Grupa B - Autsajder Albanija i pakleno društvo
FOTO: EPA

Grupa "smrti" na Evropskom prvenstvu

Grupa B - Autsajder Albanija i pakleno društvo

Kenan Lizde

Kada su izvučene grupe za Euro 2024, većina javnosti se složila kako je grupa B možda i najkvalitetnija skupina ovog prvenstva. U njoj su aktualni europski prvak Italija, osvajač Lige Nacija 2021 reprezentacija Španije, te aktualni brončani sa zadnjeg svjetskog prvenstva selekcija Hrvatske.

Pored ovih vrhunskih reprezentacija u grupi B je još i potpuni autsajder ekipa Albanije, kojoj je poslije 2016 ovo drugi nastup na ovoj kontinentalnoj smotri.

Španija

Posljednjih 20-tak godina svjedoci smo njihove izrazite dominacije, prepoznatljive "tika taka" igre, te različitih sistemskih inovacija koje su nam na velikim takmičenjima prezentirali njihovi izbornici. Nije bilo svjetskog ili europskog prvenstva na kojem Španija nije bila unaprijed proglašena jednim od favorita.

Ali pomalo su "izlazile" te njihove generacije, počevši od Xavija, Inieste, Torresa pa sve do Ville i Davida Silve, te je polako njihova selekcija gubila primat i onaj pobjednički mentalitet koji su im u naslijeđe ostavili gore spomenuti igrači.

Danas su tu neki mladi momci koji imaju veliku tržišnu vrijednost, kontinuitet nastupa u jakim klubovima, ali nemaju prepoznatljiv stil igre i pobjednički mentalitet, onakav kakav je krasio prethodne generacije. Također, riječ je o jednoj od mlađih ekipa na prvenstvu, tranzicijski vrlo kvalitetnoj, ali nekako ne vidimo nekog lidera koji bi mogao "povući" ekipu do samog kraja. Sistem koji njihov selektor De la Fuente proklamira je 4-3-3, koji se u određenim fazama može transformisati u malo zatvorenijih 4-5-1.

Oglasi

Hrvatska

Reprezentacija naših zapadnih komšija je zadnjih 6-7 godina u odličnom kontinuitetu, sa zadnje dvije svjetske smotre su donijeli dvije medalje. Pored toga su aktualni viceprvaci Lige Nacija, te je samim tim ova generacija postala planetarno poznata i priznata.

Dojma smo da je aktualni kadar Hrvatske prije par godina bio na vrhuncu svoje moći, ali prethodna Liga Nacija je to demantirala i uvjerila nas kako na turnirskom takmičenju Modrić i društvo imaju snage i umijeća da odu do kraja.

Pogotovo jer je dosad najveći domet na Europskim prvenstvima bio četvrtfinale, te će neki od starijih igrača probati iskoristiti posljednju šansu da u svoju kolekciju dodaju medalju i sa ovog takmičenja. Ako još u obzir uzmemo jak nacionalni naboj, onda definitivno Hrvatsku možemo postaviti u red potencijalnih favorita.

Oglasi

Italija

Aktualni europski prvaci, selekcija koja je prilično podmladila svoj sastav je jedna velika enigma. Iskusni trener Spaletti je vrlo hrabro ušao u taj proces, pa je sastav "napunio" standardnim igračima iz Serie A, bez previše zvijezda koje bi eventualno mogli narušiti koheziju koju Spaletti voli graditi u svojim ekipama.

Sistem igre Italije je 3-4-2-1, prenesen iz prethodnih Spalettijevih klubova. Možda je malo tužno gledati selekciju Italije bez "fantaziste", klasične desetke kakve su decenijama uljepšavale igru Azzurra, ali zakonitosti modernog fudbala već odavno stavljaju rezultat ispred svega.

Albanija

Iako sve selekcije koje dođu na ovakvu smotru zavrjeđuju pažnju i ne bi ih se smjelo unaprijed otpisati, ali dojma smo da u ovakvoj "grupi smrti" Albanci nemaju šta tražiti. Sigurno će se potruditi da se predstave u što boljem svjetlu, te uz jedan ozbiljan defanzivni pristup probaju nekome "otkinuti" bod(ove).

Sistem koji njihov selektor Brazilac Sylvinho preferira je 4-3-3, koji će zasigurno na ovom prvenstvu više ličiti na 4-5-1. Glavne zvijezde ekipe su : Broja (Fulham), Asllani (Inter), te Djimsiti iz Atalante.

Top Komentari

BoSniaN_BuLL
Albanija moze italiji izvuci bod ili cak pobjedu ali hrvatskoj i spaniji ne mogu nista, bar ja tako mislim!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi