Kultni stadion, fudbalske velesile i ogromna glad za trofejem: Već se naziru sastavi za meč godine

Na Wembleyu se igra finale Eura

Kultni stadion, fudbalske velesile i ogromna glad za trofejem: Već se naziru sastavi za meč godine

Admin Čaušević

Na stadionu Wembley će u 21 sat početi utakmica godine. U finalu Evropskog prvenstva sastat će se Engleska i Italija. 

Engleska i Italija su pokazale najviše u dosadašnjoj fazi takmičenja. Tri lava su možda lakše došli do finala pošto su imali i manje opasne protivnike za razliku od Azzurra kojim je bilo značajno teže.

Azzurri su u polufinalu izbacili Španiju poslije penala, dok su u četvrtfinalu bili bolji od Belgije, dok je Gordi Albion u četvrtfinalu izbacio Ukrajinu, a kao posljednju prepreku do finala imao Dansku i to je riješeno kontroverznim penalom u produžetku.

Obje selekcije su gladne trofeja. Italijani su Euro osvojili samo jednom i to davne 1968. godine, dok su Englezi dvije godine ranije osvojili jedino veliko takmičenje. Bilo je to Svjetsko prvenstvo i tada su bili domaćini. Za Gordi Albion je ovo prvo finale evropskih prvenstava.

Kako Italija tako i Engleska su igrali turnirski fudbal. Protekle utakmice su pokazale da su itekako sposobni da igraju na rezultat. Italijani su primjera radi oduševili na startu, igrali su ultra ofanzivno, ali kako je turnir odmicao vratili su se svojim odbrambenim navikama što je pokazalo i polufinale protiv Španije.

Na drugoj strani, Englezi su pomalo i iznenadili jer su od početka takmičenja fokusirani isključivo na rezultat. U niti jednom momentu nisu izgubili konce i praktično u svakoj utakmici su znali šta rade.

Oglasi

"Mi smo u finalu i tu smo da ostvarimo pobjedu. Želimo donijeti taj trofej kući i pokloniti ga svima. Pripremamo se kao za svaku utakmicu, bez obzira na važnost treba nam konstantnost. Svi se raduju utakmici", kazao je Gareth Southgate u najavi utakmice.

"Porazi i turniri koji se nisu dobro završavali po nas su bili jako važni za ovaj tim. Tokom posljednje četiri godine probili smo mnogo barijera, prošli smo kroz puno izazova, različitih načina da dođemo do pobjede, preokreta, produžetaka ili penala. Odlučnost i iskustvo dobro su pripremili naš tim za ovaj meč", dodao je on.

Italijani su svjesni fizičke snage Engleske, ali se nadaju da će taktika i tehnika prevagnuti u njihovu korist.

Želimo da se zabavimo, to je sigurno, ali se također nadam i dobrom rezultatu. Nije bilo lagano, ali bili smo dovoljno dobri da dođemo u finale, a pred nama je još jedan napor i onda možemo svi na odmor", smatra Roberto Mancini, selektor Italije.

"Način na koji igramo nas je doveo daleko, nemamo namjeru sada da nešto promijenimo. Engleska je fizički jača od nas na svim pozicijama, ne samo u veznom redu, ali u nogometu se igra i bez lopte i nadamo se da će naša tehnika napraviti razliku. Engleska je uvijek imala dobar tim, ali godinama nisu imali sreće. Siguran sam da nas čeka predivna utakmica na punom stadionu i siguran sam da će to biti sjajno za sve one koji vole sport."

Oglasi

Već se i naziru potencijalni sastavi. Veliki hendikep za Azzurre će biti neigranje sjajnog Leonarda Spinazzole, dok je u engelskom taboru upitan Phil Foden.

Italija: Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Insigne.

Engleska: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Rice, Phillips; Saka, Mount, Sterling; Kane.

Do sada su se dvije fudbalske velesile nekoliko puta sastale na velikim takmičenjima, a uspješniji su bili Italijani koji su slavili na SP 2014 sa 2:1, dok su u četvftfinalu Eura 2012. prošli boljim izvođenjem penala.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Posljednji takmičarski meč na Wembleyu su igrali 1997. godine. Bilo je to u sklopu kvalifikacija za Mundijal u Francuskoj. Minimalan trijumf odnijeli su Azzurri golom Gianfranca Zole.

Utakmicu će suditi Bjorn Kuipers iz Nizozemske. Kladite se u Mozzartu na finalni meč Eura. Prognozu utakmice OSTAVITE OVDJE.

Top Komentari

MUFCDOGROBA
Teska tekma, ali zbog Shawa i Maguirea navijam za Engleze. Zasluzili su jedan trofej ove sezone
1 3
miki30
Italija jeste fudbalska velesila, ali Engleska??
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi