Haalandova nana otkriva tajnu brzine svog unuka
Foto: Instagram

Nije slučajnost

Haalandova nana otkriva tajnu brzine svog unuka

Eldar Ganibegović

Sportski svijet je oduševljen Erlingom Haalandom ne samo zbog njegovih fudbalskih vještina, već i zbog njegove nevjerovatne fizičke kondicije i brzine.

Tajnu Haalandovog impresivnog tempa otkrila je njegova nana, bivša atletičarka.

Još dok je Erling Haaland igrao za Borussiju Dortmund, na jednoj od utakmica izmjereno je da je jurio brzinom od 36,3 km/h. Slične rezultate Norvežanin pokazuje i nakon prelaska u Manchester City, čiji su navijači oduševljeni brzinom igrača.

Kako se ispostavilo, Haaland svoju nevjerovatnu brzinu duguje genomu porodice svoje majke. Fudbalerova nana Inger Ase Hoeyland Braut bila je jedna od najboljih atletičarki u regiji i specijalizovala se za skok u dalj i sprint, kao i njezina kći Gry Marita Braut.

"Erling svojom brzinom i skokom predstavlja treću generaciju naše sportske porodice. Moj rekord na 60 metara u klasi 11-godišnjaka do danas nije oboren, a tada sam imala rezultat od 8,4 sekunde", kaže Haalandova nana.

Majka Gry Marita 1990. osvojila je norveško juniorsko prvenstvo u petoboju.

"U sprintu i skoku u dalj rade isti mišići, a treniranje obje discipline puno pomaže na fudbalskom terenu. Erling drži neslužbeni rekord petogodišnjaka u skoku u dalj iz stajaćeg stava bez zaleta prema dobnim rekordima u 58 zemalja. U januaru 2006. postigao je 1,63 metra, rekao je otac fudbalera, Alf Inge Haaland.

"Čini se da imam dobre sportske gene od majke i nane. Posebno su moje noge uvijek bile duge i snažne", rekao je sam Haaland.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Haaland je u dobi od 15 godina počeo drastično rasti, graditi mišiće i postao igrač kakvog sada gledamo. Osim toga, bivši norveški trener iz mlađih selekcija kaže da je njegova izvanredna dinamika proizašla iz vježbi koje je radio kao tinejdžer i neobičnog načina na koji je počeo trenirati u Byrneu.

Erling Haaland je od početka sezone za Manchester City nastupio 20 puta i postigao 20 golova. Norvežanin ih je pet postigaou Ligi prvaka, a ostale u engleskoj Premier ligi.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

gogs
Haland nema nanu nego baku
4 4
user1646074464
Ružan je bogu plakat
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti