FIFA uzalud prijeti: Superliga će biti formirana, poznato je 15 sigurnih učesnika

Nova Liga prvaka

FIFA uzalud prijeti: Superliga će biti formirana, poznato je 15 sigurnih učesnika

E. Škorić

FIFA je zaprijetila da će igrači klubova koji budu spremni da igraju tzv. evropsku Superligu biti kažnjeni tako što neće imati pravo nastupa za reprezentaciju.

Evropska Superliga je projekat o kojem se dugo priča i iza kojeg navodno stoje najbogatiji timovi, a liga bi bila zatvorenog tipa u kojoj bi igrali Real Madrid, Bayern, Barcelona, Manchester United, Juventus, Milan...

Juventus i Real vode blok klubova koji se žele odvojiti i stvoriti ligu koja bi podsjećala na lige koje se formiraju u Sjedinjenim Američkim Državama. Donijet će spektakularne utakmice, pravi nogometni šou, veliku zaradu, ali i ubit će nešto što se zove tradicija.

Barcelona je preko bivšeg predsjednika javno izjavila da postaje dijelom Superlige, engleski klubovi su se predomislili i spremni su se pridružiti, a prijetnje FIFA-e su nerealne jer teško da bi iko mogao zamisliti Evropsko prvenstvo ili Svjetsko prvenstvo bez najboljih igrača i zvijezda na planeti.

To je samo svojevrsni pritisak FIFA-e koja je svjesna da bi se formiranjem Superlige mnoge stvari promijenile i ne bi imala takvu moć u svijetu nogometa.

Sada je objavljeno kojih 15 timova ima zagarantovano mjesto u Superligi. To su Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, City United ispred Engleske, zatim španski velikani Atletico, Barca i Real Madrid, iz Serije A Inter, Milan i Juventus, Bayern i Borussia Dortmund kao najveći i najmoćniji njemački klubovi i bogati PSG iz Francuske.

Oglasi

Svi će imati zajamčeno mjesto, a u konkurenciji će biti ukupno 20 klubova. Igrat će se kao i prije u utorak i srijedu, a velikanima je osigurano devet mečeva tokom jeseni. S obzirom na timove koji će nasutpiti, jasno vam je kakve bi to spektakularne utakmice bile.

Prihod će biti puno veći i svaki od učesnika dobit će 350 miliona eura, a osam ekipa (po četiri najbolje iz dvije grupe sa po 10 timova) igrali bu nokaut fazu, dok bi pet najboljih osiguralo nastup na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu, a šesti i sedmi bi igrali baraž.

Italijanska La Repubblica tvrdi da će UEFA za deset dana iznijeti prijedlog nove Lige prvaka i da će klubovi biti zadovoljni jer je osnova svega novac. Bit će ogromnih priljeva od nagrada, plus od posjeta, jer će naravno stadioni biti puni.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ono što je ipak zabrinjavajuće je to što bi državna prvenstva bila manje važna jer bi timovi ionako imali već osigurano mjesto u Superligi i većina ih se ne bi pretjerano borila da dođe do titule.

Malim klubovima će ostati mrvice, ali to je za očekivati. UEFA se bazirala isključivo na zaradu, a klubovima je novac postao najvažnija stvar, što dovodi do ideje kojoj se mnogi protive, ali po svim će prilikama zaživiti u narednih 2-3 godine.

Top Komentari

GAZIJASAISTOKA_
Po kojem KRITERIJU je 56SENAL među NAVEDENIM? Prodaja DRESOVA, FOKUS?
6 4
Trpim
Čelik če biti zagarantovani 20.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi