Neftchi u zadnjih 10 godina nije potrošio novca kao ovo ljeto - sav budžet otišao na Brazilca

Vlasnik odriješio kesu

Neftchi u zadnjih 10 godina nije potrošio novca kao ovo ljeto - sav budžet otišao na Brazilca

Edmir Škorić

FK Željezničar je prošao Dinamo Minsk, a u drugom pretkolu Konferencijske lige igraće protiv Neftchija. Azerbejdžanski predstavnik bit će krupan zalogaj i težak zadatak, ali Plavi na krilima svojih vjernih navijača mogu sve, pokazali su to i protiv Bjelorusa.

Već u četvrtak na Grbavicu dolazi azerbejdžanski velikan, a Dolina ćupova bit će ispunjena do posljednjeg mjesta. Jutros je počela prodaja ulaznica i pred stadionom Grbavica formirane su ogromne kolone. Ne pamti se odavno interesovanje za utakmice Željezničara u ovoj mjeri...

Navijači žele da podrže svoj tim, bez obzira na to kolike su šanse za prolaz dalje. Ni protiv Bjelorusa Željo nije dobro kotirao, pa je svejedno prošao dalje.

Sada će se suprostaviti Neftchiju i imat će još jedno gostovanje u Bakuu, a uz to će Nermin Bašić nasuprot sebe imati jednu igračku legendu, pošto je odnedavno Adrian Mutu na klupi Azerbejdžanaca.

Nekadašnji nogometaš kojem je kokain uništio karijeru prethodno je radio kao trener Rapida iz Bukurešta, a ranije je imao kratke epizode u Craiovi, Voluntariju, Al Wahdi i u selekcijama Rumunije.

Oglasi

Podsjetimo, kao igrač Mutu je imao veliku karijeru koju je upropastio zbog kokaina. Igrao je za Inter, Parmu, Chelsea, Juventus, Fiorentinu... Za reprezentaciju Rumunije nastupio je u 77 utakmica i zabio je 35 golova.

Sada je stigao u Neftchi i ovog ljeta krenuo u obnovu timu. Doveo je do sada četiri igrača, uglavnom se radilo o defanzivcima. Posljednje pojačanje je Mark Tamas, 29-godišnji stoper koji je raskinuo ugovor sa Sepsijem kako bi došao kod Mutua u Azerbejdžan. UI karijeri je igrao za nekoliko timova u Mađarskoj i za Slask Wroclaw.

Inače, Neftchi godinama dovodi igrače bez ugovora, ali ovog ljeta Mutu je dobio oko 600.000 eura za transfere, što je nezapamćeno za ovaj tim.

Prema Transfermarktu, klub iz glavnog grada Azerbajdžana je u posljednjih 10 godina na transfere potrošio ukupno oko 550.000 eura.

Inače, većinu tog transfera Neftchi je već potrošio tako što je kupio brazilskog defanzivca Yurija Matiasa za 400.000 eura prije nekoliko dana. Matias je doveden iz Cluja, a Mutu ga itekako dobro poznaje.

Oglasi

Želja Neftchija i Mutua bio je Makro Dugandžć, koji igra u Rapid Bukureštu, ali čini se da će ostait na tome jer Rapid za svog najboljeg strijelca traži oko milion eura, a to je ipak prevelika cifra za Azerbejdžance.

Prije Matiasa, Neftchi je doveo Filipa Ozobića iz Qarabaga u slobodnom transferu, potom golmana Emila Balayeva iz Sabaila, a najveće pojačanje uz Matiasa se još očekuje. Najavljen je dolazak Erwin Koffi (28), desnog beka koji je igrao za francuski Lorient.

Mutu će službeni debi imati u četvrtak, u drugom pretkolu Lige konferencija protiv Željezničara u Sarajevu. Neftchi je već odigrao dvije prijateljske utakmice, te je doživio poraze od Fenerbahčea i Spartaka Moskve.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Prvenstvo će započeti 6. avgusta u gostima kod Kapaza, nakon što se odigra uzvratna utakmica Lige konferencija.

Neftci je devet puta bio prvak Azerbejdžana, ima i sedam trofeja u Kupu te zemlje. Definitivno tim koji mora da se poštuje, ali kojeg ne treba da se plaši. Bez obzira na to kako će bukmejkeri procijeniti šanse, Željezničar mora da vjeruje u novo malo čudo.

Top Komentari

user1574859714
Nasa je sansa Mutu. Dobar igrac bio ali kao trener nista.Dosao u Nefci bez neke reputacije sa rezultatima.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi