Evropske lige se privode kraju: Pretposljednje kolo u Turskoj ne propustite ni u ludilu

U Holandiji, Portugalu i Turskoj jako zanimljivo

Evropske lige se privode kraju: Pretposljednje kolo u Turskoj ne propustite ni u ludilu

Ako mislite da je samo zanimljiva utrka za prvaka u engleskom Premiershipu, prevarili ste se. Navijači u Portugalu, Holandiji i Turskoj također uživaju u vrlo uzbudiljivom finišu sezone gdje će sve biti otvoreno možda i do posljednjih minuta. 

Kao što smo to već i navikli u posljednjim godinama, šampionati u Španiji, Italiji i Francuskoj su odlučeni mnogo prije onog zvaničnog kraja, a prvaci su ponovo Barcelona, Juventus i PSG. Malo zanimljivije nego inače bilo je u Njemačkoj gdje je Dortmund dugo vremena odoljevao, ali čini se kako je na kraju ipak posustao i da će Bayern bez velike drame osvojiti novu titulu.

Ako već u ligama petice nemamo velikih uzbuđenja kada je u pitanju titula prvaka (osim u Premiershipu), onda se možemo okrenuti drugim šampionatima gdje je daleko zanimljivije. Prije svega tu mislimo na prvenstva Holandije, Turske i Portugala.

Benfica lider u Portugalu

U Portugalu su do kraja još dva kola, a za titulu se bore, kao što smo navikli Benfica i Porto s tim da je tim iz Lisabona daleko bliži da postane prvak. Benfica ima 81 bod, a Porto dva manje. Do kraja prvenstva Benfica gostuje kod Rio Avea i dočekuje Santa Claru. Ukoliko "riješi" meč kod Rio Avea u svoju korist, gotovo je sigurno da će se u posljdnjem kolu slaviti titula na Stadionu svjetlosti. S druge strane, Porto gostuje Nacionalu i dočekuje Sporting Lisabon.

Kada već govorimo o portugalskom prvenstvu, treba reći da Benfica kroz historiju ima 36 titula, a Porto 28. Na trećem mjestu je Sporting sa 18 titula šampiona, dok su Belenenses i Boavista osvojili po jednu titulu.

Pozicija Klub Bodovi
1. Benfica 81
2. Porto 79

Ajax ima šansu osvojiti sve 

Idemo dalje. Na red je došao i holandski šampionat, tačnije Eredivisie. Tamo se vodi skoro pa nevjerovatna bitka između Ajaxa i PSV-a. Obje ekipe imaju po 80 bodova, ali Ajax ima bolju gol razliku. Do kraja su također dva kola. Ajax dočekuje Utrecht i gostuje De Graafschapu, dok će PSV u goste AZ Alkmaaru i dočekati Heracles. PSV definitivno ne može stići Ajax po gol razlici jer je u minusu od deset golova, pa se mora nadati kiksu velikog rivala u jednom od posljednja dva meča. Da li će se to desiti, teško je reći.

I za holandsko prvenstvo ćemo iznijeti listu bivših prvaka. Ajax ima ukupno 33 titule, a PSV 24. Treći je Feyenoord sa 10 titula prvaka.

Pozicija Tim Gol razlika Bodovi
1. Ajax +81 80
2. PSV +71 80

Ludnica u Turskoj 

E, u Turskoj je stvarno najzanimljivije. Činilo se da će Basaksehir gotovo sigurno osvojiti prvu titulu prvaka Turske, ali ova ekipa je uspjela da prokocka šest bodova prednosti u posljednja četiri kola i sada gleda u leđa Galati. Tačnije rečeno, klubovi imaju isti broj bodova, ali Galata ima bolju gol razliku za osam. Do kraja su samo tri kola, a ono što ovu ligu čini najzanimljivijom je činjenica da će se Galata i Basaksehir sastati u međusobnom duelu kolo prije kraja. Trebamo li vam uopšte reći da taj meč ne smijete propustiti? Inače, ako tada bude nerješeno, onda će o svemu odlučivati posljednje kolo kada Galata gostuje kod Sivasspora, a Basaksehir dočekuje Alanyaspor. Treba reći i to da je u teoretskim šansama i Bešiktaš koji ima četiri boda manje od pomenutih klubova, ali jasno je da će se vrlo teško domoći titule.

Basaksehir još uvijek nema nijednu titulu, dok je Galata drugi najtrofejniji turski klub (barem po titulama u ligi) jer je osvojila 22 titule. Naravno, najtrofejniji je Fenerbahče sa 28 titula, dok Bešiktaš drži treću poziciju sa 20 trofeja u ligi.

Pozicija Klub Gol razlika Bodovi
1. Galatasaray +35 63
2. Basaksehir +27 63
3. Bešiktaš +25 59

Sada ćemo se malo posvetiti borbama za Ligu šampiona. Govorit ćemo samo o ligama petice, a odmah ćemo reći da će najzanimljivije biti u Italiji, Španiji i Njemačkoj. Također, uzbuđenja neće nedostajati ni u Francuskoj, dok je u Engleskoj skoro sve riješeno.

U Španiji poziciju broj četiri drži Getafe, dok su ispod Valencia i Sevilla sa po tri boda manje. Getafe do kraja gostuje Barceloni i dočekuje Villarreal što su dva vrlo teška susreta, posebno ovaj prvi. Valencia ima najlakši raspored jer dočekuje Deportivo Alaves i gostuje kod Valladolida, dok će Sevilla u goste Atletico Madridu i dočekati Athletic Bilbao.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Pozicija Tim Bodovi
4. Getafe 58
5. Valencia 55
6. Sevilla 55

Kada je riječ o Italiji, tamo je možda još zanimljivije iako je Atalanta riješila veliki dio posla u prethodnom kolu. Tim iz Bergama je pobijedio u gostima Lazio i izbacio ga iz trke za Ligu prvaka dok je Roma kiksala u gostima kod Genove i sada ima tri boda manje od Atalante. Ipak, problem za Atalantu leži u činjenici što do kraja ima gostovanje Juventusu. I Roma će također do kraja igrati protiv Juventusa, ali na domaćem terenu. Roma do kraja ima i vrlo nezgodno gostovanje kod Sassuoloa, ekipe koju će Atalanta dočekati u posljednjem kolu, a Roma će tada dočekati Parmu. 

Pozicija Tim Gol razlika Bodovi
4. Atalanta +28 62
5. Roma +15 59

Za kraj ćemo spomenuti i Nijemce. Tamo je na četvrtoj poziciji trenutno Eintracht sa 54 boda, baš toliko ima i Bayer Leverkusen, dok Borussia Monchengladbach i Wolfsburg imaju po dva boda manje, a Hoffenheim jedan. Dakle, i tamo nas očekuje prava ludnica u posljednja dva kola. 

Pozicija Klub Bodovi
4.  Eintracht 54
5. Bayer Leverkusen 54
6. Monchengladbach 52
7. Wolfsburg 52
8. Hoffenheim 51

Top Komentari

Horde
Svaka čast novinaru, ovakvi članci nas interesuju a ne ko je koga jebo i ko je s kim sastanak uradio...
6 0
Kladionicar_iz_mira
Kakav bolan Fener i 28 titula??!??! Galatasaray ima 21 Fenerbahce 19 Sta napisa, i jos kao stavi "naravno". Fenerbahce ukupno ima skoro 20 trofeja manje od Galatasaraya.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi