Amateri na račun kojih smo smišljali viceve "otvorili" vrata grupne faze, napadaju Ligu prvaka

Napredak za veliku pohvalu

Amateri na račun kojih smo smišljali viceve "otvorili" vrata grupne faze, napadaju Ligu prvaka

H. Zilić

Bosna i Hercegovina je poznata po humoru, a svoj humor smo iskoristili i 2006. godine kada je "amaterska" ekipa Dudelange izbacila Zrinjski u prvom pretkolu Lige prvaka.

To je bila za sve senzacija, ali 16 godina kasnije taj isti Dudelange je "osigurao" treći put učešće u grupnoj fazi UEFA-inih takmičenja, a došli su i na pola puta od plasmana u Ligu prvaka.

A naši klubovi? E, to je tema za neki drugi put. Tapkamo u blatu još uvijek i grupna faza je misaona imenica.

Dakle, Dudelange je nakon pomenute eliminacije Zrinjskog uvijek preskočio dvije ili tri prepreke u Evropi, a kruna svega stigla je 2019. godine kada su prvi put zaigrali u grupnoj fazi Evropa lige, a do tog rezultata izabcivali su redom Dritu, Legiju Varšavu i Cluj. U grupi su bili sa Olympiakosom, Betisom, Milanom.

Isti rezultat, Dudelange je ostvario sezonu kasnije, kada su takođe zaigrali grupnu fazu Evropa lige, a redom su izbacili Valettu, Shkendiju, Nomme Kalju, Ararat, a u grupi su bili sa Sevillom, APOEL-om i Qarabagom.

U tekućoj sezoni Dudelange je u drugom pretkolu Lige prvaka, gdje je u prvom meču kao gost savladao Pyunik sa 0:1 i otvorio vrata trećeg pretkola.

Oglasi

Ako se plasiraju u treće pretkolo Lige prvaka obezbijedit će grupnu fazu po treći put u historiji.

Kako?

Ako budu eliminisani u trećem pretkolu Lige prvaka, idu u play off Evropa lige, ako budu eliminisani u play offu Evropa lige idu u grupnu fazu UEFA Konferencijske lige.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dakle, 90 minuta ih dijeli od sigurne grupne faze, a možda naprave i iskorak više.

Vjerovatno na spomen Luksemburga i Dudelangea, većina nas pomisli na amaterski fudbal, ali ta vremena su daleko iza nas.

Top Komentari

starmac
E pa kad budete vi novinari počeli pisati pošteno kako vidite našu ligu pod pokroviteljstvom VICE ZELJKOVIĆA kao namještenu za svaku godinu da BORAC igra Evropu a ne klubovi koji zaslužuju da igraju.Tek tada će te pisati i viditi naše klubove u skorije vrijeme da dođu do grupa Evrope.VI ste isti kao i Vice jer ste podkupljeni pa nepišete istinu.
7 0
King_Kenny
...kod Zrinjskog se nista nije promijenilo,i 16 godina kasnije im se daje titula po nacionalnom kljucu,a i dalje ispadaju u 1.pretkolu LP...sve po starom hahahaha...
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi