade pravo bogatstvo ukoliko nekada odluče da prodaju Haalanda.

U Manchester Cityju su uspjeli da se osiguraju kada je Haaland u pitanju. Norvežanin je preko svog bivšeg menadžera Mine Raiole uspio da ponovo doda u ugovor klauzulu da može napustiti klub ukoliko neko plati otkupnu klauzulu, ali ovaj put taj iznos je čak 200 miliona eura.

Manchester City je pristao na to, ali nisu željeli da klauzula važi 2024. godine kako je tražio Haaland. Žele da ostane na Etihadu duže od dvije sezone i našli su način kako da to ostvare.

Engleski mediji pišu da su dodali posebnu klauzulu u ugovor pod imenom "Guardiola". Naime, Haaland je pristao da dođe u City ponajviše zbog španskog stručnjaka i oni su našli način kako da odgode aktivaciju njegove otkupne klauzule.

Oglasi

Klauzula "Guardiola" znači da će se rok Haalandove klauzule pomjeriti s ljeta 2024. na ljeto 2025. godine u slučaju da Pep produži ugovor sa Cityjem što je nedavno i uradio.

Guardiola je pristao da ostane u Cityju do ljeta 2025. godine, a ukoliko tada napusti klub Haalandova otkupa klauzula će biti dostupna i ukoliko bude zainteresovanih klubova moći će je aktivirati i dovesti Norvežanina.

Haaland očito ne želi biti u Cityju kada Guardiola ode i osigurao se da i on može napustiti klub kada španski stručnjak napusti Etihad.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Norvežanin je čini se već sada opravdao uloženi novac jer je u dosadašnjem dijelu sezone na 36 odigranih mečeva zabio čak 39 golova u dresu Građana.

Istakao se posebno u utorak u revanš utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Leipziga kada je City slavio sa 7:0, a Haaland je u tom meču zabio čak pet golova.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi