Konačan poredak za Zlatnu kopačku: Haaland oduvao konkurenciju

Nova nagrada za Norvežanina

Konačan poredak za Zlatnu kopačku: Haaland oduvao konkurenciju

E. Ganibegović

Erling Haaland osvojio je Zlatnu kopačku. Norveška gol mašina bila je nezaustavljiva u dresu Manchester Cityja i zasluženo ponijela ovu nagradu.

Najbolji strijelac Manchester Cityja i engleske Premier lige, Erling Haaland, osvajač je Zlatne kopačke za minulu sezonu.

U sezoni 2022/2023, Erling Haaland je postigao 36 golova u 35 nastupa za prvaka Engleske u Premier ligi, te sa 72 boda dobio ovo priznanje.

Prvi pratioc bio je Harry Kane iz Tottenhama, a u top tri našao se i Kylian Mbappe, zvijezda PSG-a. Evo konačnog poretka.

# IGRAČ TIM GOLxKOEF BOD
1. E. Haaland Man. City 36x2 72
2. H. Kane Tottenham 30x2 60
3. K. Mbappe PSG 29x2 58
4. A. Lacazette Lyon 27x2 54
5. V. Osimhen Napoli 26x2 52
6. J. David Lille 24x2 48
7. R. Lewandowski Barcelona 23x2 46
8. E. Valencia Fenerbahce 29x1,5 43,5
9. F. Bolagun Reims 21x2 42
10. L. Martinez Inter 21x2 42

Erling Haaland je osvojio sve pojedinačne nagrade ove sezone. Osim Zlatne kopačke, ponio je priznanje za najboljeg igrača godine u Premier ligi.

Također, dobio je nagradu i za najboljeg mladog igrača, te je po prvi put u historiji isti igrač dobio obje navedene nagrade u jednoj sezoni.

Oglasi

Oborio je rekord s najviše golova u jednoj sezoni Premier lige i pretekao Colea i Shearera, koji su postigli po 34 gola u sezonama 1993/1994. i 1994/1995.

Andy Cole nije impresioniran Haalandovim rekordom 

U razgovoru za engleske medije bivši golgeter Manchester Uniteda nije bio baš impresioniran što mu je Norvežanin sruši rekord.

"Nije me bilo briga. Ja sam iskren. Možda su neki ljudi frustrirani, pa kažu da sam sigurno razočaran.

Zašto? Zato što je neko postigao više golova od mene? Bilo je potrebno 20 godina da se iko približi ovako blizu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Otići ću u krevet i reći ću: "O moj Bože, je li neko oborio moj rekord?" Ne, skinut ću mu kapu. U jednom trenutku, vaš rekord će biti oboren.

Najluđe je to što svi pokušavaju da zaborave šta je postigao Manchester United i mogućnost da drugi tim to postigne i kako kažu da je taj tim superiorniji od Uniteda koji je to zapravo postigao", istakao je Cole.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi