"Eto, baš je Duljević u Dresdenu počeo dobro igrati, jer ljepše spava i bolje jede"

Amar Osim, kandidat za selektora fudbalske A reprezentacije BiH za SportSport.ba

Sinonim je za kontroverznost. Amara Osima ljudi ili vole ili mrze. Nema sredine. Oni koji ga vole to čine jer ih je usrećio na neki način, vežu ga za trenutke kad im je bilo lijepo. Ovi što ga mrze imaju svoje razloge.

"Eto, baš je Duljević u Dresdenu počeo dobro igrati, jer ljepše spava i bolje jede"
Razgovarati s Osimom o nogometu je privilegij. Amar govori ono što drugi misle, ali iz nekih razloga to ne smiju da kažu.
Foto: T. Hebib

Vodeći Željezničar postao je mrzak svima onima koji ne simpatišu Željezničar, a najčešći "argument" ovih što ga ne vole je da "ništa nije zaslužio svojom sposobnošću, već isključivo zbog oca."

Ključni problem koji "mrzitelji" imaju s Osimom je što ga ne poznaju. Ne poznaju njegov način razmišljanja, nisu upoznati s načinom i metodama njegovog rada, karakterom, suštinom... Istina, kad imaš takvog oca, logično je da pokupiš neke sličnosti, ali samo oni koji su im bliski znaju koliko je Amar "svoj".

S Osimom mlađim, kao i starijim, teško je napraviti klasični razgovor. Kandidaturom za izbor selektora stavljen je u žižu medijske javnosti, ali priča uvijek može otići u drugom smjeru. Spomene se Muamer Svraka kao primjer za nešto, a onda se priča razvije...

"Reprezentacija je Svraku koštala bolje karijere, upropastila ga je jer je zaslužio da ga se pozove kada ga je trebalo pozvati. Dođe neki Svraka odavde, pa zabije gol. Omakne mu se? Pa onda opet zabije gol... Ne govorim to jer je bio iz Želje, momak je igrao za ekipu koja je prva. I to dobro igrao. Svojim igrama je zaslužio mjesto u reprezentaciji, zabio je 15 golova u sezoni sa mjesta odakle nije morao zabijati golove...Ali ne, čaršija uvjetuje da se umjesto njega pozove drugi igrač i kada se taj drugi proda onda ga prestaneš pozivati jer ne igra. I sad zato što ne pozivaš tog koji je ovome uzeo mjesto, odrekneš se i Svrake. To nije nimalo bilo korektno...

Ko god da bude novi selektor isključivi će mu cilj biti plasman na Euro. Koliko je bitno da se reprezentacija samo plasira na veliko takmičenje. Staje li tu sve i da li se treba zadovoljiti samo tim ciljem?

Ja selektorsku ulogu doživljavam mnogo ozbiljnije. Nije to čovjek koji poziva najbolje igrače, pod znacima navoda, uradi analizu, pripremi utakmicu...to je misija. Selektor treba da bude neko ko se brine o kompletnom fudbalu u jednoj državi. S te pozicije radiš za dobrobit fudbala. Naravno da plasman na veliko takmičenje gura naprijed sve, ali to nužno i ne mora biti slučaj. Mi smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ali nismo to iskoristili da krenemo naprijed, da poboljšamo uslove, da se pomaknemo. Malo se uradilo na organizaciji lige, ali nije se ljudima koji rade ovdje stavilo do znanja da njihov rad može biti valoriziran. Igraš, igraš, igraš i ništa. Sad nemamo ni previše igrača u dijaspori. Nismo zemlja sa 800 miliona stanovnika pa da imamo toliku dijasporu. Biće poneki igrač...

Imamo li materijala za crpit ozbiljne reprezentativce iz Premijer lige?

Evo uzmimo igrače koji igraju zadnjih nekoliko godina. Ima ih. Igrali za reprezentaciju i to igrali normalno. Vranješ je bio tu, otišao je s 20, nije sa 16. Džeko je drugo, on definitivno nije igrač za kojeg možeš reći da je ovdje formiran. Cocalić, Zukanović, Vršajević... Gdje je igrao Šunjić, gdje je igrao "mali" Cimirot, pa Duljević, gdje je Jahić igrao kad je igrao za reprezentaciju. Meni su Vršajevića iz Čelika nudili 2012. kaže dobar i na beku i na krilu. Rekoh šta će mi, imam i boljeg beka - Čolića i bolje krilo - Bešliju. Selimović je bolje krilo, dat će deset golova. Ode čovjek u Hajduk poslije, pa na Svjetsko prvenstvo, zabije tamo gol...Eto baš je Duljević u Dresdenu počeo dobro igrati, jer ljepše spava i bolje jede.

Koliko ustvari vlada kriva slika realnosti da je sve izvana bolje od ovoga ovdje.

To ste i vi novinari krivi! Dobrim dijelom. Zato što obraćate pažnju na tamo nekoga iz Zwollea. Pa vani imaš naših igrača koji u Želji ne bi mogli biti pojačanje. Igraju u boljoj ligi, to stoji, ali to nije razlog da se upinje za njih kao da su ne znam šta. Imaju neke druge stvari koje su bitne tu. Odnos, naboj, ljubav. Stavi mene da igram s boljim igračima, možda i ja postanem bolji. Daj da vidim mogu li napredovat. Kao što su i ovi napredovali kad su otišli da igraju sa boljim igračima. Daj odavde igraču da trenira 20 puta godišnje sa Džekom i vjerujte mi da će mu pomoći. Naučiš nešto u kontaktu s boljim igračima od sebe.

Sad je svima interesantan Jasmin Mešanović. Sad ti je interesantan jer je u Mariboru, a do prije pola godina bio tu. Šta je radio, mrljao ko i drugi. Niko pomislio na njega nije dok je ovdje bio...

Gledajući kvalitet igrača koji igraju za reprezentciju, koliko smo mi uopće kvalitetni? Godinama se vrte jedni te isti igrači.

Za utakmice kvalifikacija u rosteru imaš 23 igrača. Velike reprezentacije imaju 18 opcija, jer to je ko veliki klub, pa se razmišlja o svemu, šta ako ovo, pa ako ono...Onda gledaš da poklopiš sve opcije. Kod Mourinha je onaj na klupi jer je šesta opcija, kad se izdešava svašta nešto, pa onda ga koristiš. Kod nas, ali i uglavnom, trener ima 13-14 igrača na koje može računati. Prvi tim i dvije-tri rezerve koje možeš iskoristiti. A onda kada još malo analiztiraš mi imamo osam ili devet igrača, dva se "šlepaju". Uvijek fali ili stoper ili bek, vezni jedan, i krilo. Znači imaš u prvom timu igrače koji se "šlepaju", šta je tek sa svima ovima ostalima? I opet se onda vraćamo na isto: Jel to bitnije da sjedi na klupi igrač iz Lokerena, nego igrač odavde. Ti kad zovneš odavde nekog igrača nagrađuješ klub za njegov razvoj, onome gore je svejedno. Nije čak ni Lokerenu pretjerano drago.

Dobro ima li sad trenutno neko ko bi mogao biti otkrovenje u reprezentaciji, a da se nije o njemu pretjerano razmišljalo.

Zavisi to sve od mnogo faktora. Treba imati i sreće u određenom momentu. Svakako da je teže napadaču ako imaš tu Džeku, Kodru, Bajića...ali ako pozoveš, ne znam, Koljića, i ona Krupa će vidjeti da neko vrednuje taj njihov rad. Ako Hadžiahmetović sa 19 godina može igrati za reprezentaciju nećeš ga prodat za 500 hiljada nego bi ga prodao za milion. Pa će dobit Željo neke pare, pa će dobiti onaj naknadu za treniranje, pa će otići kupit nekog ko je dobar u Banovićima ili ćeš napraviti teren pa ćeš imati 100 djece više, doći će opet neki talenat. Zavrti se. A sad u reprezentaciji se vrti nekoliko igrača što igraju u dobrim ligama, ali od kojih ima boljih u Premijer ligi.

Koliko su i uslovi bitni da se uvjerimo da ovdje ima dobrih igrača. Željezničar je imao neslavne izlete protiv Hapoela i Maccabija jer su se fudbaleri oba puta tamo istrčali na teren kakvih ovdje nema, pa su ovi izgledali kao svemirci?

Pa jeste, to je bilo kao da je drugi sport. Ali šta je trening nego dovođenje do stanja automatizacije. Ti ovdje treniraš u jednim uslovima i normalno da kad bi trenirao u boljim da bi to izgledalo bolje. Šta ovdje možeš automatizovati, ne možeš loptu šutnut 20 metara jer ona skače. Kaže igraj iz prve. Kako ću igrat iz prve, pogriješit ću, pa će saigrač biti kivan na mene, pa trener. I trebaju da budu kivni. Fudbal je igra pravog rješenja, a ne da radiš nešto što je pravilno, ako je to u drugim uslovima nepravilno. Igraš fudbal da pobijediš. Pravo riješenje je da ne pogriješiš, a ne da pet puta pokušaš dodati iz prve i pogriješiš pet puta.

To u konačnici dovodi do stvaranja pogrešnih navika kod naših igrača. Naravno da bi bili bolji igrači u boljim uslovima, a kako ćeš to imati? Tako što ćeš najbolje dovesti u izlog, a to su mlada i A reprezentacija, pa će neko najboljeg vidjeti, pa će ga kupiti, a klub jedan, drugi, peti, deseti će zaraditi i ulagati da ima bolje uslove. Kako će bogati klubovi primjetiti nekog našeg igrača? Sigurno ne na utakmici Mladost - Željezničar ili šta ja znam.

Smatrate li da je inače reprezentativi fudbal u sjeni klupskog? Veliki se novac vrti, pa je ovima najvećima postalo luksuz igrati za reprezentaciju.

Pa ja imam dojam da igrači iz velikih klubova najradije ne bi ni igrali za reprezentaciju. Meni nije jasno zašto neko ko dođe ovdje da igra utakmicu, promijeni navike koje su ga dovele na taj nivo gdje on jeste. Šta ti radiš? To i to! Zato si plaćen i treba da izvršavaš svoje obaveze na najbolji način, radiš ono šta se od tebe traži. I da ne pitaš što ovo ovako, jer ni u Laziju, Juventusu, Arsenalu... ne pitaš što ovo ovako. Nego ako ti kažu kopaj tu sada rov u mjestu ti ćeš uzeti i kopati rov. U tom kontekstu, kada nekome odavde dadneš priliku dobivaš dodatnu vrijednost, jer ovdašnjem igraču to znači. Mnogo više nego ovima vani. I onda ako napraviš ekipu koja je energična, borbena, koja se "klofa", onda imaš nešto. Evo primjer Sjeverne Irske, to je otprilike naš neki usud. Mi imamo dva igrača koja su top, svjetska klasa. Teško da ćemo mi ikada išta napraviti na individualni kvalitet.

Mogu li nekada velike zvijezde biti kamen spoticanja da se napravi koherentan tim.

Pa mislim da se ne bi ovi iz velikih klubova trebali ponašati neprofesionalno. Veliki igrači su dodatna vrijednost svakoj ekipi zbog odnosa, primjera... Pretpostavljam da se ponašaju normalno. Ako radiš pravilno, a zna se u okviru svake pozicije šta je pravilno, ne znam što bi to nekome bio problem, zbog čega bi se ponašali drugačije nego u svojim klubovima. Imam, međutim, osjećaj da pojedine igrače previše pazimo i mazimo pa se oni uljuljkaju, zaborave raditi stvari koje su ih dovele na taj nivo. Ne rade svari pravilno. A u fudbalu je sve dramatično. I povezano. Jedna stvar veže drugu, moja energija tvoju, jedno, drugo, treće, eksponencijalno i to onda može otići u različitim pravcima. Nije više bitan ni kontekst. Kao ovdje su slabiji igrači, a tamo u klubovima bolji. Pravilno je ono što je pravilno, to se zna. U prethodnim kvalifikacijama bilo je grešaka nekih igrača koje nisu zavisile od drugih igrača. 

Skoro svi igrači složni su da je Mehmed Baždarević bio ekstremno posvećen, pedantan, minuciozan... Šta mu je nedostajalo da bude uspješniji?

A šta znam, Meša je pedatan, zaista. Kod njega kući kad dođeš to je sve pod konac, sve je u milimiter, cakum-pakum, strah te sjest da nešto ne poremetiš. I to što igrači pričaju da se isto radilo kao u Romi i drugim velikim klubovima, pratilo, skautiralo, radile analize... je nešto sa čime treba nastaviti. Ja vjerujem da je Meša do u detalje sve spremao jer ga znam kao osobu. Imao je i pomoćnika koji je vrhunski znalac. I najbolji trener na svijetu ne bi nešto previše odstupao kada je sastav u pitanju, ali čini mi se da se slijepo držao te sistematičnosti, neodstupanja. A fudbal nekada upravo to zahtijeva.

Evo protiv Belgije je dobro sve postavio, ali onda se ljudima povrijedi igrač pa promijene formaciju i eto ti problema. Nekada nije isplativo da imaš preslikanu formaciju, da si formacijski uklopljen, moraš nekada nešto poremetiti, zbuniti...

Sjećam se primjera, 2012. Željezničar je ušao odlično u sezonu, izbacili smo Sherif, nije loše bilo ni ovdje protiv Maccabija, odigrali smo odlično poluvrijeme, izgubili kako smo izgubili...Kada je krenula Premijer liga, podrepilo se. Trebaš dobit Široki, izgubiš u zadnjim minutama. Odeš u Travnik, zabije nam čovjek gol s centra, ovdje sa Zrinjskim u šest minuta primimo tri gola... Ja ne vjerujem znači šta se dešava. Sve radiš pravilno, a ono sve u kontru. Onda me nazove novinar i kaže "a šta misliš da onaj grb s jednog ramena prebaciš na drugi". Prvo kontam šta priča, ali me onda zaintrigira taj prijedlog. Nekada je to metafizičko bitno. Kasnije smo mi napravili seriju, uzeli duplu krunu, ali šta želim da kažem? Sposobnost da improviziraš. Da promijeniš nešto da te krene nabolje. Fudbal zato jeste to što jeste.

Najzaokruženija utakmica, da se tako izrazim, pod Mešinim vodstvom bila je ona u Grčkoj, najpotpunija. Pomoglo je tu i što je ovima sigurno nešto bilo, jer su bili katastrofa. Da čovjek ne povjeruje da se bave fudbalom, ali onda primiš gol u zadnjoj sekundi, jer se lijevi bek tamo na 20 metara odnekud stvorio, pa aut, skine pauka...

E sad, zašto nije imao sreće. Možda jer nije više ispoštovao one koji su ga spasili na Kirin kupu, kada najbolji igrači nisu išli u Japan. Možda. To je najbolji dokaz da postoji vrijednost u igračima iz Premijer lige. Znam kako u Japanu doživljavaju to takmičenje, to je glavni sponzor reprezentacije. Oni ne žele izgubiti ni u čemu, a ti osvojiš, uzmeš jedini pehar ikad. Koliko je tu bilo igrača iz naše lige, ali niko od njih kasnije nije igrao mnogo u kvalifikacijama.

Da li je strah da se ne zamjeri nikome neka zajednička crta dosadašnjih selektora? Čini se da je nemoguće u reprezentaciji reći kada je neko kriv, mnogima se podilazi...

Ja kad pričam, ne pričam uvijeno. Možda nekada grubo zvučim, ali govorim stvari koje jesu takve kakve su. Da je neko, bilo ko, Emiru Spahiću 2011. rekao da je on zbog te i te greške u toj i toj minuti krivac što nismo otišli na Evropsko prvenstvo možda se tri godine poslije ne bi desila Nigerija. Da se razumijemo, igraš ti i dalje, odličan si igrač, ali bi tamo na lijevom beku izbio loptu, a ne gombao se s jačim napadačem. Pa ti uvali kuk, izbaci iz ravnoteže i ćao. Možda, kažem možda, bi se sjetio u tom trenutku one greške pa bi nabio loptu u aut. To onda veže drugo. Prođe dalje slabija reprezentacija, Savez ne zaradi dodatna dva miliona dolara. Ali kod nas je tako sve. I onda ako trener ne smije reći igraču nešto što je očito, to ostali vide i onda te prestanu poštovati, kvari se atmosfera...

Komentari (41)

Samo Osim za selektora. Jebalo vas govno iz susjedstva.

komedija

Da valja trenirao bi Hrvatsku. Eto lud Mamic pa doveo tamo nek8g iz Emirata. Kad Bosanac bude samo kandidat za klupu Udruzenog zlocinackog poduhvata onda moze i Robi kod nas sa dva pomocnika. Sta smo mi, zemlja Dembelija i nista ne znamo pa nsm treba treber kojeg su azerbejdzanci otjerali.

komedija

Ovaj reklamni intervju je trebao da ga pogura, ali taman se svima pokazalo koliki je to kloc pa nikom nece biti zao ako Zutog izaberu.
Jadna nasa reprezentacija s ovim ako prodje.

macak_

cak i treneri sa pedigreom tipa kloppa,usudicu se reci i mourinha,ne mogu parirati Osimu u nekim stvarima.Procitajmo samo izjave poslije svakog posrtanja,te sudija,te igraci ne valjaju,padala kisa,klizavo,isto kao da slusamo jagodica,petrovica,tulica,ponekad musemica,pa i mulalica.zasto je tesko priznati da nisi kalibar momentalno za taj nivo,dostojanstveno das otkaz,pokusas ponovo,pa sta i ako nisi za taj posao.kad moze kurto razvoziti pizze,kad moze Zukic voziti hitnu itd sto i ovi drugi ne rade prekvalifikaciju,ako ne ide normalno,pa nije to tragedija.

bsk

Šta je Amar Osim postigao u trenerskoj karijeri da bi bio selektor reprezentacije BiH?
Koliko je gospodin dobar trener telefon mu ne prestaje zvoniti od silnih ponuda... JEF United i klub iz Katara je sve što je gospodin mogao naći u inostranstvu. Koliko ga nahvaliste pomislio bi čovjek da je trenirao, ako ništa, Freiburg ili Mainz.

Der_Kriminalist

objektivno ni prijasnji bh selektori nisu imali zavidne karijere,Susic ,Bazdarevic su u svakom klubu u borbi za opstanak,soschaux,Grenoble,al wakra itd,.Ciro je bio treci sa Hrvatskom,svaka cast,ali nije osvojio svjetsko prvenstvo.Kodro isto tako,servette ,Sarajevo-nigdje nije islo,budimo realni.Istini pogledati u oci,fakat nije lako.Amar je najtrofejniji bh strucnjak,pa makar i u bh ligi,ne treba zaboraviti da je u toj ligi igrao i Modric i da ona svakako nije za potcijeniti,iako trenutno ne mozemo napraviti iskorak u Evropi,mada mislim da ce se i to promjeniti.

bsk

Sušić, Baždarević, nisu ništa napravili kao selektori. Zato i kažem da ne treba Amaru davati šansu, ako nismo dosad naučili da svi oni dođu ovdje i prodaju maglu, onda nećemo nikad. Sušić je odveo kao selektor BiH u Brazil. Ali hajmo biti realni.. Kolika je njegova zasluga tu!? Reko bih vrlo mala, imali smo dosta sreće i vrlo lahku grupu. Ako je Sušić tako dobar stručnjak, što ne nađe neki posao kad su ga otjerali iz reprezentacije, nego sjede na klupu nekog osrednjeg turskog kluba. Prosinečki isto tako nema neku zavidnu trenersku karijeru, ali je sigurno bolji od Osima.

Der_Kriminalist

Jadan ne bio Amar ili bilo koji drugi da je vodio neke jače klubove ne bi ni pomišljao na BH reprezentaciju gdje godišnju platu koju mu nude može negdje za mjesec uzimati. Pomiri se sa tim da mi samo ovakve možemo i imati za selektora. Šta je to Prosinečki kao trener postigao? Amar 1000% ima više iskustva, dvije decenije trenerskog iskustva. Titule i kupovi sa Željom, kup ja JEFom. Šta treba više? To ti je plafon za 30 000 KM mjesečno!

Posjetilac

Sam si rekao, titule i kupovi u najgoroj ligi u Evropi!! Fakat vas ne razumijem, vas koji toliko hvalite Osima. Budimo realni, da je lik dobar trener, zar ne misliš da bi našao angažman sebi negdje. Nećemo spominjati klubove iz lige petice, ali evo zar ne bi našao da vodi neki klub u portugalskoj, holandskoj, belgijskoj ligi. Bosanci su uvijek najpametniji, šta zna tamo neki Nijemac, Englez, Francuz.. ako Bosanac kaže da je Amar Osim dobar trener, onda je dobar! Prosinečki, ako ništa, vodio je reprezentaciju Azerbejdžana, i to poprilično uspješno, a uz to, misliš da bi jedan Džeko ili Pjanić, mogli njemu pričati kako su oni velike zvijezde.

Der_Kriminalist

Ali Osim ima petlju,evo u intervjuu je rekao da je Spahic krivac za golove protiv Francuza i Nigerije,to niko do sada nije javno smio reci.Kad smo vec kod Spahica,na stranu to sto je dobar igrac,on je svojim ponasanjem odmogao rep. nebrojeno puta.Evo nama sada brani Begovic,koji trenutno prima smijesne golove u Bournmouthu,koji sigurno ne bi lako dobio najbolje bh klubove,pa zasto ga malo ne odmoriti.Da se razumijemo,nemam nista protiv momka.Vranjes je isto previse nervozan,kratka pauza,daj sansu drugom.Mislim da Osim ima znanje da tako nesto poslozi,da nadje ravnotezu izmedju kvaliteta i karaktera,naravno sve pod uslovom da ostane nezavisan od uticaja menadzera.Ako to ne moze,onda mislim da ce tesko ici.

bsk

Jeste, rekao je da je Spahić krivac, ali gdje je bio ranije da to kaže. Lahko je sad pričati kad čovjeka nema godinu dana u fudbalu. A dok je Spahić igrao svi su gledali da mu se što više uližu. A što misliš da Prosinečki ne bi mogao sastaviti dobro tim?

Der_Kriminalist

Prosinecki je neupitno dobar trener,ima i harizmu jos iz igrackih dana,mislim da mu je najveca mana sto je bio bilicev pomocnik 4 godine,koji je objektivno jos jedan u nizu ALIBI trenera,povrede,kisa,klizavo,da smo dali go,da ga nismo primili ,sudija,penal bio,nije bio itd itd,ako je mogao s njim tako cetiri godine raditi,mislim da je to minus kojeg Osim nema.Da se razumijemo,nemam nista protiv Bilica,zelim mu sve najbolje.

bsk

Prosinecki je neupitno dobar trener,ima i harizmu jos iz igrackih dana,mislim da mu je najveca mana sto je bio bilicev pomocnik 4 godine,koji je objektivno jos jedan u nizu ALIBI trenera,povrede,kisa,klizavo,da smo dali go,da ga nismo primili ,sudija,penal bio,nije bio itd itd,ako je mogao s njim tako cetiri godine raditi,mislim da je to minus kojeg Osim nema.Da se razumijemo,nemam nista protiv Bilica,zelim mu sve najbolje.

bsk

Lokomotiva Moskva, Besiktas, West Ham.. prije toga Hrvatska. Ako nakon ovoga neko ne zaslužuje da kažeš da je solidan trener, onda ne znam šta treba. Uredu, nije u rangu Gaurdiole, Mourinha, Contea, ali svakako da je solidan trener, a ovo alibi trener ne stoji. U zadnje vrijeme u West Hamu počeo se žaliti na sve i svašta, ali postigao je i odlične rezultate sa West Hamom.

Der_Kriminalist

Ma sve to stoji,odlicna karijera,ali nijedan jedini trofej kao trener,ako si u Besiktasu dve tri godine bez trofeja,onda nisi dobar,pa makar i sa juniorima igrao.U West Hemu dva puta ispali u pretkolu lige evrope od fc Astra Giurgiu,rumunski prvoligas.Budimo objektivni,kad bi neki nas klub u pretkolu igrao s Rumunima,ne bi bio autsajder.Hrvatska,120.minut protiv Turske vodis 1-0,primas go iz nicega i kaze nema srece,ma srecu majstore ili zasluzujes ili ne zasluzujes.Nekako sam ubijedjen da je Bilic sad npr. u Zelji trener da ne bi imali vise bodova nego sto sad imaju.

bsk

Po tvojoj logici Mourinho je loš trener, jer ako uporediš budžet i igrače Man Utd i West Hama, Bilić i Mourinho su tu negdje. O Wengeru da ne pričamo, jer kako ti gledaš stvari, ne bi mogao voditi ni Vrbanjušu.

Der_Kriminalist

Ja stvarno mislim da Mourino nije svjetska klasa,iako ima super karijeru.Njegovo ponasanje ponekad nije dostojno ni mnogo nizih Liga,ispod svakog dostojanstva jednog strucnjaka i pedagoga,Ne moze sportski prihvatiti poraz,sto ja smatram vrlinom.Nazalost,rijetki je imaju.Wenger je slicna prica.Evo,ne moramo posmatrati trofeje,posmatrajmo koji su to igraci nesto posebno napredovali pod njihovim palicama.Pogba je i dalje jedan nezreo decko,Ibrahimovic takodje.Mkitharyan se ugasio,jedino de gea napreduje,a s tim mourinho nema nista.U Arsenalu isto ne vidim neke razvojne procese,sanchez je extra,ali njemu trener ne treba,kolasinac u arsenalu i salkeu,ne vidim nikakvu razliku,cak je losiji,xaka,ramsey,bellerin,totalna stagnacija.U svakom slucaju ,zelim ti sretnu novu,ova lagana diskusija me zabavlja

bsk

I da,jos nesto,kad ti spomenu Vrbanjusu,pa Alija Braco Hadziosmanovic je prava legenda,koliko sam ja uspio upratiti,iako nisam Sarajlija.Entuzijazam kakav se rijetko vidja,nesto kao Kemo Hafizovic ili Petar Segrt,takvi ljudi nam nedostaju u fudbalu,a ne kvazi strucnjaci koji su za sve zasluzni kad ide dobro,a ako ide naopako onda su krivi igraci,uprava ,teren,sudije,ekonomi,doktori,fizioterapeuti,cistacice,ptice na grani,lopta,dresovi,stucne itd itd

bsk

bilobrk(piric),duljevic,zakaric,menalo,mesanovic,jamak,ordagic,mahir karic stariji,ne pratim vise ko nekad ali jos neki igraci tipa sedin torlak ili faruk ihtijarevic,alen mesanovic nekad,zolotic mozda,domace snage uglavnom,ino pokoji,koji vole ko domaci i to je to,igrati mali fudbal,haha,ko za skolu i eto Eura,nemoj da pravimo nauku od bubamare.

bsk

razvijati skolski fudbal sa polufudbalkama tigar pirot,clanarine u skolama fudbala nas ubise,pa nije fudbal tenis

bsk

pomocnici Kemo Hafizovic i Petar Segrt,portparol Sabahudin Vugdalic i eto Eura za cas posla

bsk

kod Amara mislim da ni Lionel ne bi igrao,ako nece guzove poderati,pa niko nije vanzemaljac.Skautiranje protivnika izbaciti,to je pretjerani strah i respekt

bsk

Misljenja sam da su dosadasnji selektori bili marionete u rukama menadzera,a to se kad tad obije o glavu,jer Bog,bilo koje vjere da je,sve vidi i kaznjava.Vjerujem da bi sa Amarom moglo biti drugacije,da bi se mogao vratiti ponos,sto ne bi moglo i dijete nekog rudara zaigrati kao npr David Villa,caca-babo Jose Manuel Villa mu je bio rudar u Langreo,Asturias,Spain:-)

bsk

trebaju nam igraci kao nekad Ivan Gudelj,treba nam karakter Pujola,Ramosa,nema veze sto nemamo taj kvalitet,ali na karakteru mozemo raditi.Trebaju nam treneri koji ne traze alibije u sudijama,rano smo dobili gol,da smo ga dali bilo bi drukcije,penali su lutrija itd,takvih nebuloznih izjava je previse,nisu dostojne ozbiljnog fudbala.

bsk

Za sve ostale seljacine selektore i trenere iz BH lige koji ne znaju dvije prosto prosirene sastaviti AMAR je intelektualac.Od ostalih trenera jedino mozes cuti istrcane fraze"atmosfera u ekipi je odlicna","moramo dati 110% svojih mogucnosti","navijaci su nas 12 igrac"....jedino od SIR AMARA svaki put cujes nesto novo,zanimljivo,konkrektno,provoktivno.Zato valjda papcima i smeta

kiki

svaka cast za komentar,Amar nikad nije alibi i izgovore trazio tipa penali su lutrija,rano smo primili go,da smo dali go,itd da je baba imala muda itd,jedan od rijetkih koji je takav,a to je najteze

bsk

Čudi me da dosad taj njegov intelekt nisu spoznali vodstva klubova, izuzev Želje, JEF Uniteda i onog kluba iz Katara.

Der_Kriminalist

Koje ti Amare gluposti pricas pa kada tako imamo dobre igrace i trenere u premijer ligi sto se od 95 pa do 2017 nikada ne kvalifikovase za LE ILI LS i ako su za tebe igraci Vrsaljevic , Cocalic, Svraka bolje ti se drzi nekoga kluba iz BIH I regiona nemoj nas sramotiti drug

Kai Kaii

dobiti ponekad sedam osam zutih ,jedan dva crvena,bez namjere da se povrijedi suparnik,previse je respekta u nama,naravno ne treba ga ni premalo imati

bsk

Igrati kao protiv Spanije kad smo dobili gol u 97.minuti.Iako je realno bio bunker,mogao je covjek primjetiti zelju ,volju,izgaranje,pa kad tako i izgubis ides kuci zadovoljan ,bolje nego pobjeda bez krvi.

bsk

Jedini čovjek koji može od reprezentacije napraviti nešto

prsatidado

Osim ima petlju reci istinu sta je i kako je.Begovic,Besic,Ibisevic,Vranjes ,Kolasinac van forme-pauza i tacka,zasto je to toliko strasno

bsk

Dosad je sve bila losa gluma, fol neki izbor izmedu vise kandidata. Pravo čudo treba da se desi i da ne bude izabran.
I vi se sad nasli da ga pitate kako ce raditi, bas objektivno.

ratip irats

Nemas ti pojma. Menadzerski lobij ne zeli Amara i zato se rasteze. Nece li parama ubijediti izvrsni odbor da glasa za nedokazanog trener iz inostrsnstva. Da je Bilic kandidat onda bih rekao da a ovako mrs u Hrvatsku i uci se.

komedija

Jesu li i raniji selektori bili menadzerski? Ili su oni bili patriote, a nisu znali...
Eto Amar fin, sam se bori za mjesto selektora....
Nisam ni ja za Zutog, ali i njemu je ttrebalo dati sansu da rekne koju.

ratip irats

Nek govori u Hrvatskoj i Srbiji. Menadzerski lobij nam gura nedokazanog trenera iz Hrvatske. Sto to nas nijedan trener nije bio nikad kandidat za klupu Hrvatske. Samo mi pametni a drugi ludi. Trebaju nam i ekonome iz Hrvatske i Srbije dovesti. Mabijem ih na kurac lopovski.

komedija

najbolji i najiskreniji komentar o bh fudbalu svih vremena

bsk

Ponovo se kvazinovinar, igra advokata babinom sinu.
Individua koja je pljuvala po ovoj zemlji se našla da brani interese reprezentacije naše domovine.

Sve nas koje nije uuspio ubijediti da prihvatimo njegovo plaćeno mišljenje etiketira, ćuj MRZITELJI. Ako su kvazinovinara vaspitali da mrzi, druge nisu.

Jadno i smiješno......

Jadnimi

Jes vam čovjek nabio komplekse

prsatidado
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.