Od talenta do izletnika: Prije pet godina bio na dnu, a sada je u godinu dana promijenio tri kluba

Puno je obećavao prije desetak godina

Od talenta do izletnika: Prije pet godina bio na dnu, a sada je u godinu dana promijenio tri kluba

H. Zilić

Dosta fudbalera ne opravda svoj veliki talenat. Neki se vremenom izgube, dok neki sportski život i karijere odvedu u skroz drugom smjeru. Možemo nabrojati dosta takvih karijera, a danas ćemo se prisjetiti momka koji je prije 12 godina važio za najvećeg evropskog i jedno od najvećih svjetskih talenata u fudbalu.

Sredinom 2010. godine dok je bio Mundijal u Južnoj Africi, svijet je spremao neke nove klince, a te godine na mapu je isplivao italijanski napadač, tada 19-godišnji Federico Macheda.

Briljirao je u omladinskim kategorijama Mancehster Uniteda, dobio je priliku i u prvom timu kod Sir Alexa Fergusona, a onda je počeo njegov nestanak sa fudbalske mape.

Sve je počelo odlaskom u Sampdoriju 2011. godine, a nakon toga stigla je i posudba u QPR 2012. godine i bilo je jasno da omladinske vrhunske partije i talenat teško može pretvoriti u seniorskom fudbalu.

Oglasi

Veliki broj posudbi nastavio se pa je redom išao u Stuttagrt, Doncaster, Birmingham, Cardiff, Nottingham Forest, da bi 2016. godine potpisao ugovor sa Cardiffom i onda je nestao.

Pola godine od augusta 2016. do decembra 2016. godine bio je bez kluba i kada se činilo da bi karijera mogla završiti u 26. godini, slamku spasa ponudila je italijanska Novara u kojoj se zadržao do 2018. godine, kada seli u Panathinaikos.

U Panati je izgledalo sve dobro, mirisalo je na novu mladost, oživljavanje karijere, ali i tu problemi nastaju 2022. godine.

Oglasi

Od jula 2022. godine do jula 2023. godine, Macheda je igrao za tri tima. Počeo je prošlo ljeto u Panati, pa otišao u Ankaragucu koji ga ovo ljeto šalje na posudbu u kiparski APOEL.

Zaboravljen od većina fudbalskih zaljubljenika, Federcio Macheda se bori da koliko toliko karijeru dovede na jedna normalan stepenik, iako je prije deceniju puno obećavao.

Pitanje je i do kada će trajati patnja i selidba iz kluba u klub, možda mu ubrzo i sve dosadi. Ne bi bilo iznenađenje da nekada najveći fudbalski talenat okači kopačke od klin realtivno mlad.

U svojoj karijeri Macheda je skupio i deset nastupa za reprezentaciju Italije za koju je debitovao kao tinejdžer 2009. godine, postigao je i četiri gola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi