Ni Camp Nou mu neće biti ravan: Na Balkanu najavljena gradnja stadiona od 100.000 mjesta!
Foto: Twitter - FCSB

Bio bi najveći u Evropi

Ni Camp Nou mu neće biti ravan: Na Balkanu najavljena gradnja stadiona od 100.000 mjesta!

E. Ganibegović

U našem regionu ne postoji mnogo stadiona koji su na evropskom nivou.

Prije svih može se izdvojiti Air Albania (ne spada u region, ali je na Balkanu) stadion u Tirani, te Filip 2 u Makedoniji na kojima su igrani finale Konferencijske lige i UEFA Superkupa.

Prema kapacitetu, najveći u regioni je beogradski stadion Rajko Mitić na kojem domaće utakmice igra Crvena zvezda i koji ima kapacitet od 55.500 sjedećih mjesta.

Slijede ga sarajevsko Koševo (37.500 mjesta), zatim zagrebački Maksimir (35.123), splitski Poljud (34.183), pa pomenuti Filip 2 (33.460), JNA (stadion Parizana, 32.700) i drugi.

Ipak, kapacitet ne samo stadiona Rajko Mitić, nego i evropski rekord po kapacitetu koji drži Barcelonin Camp Nou s 99.354 mjesta mogao bi biti premašen ako se ispuni obećanje kontroverznog predsjednika.

Naime, biznismen i vlasnik rumunskog FCSB Gigi Becali, smatra da bi Nacionalna arena bila krcata ako se klub plasira u grupnu fazu Lige prvaka. 

Oglasi

Jasno je da se to neće dogoditi ove godine jer njegov klub igra "samo" play-off Konferencijske lige protiv Vikinga, no već naredne sezone je nova šansa za Ligu prvaka.

"Znate šta mi je palo na pamet? Kvalifikovati se po grupama u Ligu prvaka i napraviti stadion od 100.000 mjesta. Kod FCSB-a to više ne može s 50.000. U Ligu prvaka dolazi 400.000 ljudi.

Imam ga gdje sagraditi. Samo ako se kvalifikujemo u grupe Lige prvaka, uzmimo odatle 40-50 miliona, rekao je Gigi Becali, u emisiji Ora Exacta en Sport.

FCSB svoje domaće utakmice igra na najvećem stadionu u zemlji, National Areni, koji ima kapacitet od 55.000 gledatelja.

Teško je povjerovati da će Gigi Becali ostvariti svoj naum i napraviti ovakav stadion, no ukoliko se to dogodi, na Balkanu ćemo imati najveći stadion u Evropi. 

Top Komentari

King_Kenny
...uglavnom,on je najavio da ce ovo izgraditi ako u LP zaradi 40-50 miliona eura,odnosno ako osvoji 2x LP jer tolike pare moze samo na taj nacin dobiti...mislim da je onda veoma realno da gradnja krene vec za 3 godine jer oni su najveci favoriti u LP...
2 7
bk123
i šta je bilo kad je se probudio..
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije