Vječiti spasitelj Sarajeva protiv heroja Veleža: Ko ima prednost uoči finala Kupa?
Foto: D. Kurbegović

Uščuplić ili Dudić?

Vječiti spasitelj Sarajeva protiv heroja Veleža: Ko ima prednost uoči finala Kupa?

E. Ganibegović

Večeras se od 19 sati na stadionu Bilino polje u Zenici u finalu Kupa Bosne i Hercegovine sastaju Sarajevo i Velež.

Na suprotnim stranama naći će se treneri dva tima, Dženan Učšuplić i Feđa Dudić.

Malu prednost u startnoj poziciji od njih dvojice ima trener Sarajeva, Dženan Uščuplić, čisto iz razloga što ima iskustvo igranja finala i osvajanja velikih trofeja, jer je Bordo timu donio dva puta titulu Kupa i jednom prvaka Bosne i Hercegovine.

Dženan Uščuplić je nekako vječiti spasioc Sarajeva, jer uvijek uskoči na užarenu klupu i napravi dobre stvari. 

Prvi put je šef stručnog štaba Sarajeva postao u aprilu 2014. godine kada je Robert Jarni napustio klupu. Uščuplić je tim vodio na 19 utakmica, osvojio Kup Bosne i Hercegovine pobijedivši Čelik u finalu, te došao do play-offa za plasman u Evropsku ligu gdje je Sarajevo zaustavila Borussia Monchengladbach.

U sezoni 2014/15. ekipu Sarajeva vodio je od 23. do 30. kola, priveo sezonu kraju i donio na Koševo titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Oglasi

Na usijanu klupu Sarajeva sjeo je ponovo na kraju prošle sezone, vodio tim u posljednje tri utakmice u ligi te u finalu Kupa protiv Borca, te pobijedio i osvojio trofej.

Sličan slučaj i ove godine. Aleksandar Vasoski je napustio Sarajevo nakon remija protiv Željezničara u sarajevskom derbiju, Uščuplić je uskočio kao rješenje i vodio tim na Pecari u porazu službenim rezultatom 3:0 od Širokog Brijega nakon prekida koji se desio, te će mu večerašnja utakmica biti druga u ovom "mandatu" i vidjet ćemo hoće li i njega završiti na najbolji mogući način kao i sve prethodne.

S druge strane bit će harizmatični Feđa Dudić, junak Veleža koji je ovaj tim prošle sezone nakon dugo vremena odveo u Evropu, a ove u finale Kupa Bosne i Hercegovine gdje će tražiti prvi poslijeratni trofej za Velež.

Dudić je prošle sezone s Veležom stigao do trećeg pretkola Konferencijske lige, a napravljena je i velika senzacija kada se u drugom pretkolu izbacio grčki velikan AEK.

Za Dudića će ovo biti ukupno 99. utakmica na klupi Veleža i prilika da osvoji prvi trofej u svojoj trenerskoj karijeri u kojoj je još vodio GOŠK (28 utakmica). 

Ove sezone mostarski tim nije uspio kroz ligu da obezbijedi plasman u Evropu, baš kao ni Sarajevo, te će ova utakmica osim bitka za trofej biti i duel za izlazak na evropsku scenu, konkretno drugo pretkolo Konferencijske lige.

Uoči ove velike utakmice, oba trenera su i dala svoje viđenje. 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

"Prije svega, očekujem jednu dobru utakmicu u odličnom ambijentu. Želja mi je da bude pun stadion navijača obje ekipe i da odigramo jednu jaku utakmicu. Velež je kvalitetna ekipa koja je pokazala da je dosta konkretna i ozbiljna u svojoj igri. Sama činjenica da igramo finale nosi jednu posebnu odgovornost i igrači će morati da budu na visini zadatka kako bismo ispunili naš cilj", poručio je Dženan Uščuplić koji je nedavno preuzeo Sarajevo.

"U finalu Kupa očekujemo jedan spektakl, jer odavno veći ulog nije bio u jednoj utakmici, tako da će sigurno i navijači dati veliku podršku svojim klubovima od prve do zadnje minute. Bez obzira ko je u kakvoj formi, šanse za osvajanje Kupa su izjednačene. Sigurno neke od prednosti Sarajeva su individualni kvalitet, pogotovo igrača prema naprijed, dok je na našoj strani tim i kolektiv", mišljenje je Feđe Dudića.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1644068495
Hajde Dzeno ,forza Sarajevo!
10 3
hzsg
Hajmo jednu zajedničku da se zagrijemo: Rođeni, rođeni kraj Neretve rođeni, Vi ste raja iz Mostara SARAJVO VAS UVJEK KA.A...!!!! i Opet... i opet....!
8 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi