Amerikanci su ga vidjeli kao A reprezentativca, no "majka Bosna" se ne zaboravlja

Esmir Bajraktarević će dobiti poziv da igra za BiH

Amerikanci su ga vidjeli kao A reprezentativca, no "majka Bosna" se ne zaboravlja

E. Čaušević

Smjena generacija je ono čega se navijači Bosne i Hercegovine već godinama najviše pribojavaju, ali čini se da stvari idu kako treba. Već smo dobili nekoliko mladih igrača u A selekciji, a Bosna i Hercegovina bi mogla veoma brzo da dobije i dragulja iz Sjedinjenih Američkih Država, a to je Esmir Bajraktarević.

Ovaj 18-godišnjak našao se prošle godine u centru pažnje nakon što je potpisao za New England koji se takmiči u MLS-u, te je od početka sezone za ovaj klub uspio već da upiše deset nastupa u svim takmičenjima.

Transfermarkt je nedavno uvrstio Bajraktarevića na listu TOP 10 talentovanih mladih igrača koje ove sezone treba pratiti u MLS-u, te da je riječ o velikom potencijalu.

Bajraktarevića u Americi vide kao budućeg reprezentativca te zemlje, no čini se da bi se stvari mogle promijeniti jer je ovaj 18-godišnjak odlučan da u budućnosti nosi dres Bosne i Hercegovine.

Iako je rođen u Americi on zbog svojih roditelja koji su porijeklom iz BiH ima pravo da nastupa za Zmajeve, a iz Nogometnog saveza su već učinili neophodne korake kako bi Bajraktarević dobio pravo nastupa.

Legendarni Zvjezdan Misimović u kratkom razgovoru za SportSport.ba potvrdio je da bi Bajraktarević već idućeg mjeseca mogao obući dres Bosne i Hercegovine i upisati nastup za mladu reprezentaciju.

Oglasi

"Bio sam u kontaktu s njim, on je 2005. godište i ima pravo još uvijek da igra za juniorsku selekciju, ali će dobiti poziv za mladu reprezentaciju BiH. Trebao bi biti na spisku za ove prijateljske utakmice u junu. Riješavamo papirologiju oko pasoša i sve ostalo što je potrebno da stekne pravo nastupa", kazao nam je Misimović.

Inače, Bajraktarević je rođen 10. maja 2005. godine u gradu Appelton. Trenirao je u mlađim kategorijama Chicago Firea, Waukesha, Wavea i Revs Academyje.

Za New England potpisao je u maju prošle godine i jasno je da u ovom klubu ozbiljno računaju na njega s obzirom na minutažu koju ima. Za prvi tim odigrao je 12 mečeva, od toga šest u ovoj sezoni MLS-a, dok je igrao i za rezervnu ekipu prošle godine i upisao je 30 nastupa i dao tri gola.

Bajrakterević igra na poziciji desnog krila, ali može pokriti i lijevo krilo, te igrati u veznom redu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ranije je nastupao za juniorsku reprezentaciju Amerike za koju je odigrao ukupno tri utakmice i zabio je jedan pogodak. Ipak, nadamo se da će u budućnosti nositi dres svoje domovine koju očito nije zaboravio iako u njoj nije rođen, ali jasno je da bi takav potencijal bio veliko pojačanje za Zmajeve.

Inače, New England je nakon 12 odigranih kola prvoplasirani u Istočnoj konferenciji sa 24 osvojena boda koliko ima i Cincinnati.

Top Komentari

MaDaj
potpisao je za Revolution u Augustu 2021 ali po pravilima MLS-a kao maloljetnik nije imao prava nastupa za prvi tim u ligi dok ne odradi godinu dana u akademiji…
2 0
nakopitam
Samo da ne bude kao onaj sto ga je husref musemic za hiljadu dolara doveo u sarajevo i tvrdio da je pojacanje a na kraju se ispostavilo da se frajer uopste ne bavi sa fudbalom.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije