"Promjene u Ligi prvaka bi bile katastrofalne, svi moraju dići glas protiv njih"

Javier Tebas o planovima UEFA-e

"Promjene u Ligi prvaka bi bile katastrofalne, svi moraju dići glas protiv njih"

Već neko vrijeme se šuška o evropskoj Superligi, zatvorenom takmičenju rezervisanom samo za najbogatije.

Da su planovi za kreiranje pomenutog takmičenja itekako stvarni pokazali su i dokumenti "Football Leaksa" koje je u javnost plasirao njemački Der Spiegel.

Nešto kasnije su se pojavile i špekulacije da Evropska udruga klubova i UEFA žele Superligu koja bi timovima za učešće platila po 900 miliona eura.

Ipak, UEFA se za sada uspijeva oduprijeti porivima za osnivanjem zasebne Superlige, ali je ponudila sponzorima, investitorima i klubovima promjenu postojećeg formata Lige prvaka.

Ovakva ponuda je upućena isključivo kako bi se osiguralo da klubovi "na svoju ruku" ne stvore novo takmičenje.

Promjena formata Lige prvaka (garantovana mjesta itd.) desila bi se na uštrb manjih klubova, dok bi puno više beneficija imali najbogatiji i najslaviniji.

Jedan od žestokih protivnika Superlige predsjednik španske LaLige Javier Tebas je sada žestoko kritikovao sadržaj dokumenata koji su dospjeli u javnost, a koji predstavljaju nacrt promjena formata LP.

"Ta ideja bi mogla uništiti naciolana prvenstva, ali i sportsku i finansijsku održivost velike većine klubova u Evropi", izjavio je Tebas za Financial Times, pa nastavio:

"To je katastrofalno. Svi evropski klubovi, asocijacije, igrači, navijači, komentatori - svi bi trebali dići svoj glas protiv ovakvih prijedloga... Ne možemo reći da su to samo planovi i prijedlozi za diskusiju sa vlasnicima dionica o budućnosti fudbala".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"U stvarnosti smo suočeni sa konkretnim projektom razvijenim od strane UEFA-e uz punu saradnju sa malom grupom bogatih i moćnih evropskih klubova. Oni žele reformisati evropska klupska takmičenja nakon 2024. godine i stvoriti format koji bi uništio domaća prvenstva i sportsku i finansijsku održivost klubova", istakao je Tebas, pa dodao:

"Otvoreni smo za konstrukitvan zajednički dijalog za reformu evropskog fudbala, ali ako je ovo projekat koji se planira onda su tačke za pregovaranje jako limitirane".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi