Utrka za Haalanda je gotova - potpisao je bogati ugovor, Amerikanci uveliko slave

Ostaje član Nikea

Utrka za Haalanda je gotova - potpisao je bogati ugovor, Amerikanci uveliko slave

E. Škorić

Erling Haaland je od početka godine bez tehničkog sponzora jer mu je ugovor s Nikeom istekao krajem 2022. godine. Američki div u industriji sportske odjeće tražio je novi ugovor s Norvežaninom. Obje strane su se složile, Nike je bio uspješjniji od svoje konkurencije.

Nike, Adidas i Puma tražili su saradnju s Erlingom Haalandom. Amerikanci su ranije imali ugovor s norveškim napadačem, no on ga nije produžio i istekao je krajem prošle godine.

Strane se tada nisu složile oko novih uslova. Unatoč tome Nike nije popuštao i nastavio se boriti za saradnju s Haalandom. Ponuđeni su mu na kraju puno bolji uslovi i napadač Manchester Cityja nije imao izbora nego da prihvati.

Puma je prva odustala i još je bila u početnoj fazi pregovora, zbog čega se njemačka konfekcija odlučila spasiti planom "B" - ugovorom s Jackom Grealishom, još jednim igračem Manchester Cityja.

O Haalandovoj odluci oko ugovora s Nikeom pisalo se i krajem februara. Tada je bila riječ o iznosu od 23 miliona eura za godinu ugovora. To bi ga učinilo jednim od najplaćenijih Nikeovih sportista i etablirao bi se kao zaštitno lice brenda uz Kyliana Mbappea.

Nike je potvrdio novi ugovor s Haalandom, a zadovoljstvo saradnjom je obostrana.

Oglasi

Amerikanci ne kriju da su zadovoljni potpisivanjem sporazuma. Oni hvale da je Haaland napravio "neviđeni uspon u evropskom klupskom nogometu" i kao zaštitno lice brenda, "još će više ostaviti trag na budućnost nogometa".

Nike trenutno izrasta u lidera ugovora zvijezda u svijetu nogometa. Pod sobom ima dvojicu vodećih svjetskih napadačkih igrača koji bi mogli biti budućnost nogometa, dok Adidas i Puma imaju samo po jedno glavno ime - Lea Messija i Neymara.

Ove sezone, Haaland je zabio 42 gola u 37 utakmica za Manchester City, od čega 28 u Premier ligi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Današnji derbi protiv Liverpoola propustio je zbog povrede, ali i bez njega je City uspio da slavi sa 4:1 i da ostane u korak za Arsenalom, koji je zadržao osam bodova prednosti nakon što je kasnije pobijedio Leeds istim rezultatom.

Haaland je zbog povrede propustio i protekle mečeve kvalifikacija za EP, a bez njega Norveška je uspjela da osvoji samo bod u mečevima sa Španijom i Gruzijom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi