Grupa "smrti" na EURO-u već je u najavi: Hrvatska i Srbija "loše" stoje pred žrijeb
FOTO: EPA

I Bosna i Hercegovina će saznati potencijalne rivale

Grupa "smrti" na EURO-u već je u najavi: Hrvatska i Srbija "loše" stoje pred žrijeb

Haris Zilić

Okončane su kvalifikacije za EURO 2024. godine i pored domaćina Njemačke poznato je još 20 učesnika, dok ćemo tri reprezentacije saznati nakon martovskog baraža gdje će biti Bosna i Hercegovina i nadamo se da ćemo napokon prvi put u historiji zaigrati na Eevropskom prvenstvu u fudbalu.

Završetak kvalifikacija i spisak učesnika odmah je dao i sliku šešira pred žrijeb za EURO koji je na rasporedu 2. decembra ove godine sa početkom u 18 sati.

Prema novim praivlima UEFA-e, žrijeb se odlučivao prema plasmanu u kvalifikacijama, naravno ako su selekcije imale isti bilans u kvalifikacijama prednost je imala reprezentacija koja je bolje plasirana na rang listi.

Hrvatska je zbog remija u Velsu između Velsa i Turske izgubila prvi šešir i skliznula je u čak treći šešir pred žrijeb.

Ogroman posao napravile su Rumunija i Albanija koje žrijeb dočekuju iz drugog šešira jer su bili pobjednici svojih kvalifikacionih grupa.

Oglasi

U četvrtom šeširu je vjerovali ili ne reprezentacija Italije, a s njom su tu Srbija i Šivcarska. U posljednji šešir idu i pobjednici baraža Lige A, B, C Lige nacija što znači, ako Bosna i Hercegovina prođe baraž saznat će protivnike ranije jer će biti izvučena kao jedna od ekipa iz šestog šešira, tačnije kao pobjednik baraža Lige B Lige nacija.

Opis nije dostupan.
FOTO - EPA: Albanski fudbaleri sa navijačima slave plasman na EURO drugi put u historiji

Ludilo se sprema u pojedinim grupama

Naredni EURO bi mogao ponuditi najjaču grupu u historiji jer su Italijani u četvrtom šeširu i mogu dobiti bilo koju selekciju. Ovo znači recimo da bi grupa mogla izgledati Francuska, Danska, Hrvatska, Italija, to je jedna od mogućnosti naravno.

Drugi šešir je dosta interesantan, a ovome dodajmo da Slovenci u žrijeb kreću iz trećeg šešira i ne mogu se sastati u grupnoj fazi sa Hrvatskom.

Oglasi

U nastavku pogledajte kako izgledaju svi šeširi pred pomenuti žrijeb koji je na rasporedu 2. decembra sa početkom u 18 sati.

Šešir 1: Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska.

Šešir 2: Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunija, Austrija

Šešir 3: Nizozemska, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka, Hrvatska

Šešir 4: Italija, Srbija, Švicarska, pobjednik baraža Lige A, pobjednik baraža Lige B, pobjednik baraža Lige C.

Ovome dodajmo da će na EURO-u biti šest grupa sa po četiri ekipe, dvije provplasirane i četiri najbolje trećeplasirane idu u nokaut fazu.

Nokaut faza se igra po standardnom sistemu od osmine finala, a titulu prvaka Evrope brani reprezentacija Italije.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Jel mogu use traktoristi i srbadija traktoristi biti favoriti za zadnje mjesto u grupi?
1 4
user1657582937
Sto dzaba igrati baraz? Kada su vec kao pobjedbike izbacili Poljsku,Ukrainu i Grcku. Znaci nastimano vec.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti