Reprezentativci na udaru zbog jedne fotografije, Savez upućivao izvinjenje

Zbog Karpina

Reprezentativci na udaru zbog jedne fotografije, Savez upućivao izvinjenje

E. Škorić

Grupa estonskih nogometaša našla se na udaru nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj večeraju s ruskim selektorom Valerijem Karpinom.

Sliku je na Instagramu podijelio bivši estonski reprezentativac Andrei Stepanov, a na njoj se nalazi Karpin u restoranu zajedno s bivšim i sadašnjim nogometnim zvijezdama, uključujući sadašnjeg kapitena estonske reprezentacije Konstantina Vasiljeva.

“Jedna slika, 10 prijatelja, 100 uspomena, 1000 igara. Novogodišnja zabava za pamćenje”, glasio je naslov uz sliku koja je objavljena 31. decembra, a nastala je u glavnom gradu Estonije, Talinu.

Estonski igrači našli su se na udaru nekih navijača koji su tvrdili da je druženje s Karpinom "neprihvatljivo" s obzirom na sukob u Ukrajini. Ministar kulture Piret Hartman također je tvrdio da bi Estonci trebali učiniti sve što mogu da ne pomažu agresoru.

Estonski nogometni savez odgovorio je izvinjenjem u ime Vassiljeva i "svima čiji su osjećaji povrijeđeni našom večerom i objavom fotografije na društvenim mrežama".

"Naš razgovor je pokrivao samo nogomet, nismo razgovarali o politici ili ratu", dodaje se u izjavi koju je prenio Estonski nogometni savez. “Naš stav prema ratu uvijek je bio isti – za to nema opravdanja. Uvijek smo se zalagali za Estoniju na nogometnom terenu i izvan njega, a tako ćemo i nastaviti."

Predsjednik estonskog saveza Aivar Pohlak prethodno je imao više razumijevanja za fotografiju, rekavši lokalnim medijima da je "na ljudskoj razini naša dužnost ne samo pokazati suosjećanje i pomoći onima koji pate, već i razmišljati o tome da ne izgubimo ključna ljudska prava, uključujući pravo na upoznavanje s ljudima drugačijeg mišljenja i pravo na susret s njima".

Karpin, selektor Rusije, rođen je u Narvi i ima estonsko i rusko državljanstvo. Imenovan je selektorom Rusije 2021. godine i trenira Rostov u ruskoj Premier ligi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Igrao je na početku svoje karijere za SK Talinna Sport, prije nego je prešao u CSKA Moskvu, a bio je još u Spartak Moskvi, te je u Španiji igrao za Celtu Vigo i Real Sociedad. Tokom igračke karijere imao je i 72 nastupa za Rusiju.

Karpin trenutno nema puno poslao s Rusijom jer je poznato da ovaj tim od početka agresije na Ukrajinu ne igra zvanične utakmice i nalazi se pod suspenzijom od strane FIFA i UEFA.

Top Komentari

BiH_Suomi
U mater im vise i ukrainu
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi