Turci su sve, samo ne milostiv narod: Faruk Koca saznao kaznu zbog udaranja sudije

Turci su sve, samo ne milostiv narod: Faruk Koca saznao kaznu zbog udaranja sudije

Edmir Škorić

Predsjednik turskog prvoligaša MKE Ankaragucu Faruk Koca našao se u centru pažnje zbog nemilih događaja u ponedjeljak navečer, kada je u utakmici protiv Rizespora nokautirao sudiju.

Podsjetimo da je Faruk Koca po završetku utakmice (1:1) ušao na teren, a onda udario sudiju Halila Umita Melera koji se brzo našao na travi, da bi ga potom počeli udarati i navijači koji su takođe utrčali u teren.

Cijela Turska se digla na noge zbog napada na sudiju, a Turski fudbalski savez sada je donio odluku da Kocu trajno izbaci iz fudbala. Osim toga, Ankaragucu je kažnjen novčano sa 54.000 funti, te će u narednih pet domaćih utakmica igrati bez prisustva publike.

Sav fudbal u turskoj Superligi je obustavljen nakon incidenta koji se dogodio u ponedjeljak. TFF je od tada odlučio da će se utakmice nastaviti u utorak, 19. decembraM nakon jednonedeljne suspenzije.

Meler je zadobio nekoliko udaraca od drugih osoba dok je ležao na terene i zadobio povrede uključujući i lakši prelom.

Oglasi

Ovaj 37-godišnjak je jedan od najboljih turskih sudija i sudi međunarodne utakmice za Fifu. Takođe je na Uefinoj listi elitnih sudija. Nedavno je sudio i bh. reprezentaciji u Zenici protiv Portugala.

On je prebačen u bolnicu na liječenje zbog zadobijenih povreda prije nego što je pušten u srijedu. Ministar pravde Yilmaz Tunc rekao je da su Koca i još dvojica službeno uhapšeni zbog "povrjeđivanja javnog zvaničnika".

Koca je kasnije objavio saopštenje preko Ankaragucua u kojem je rekao da je podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba i izvinio se za svoje postupke.

"Bez obzira na to koliko je velika nepravda ili koliko je suđenje bilo pogrešno, ništa ne može legitimirati ili objasniti nasilje koje sam počinio. Izvinjavam se turskoj sudijskoj zajednici, sportskoj javnosti i našoj naciji."

Dodao je da osjeća "veliku sramotu" zbog "teškog incidenta koji sam izazvao", ali se nada da bi to moglo pomoći turskom fudbalu da se suoči sa svojom "kulturom nasilja".

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Predsjednik Fife Gianni Infantino rekao je da je incident "potpuno neprihvatljiv" i da nasilju "nije mjesto u našem sportu ili društvu".

Što se Faruka Koce tiče, za njega barem u Turskoj više nema fudbalskih aktivnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi