Everton predstavio impresivan projekat: Stadion od 550 miliona eura na "rivi"

Karamele očekuju da bi izgradnja mogla početi već sljedeće godine

Everton predstavio impresivan projekat: Stadion od 550 miliona eura na "rivi"

Teme:

Everton je jučer svoje navijače "počastio" kadrovima iz budućnosti. Naime, engleski premierligaš je otkrio projekat novog stadiona čija bi izgradnja trebala koštati preko 550 miliona eura.

Kramele žele iskoristiti neiskorišteni plac na Bramley-Moore dokovima u Liverpoolu i tamo izgraditi svoj novi stadion, koji bi prema njihovim planovima trebao biti spreman za sezonu 2023/2024.

Možda i najimpresivniji dio novog stadiona (projekta) jeste južna tribina od 13.000 sjedećim mjesta čiji nacrt podsjeća na kultnu tribinu stadiona Borussije Dortmund na kojoj svoja mjesta imaju najvatreniji navijači ovog njemačkog kluba.

Sličnu tribinu ima i novi stadion Tottenhama, a ukoliko projekat Evertona "prođe", Karamele će dobiti "plavi zid".

Arhitekti koji stoje iza nacrta, vjeruju da će konstrukcija od cigle i željeznih elemenata učiniti da novi stadion Evertona izgleda kao da je izrastao iz dokova. "Čvrst" izgled bi bio svojevrsno odavanje počasti pomorskoj historiji Liverpoola i radnicima sa dokova.

Na tribinama bi se, također, trebao ugratiti sistetm sjedišta koji bi omogućio lake modifikacije u slučaju budućih promjena regulative po pitanju stajanja na tribini i sigurnosti.

Vjeruje se da će Everton gradskim vlastima predati detaljan projekt stadiona i aplicirati za izgranju istog do kraja 2019. godine, a ukoliko ona bude odobrena trebala bi početi sljedeće godine i trajati do 2023.

Kapacitet novog stadiona Evertona, na obali mora, trebao bi biti 52.000 sjedećih mjesta, a vjeruje se da bi Karamele mogle u budućnosti dodati još 10.000 mjesta ukoliko stadion bude redovno "rasprodan".

Ukoliko sve bude odobreno i Everton krene sa izgradnjoj novog stadiona, Karamele planiraju mjesto na kojem danas stoji Goodison Park pretvoriti u kompleks stambenih jedinica, poslovnih prostora, te zdravstvenih i obrazovnih ustanova kako bi ovaj dio grada ostao ključan za zajednicu.

Goodison Park je dom Evertona već 127 godina, tako da bi selidba na novi stadion značila i kraj tradicije duge više od jednog vijeka.

Za sada nije poznato koje bi ime mogao nositi novi stadion Evertona i da li bi ono na neki način bilo vezano za Goodison Park ili bi prava na ime bila prodana nekoj kompaniji koja bi tako pomogla finansiranju izgradnje.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Bilo kako bilo, projekat izgleda impresivno...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti