Salihamidžić nikad neće zaboraviti šta su za njega uradili Demirovićevi roditelji

Bilo je to prije 30-ak godina

Salihamidžić nikad neće zaboraviti šta su za njega uradili Demirovićevi roditelji

A. Čaušević

Hasan Salihamidžić je rođen u Jablanici, ali je još kao 15-godišnjak otišao u Njemačku gdje je napravio vrhunsku karijeru, a sada je sportski direktor Bayerna. 

Salihamidžić je prvo stigao u Dortmund, da bi se nakon toga prebacio u Hamburg gdje je i počeo svoje prve fudbalske korake. Nakon toga su uslijedili transfer u Bayern, Juventus, Wolfsburg.

Zašto je postao ono što je danas Salihamidžić velike zasluge duguje i roditeljima Ermedina Demirovića, mladog napadača i buduću zvijezde bh. reprezentacije koji igra sjajno u Freiburgu.

Demirović je u razgovoru za njemačke medije ispričao kako su svojevremeno njegovi roditelji Nihad i Fatima Salihamidžića prilikom dolaska u Njemčaku dočekali kao vlastito dijete.

"Moji roditelji poznaju Hasana, živio je jedno vrijeme sa njima kada je tek došao u Hamburg. Imaju samo riječi hvale za njega i mnogo ga poštuju", kazao je Demirović.

Otkrio je kakav je Bracio bio u prošlosti. Kazao je da nije imao poroka i da Demirović želi slijediti upravo njegov put.

Oglasi

"Nikada nije bio tip koji će izlaziti, partijati i gubiti vrijeme, čak i kad je bio mlađi. Nikad nije pio alkohol i otac mi je često govorio da se trebam ugledati na njega. Moji ga jako dobro poznaju, on me posjećivao dok sam bio u Hamburgu i on je jedan od mojih uzora. Ni ja ne pijem alkohol, ne volim izlaske, želim biti fokusiran na fudbal".

Ovaj 23-godišnjak je ljetos stigao u Freiburg te se pokazao kao pravo pojačanje. Postao je standaradan, za sada je zabio četiri gola te ima deset asistencija i među najzaslužnijim je zašto je Freiburg u gornjem dijelu Bundeslige. 

Kada je u pitanju Salihamidžić on se prošle godine prisjetio kako je izgledao njegov dolazak u Njemačku. Uopšte nije bilo jednostavno.

"Na granici smo drhtali, ali smo srećom prošli", prisjetio se Salihamidžić.

Stigao je u Njemačku, kasnije u Hamburg, gdje je došao sa torbom sa malo odjeće i sa nešto novca. Ušao je u kafić i zamolio jednu limunadu. Nije znao šta ga čeka, a onda je napravio veliku karijeri.

Njegov nadimak Brazzo dolazi od njegovog nadimka koji je još dobio kao fudbaler Turbine iz Jablanice. Već sa 14 godina prelazi u Velež, a ubrzo dolaze i nastupi za reprezentaciju Jugoslavije.

Upravo je ranije, 1. maja 1992. godine sa Jugoslavijom igrao u Beogradu, a 2. maja je počela opsada Sarajeva i agresija na BiH.

Njegov let iz Sarajeva za Beograd bio je posljednji, granice su se zatvorile, pa je Hasan Salihamidžić nekoliko sedmica trenirao sa Crvenom Zvezdom, nakon čega se uz puno rizika po život vratio u Jablanicu.

Top Komentari

C.Banks
Braco i Džeko najveće legende našeg fudbala
7 0
BetonskiMozgovi
Schon mamma
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije