Bili smo u Kragujevcu: Dudić na tribini dočekao pobjedu, Jahić vodio ekipu, Šerbečić i Ćosić sjajni
Dudić, Jahić i Derviši uz osmijeh i zadovoljstvo nakon meča

Adnan Jahić desna ruka Dudiću, navijači dolaze u sve većem broju, a Radnički je pravi hit

Bili smo u Kragujevcu: Dudić na tribini dočekao pobjedu, Jahić vodio ekipu, Šerbečić i Ćosić sjajni

S. Mlaćo

"Fenomen Feđa" glasio je nedavno naslov na jednom srbijanskom portalu.

Fenomen je bh. trener, čovjek o kojem se mnogo piše u Srbiji, u cijelom regionu, ali i šire. Feđa Dudić. Dudić je Radnički iz Kragujevca preuzeo na posljednjoj poziciji Super lige i samim time što je rekao u tom 'ludom' trenutku 'da' čelnicima kluba iz Kragujevca, pokazao je da ima hrabrost, mangupluk i sve što treba imati 'pravi' trener.

Na muci se poznaju junaci, tako je u svemu. U petak (01.03.) ekipa portala SportSport odlučila se zaputiti u Kragujevac i na licu mjesta uvjeriti zbog čega je bh. trener fenomen.

Stigli smo u jutarnjima satima. U Kragujevcu sasvim 'normalan' radni dan. Susreli smo i prve navijače, rival je od 14 sati IMT Beograd. Tim koji se bori za opstanak i ne bi trebao biti 'ozbiljan' rival za Radnički, ali svi su svjesni da su to najteže utakmice.

Radnički je favorit, a niko do prije par mjeseci nije mogao ni u najluđem snu zamisliti da će biti popularni 'đavoli' favoriti protiv nekog kluba. Ok, u sportu je moguće dobiti svakoga, ali favorit je već 'ozbiljan' epitet.

Kako vrijeme odmiče stadion Čika Dača se puni. Brzo su nas 'pročitali' domaćini, pa kreće i priča. Biranim riječima pričaju o Dudiću, ali i o prvom pomoćniku Adnanu Jahiću. Tu su i standardne šale, radni je dan u Srbiji, kako je ko izašao sa posla, da li će odgovarati šefovima...

Oglasi

"Ako ste iz Sarajeva, ovdje možete sve", pola u šali, pola u zbiliji, govori nam jedan čovjek ispred stadiona. Sam se 'otvara'.

Novinar SportSport i Feđa Dudić na terenu stadiona u Kragujevcu                                                                                                                                                     

"Feđa je napravio nevjerovatne stvari. Ovdje je dolazilo na utakmice par stotina ljudi, sada je sve drugačije. I danas će biti navijača mnogo, a zamislite tek da je vikend... Da danas dobijemo, bilo bi super. Bravo za Feđu, pravi trener i čovjek, bravo i za ove momke koje je doveo. Ma svi su top, uživajte pa da se radujemo iza utakmice", priča jedan navijač koji je kaže redovan već dugi niz godina.

Susret ubrzo počinje, a gosti se malo bolje snalaze. Pokušavaju zaprijetiti, veoma niska ekipa, nema visokih igrača, ali i veoma opasna. Glavni sudija pomalo 'sjecka' igru, gosti dobijaju par faulova koji su blago rečeno diskutabilni. Dudić gubi živce, kao i stručni štab, ali u publika.

Počinju sa tribina uvrede na račun sudije, svih Beograđana, ali i prvog čovjeka Srbije Aleksandra Vučića. Spominje se sve i svašta, kao i kod nas na utakmicama.

Oglasi

A onda haos. Dudić žestoko protestuje na jednu odluku, dobija žuti karton, a iste sekunde i drugi žuti, odnosno crveni. Svi su u nevjerici. Dudić kreće ka tunelu, ali odlučuje se vratiti. Dolazi na zapadnu tribinu gdje je najveći broj navijača. Svi su na nogama, pružaju podršku bh. treneru, bodre ga, a istovremeno žestoko vrijeđaju sudije.

Tada je bilo jasno da ovo neće biti mirna utakmica, čak naprotiv. Crveni karton Dudića je sigurno oštetio ekipu, bez obzira što je mali razmak između tribina i terena, ali nije baš jednostavno stalno davati upute kolegama sa klupe, a oni to prenositi dalje. Ako je tražiti ''dobro u crvenom kartonu, onda je npr. to da je Radnički dobio sjajnog 12-tog igrača, publika koja je prepoznala da će biti teška utakmica i da nema mirnog sjedenja. Navijanje, bodrenje, podrška kada se 'lomi' meč.

Uz Dudića su i mladi navijači, svi su na ogradi, djeluju kao njegovi pomoćnici. Prate svaki njegov potez, nastala je tu i fotografija koja se rijetko viđa, a Radnički i dalje drži 1:0.

Fotografija za pamćenje: Dudić i njegovi mali 'pomoćnici... FOTO: Nenad Kotlajić                                                                                                                              

I igra zaista lijepo. Ima ovaj tim 'glavu i rep', a na terenu briljiraju i dojučerašnja premijerligaška imena. Tomislav Dadić je bivši igrač Širokog Brijega, a na lijevom beku zaista djeluje više nego sigurno. Mehmed Ćosić je na Grbavici 'dobio' brojne upitnike, nije se snašao, ali kod Dudića opet jeste. Tako je bilo i u Veležu. Na Grbavici očigledno nisu znali prepoznati pravu poziciju, pa je sam Ćosić potpisao raskid ugovora sa željom da ide u Kragujevac.

Ćosić je na desnom beku odličan, siguran i provjeren, dok je u zadnoj liniji i Besim Šerbečić. Popularni Šerba je tek stigao, a već je izabran u idealni tim mjeseca februara.

Oglasi

I protiv IMT-a bio je sjajan, prosto da se zapitate zbog čega je trener Sarajeva Simon Rožman rekao da mu nije potreban. Pitaju se to i gotovo svi navijači Sarajeva...

Radnički na kraju dolazi do nove pobjede, pete u nizu, a Dudić emotivno doživljava posljednji zvižduk čovjeka koji ga je vrlo rano poslao na tribine.

Sa najmlađima koji su mu bili 'pomoćnici' na ogradi proslavio je pobjedu. Roditelji istih su odmah prišli, Dudić je naravno pristao na fotografisanje, a u pozadini su odjekivale ovacije za bh. trenera.

Trenutak za koji živi svaki 'normalan' sportista, ne mogu to kupiti nikakvi milioni, a ljude koji vole sport je zaista teško prevariti. Pravi si ili nisi, nema treće.

Oglasi

Nakon utakmice Dudić u izjavi za Arenu TV čestita i Dan Nezavisnosti svim Bosancima i Hercegovcima, te dodaje.

"Ponosan sam, mislim da dostojanstven predstavljam svoju državu ovdje u Srbiji", dodao je Dudić uz čestitku.

I na drugoj tribini dobija ovacije, kao i svi nogometaši. Mnogo su donijeli radosti ljudima koji vole klub, sretan je i direktor Slavko Perović. Perović je ambiciozan sportski radnik, vjerovao je u Dudića i isplatilo mu se to vrlo brzo. Radnički već pravi milionske izlazne transfere, sa pojačanjima su itekako pogodili, a veliki broj igrača je 'na cijeni'. Kasa kluba će se napuniti vjerovatno i na ljeto, a Perović je jedan od najuspješnijih klupskih direktora. Jedan je od najmlađih na sceni u Srbiji (34 godine), a već radi velike stvari. Danas je Perović sa Dudićem na sarajevskom vječitom derbiju.

Sa Dudićem je u stručnom štabu i Adnan Jahić, bivši trener tuzlanske Slobode. Dudić o Jahiću govori biranim riječima, svjestan da kraj sebe ima prije svega velikog čovjeka, a zatim i vrhunskog trenera. Jahić je skroman, želi da o njemu govore rezultati na terenu. Poslije meča mu je pao 'kamen sa srca', bila je to teška utakmica u svakom smislu, ali odmah je odrađen i lakši trening. Strogo profesionalno je sve izgledalo.

Oglasi

Gotovi svaki meč u Kragujevcu Dudić, ali i ostali Bosanci iz ovog kluba, imaju podršku prijatelja koji dolaze na utakmice. Dudića je ovaj put bodrio Admir Derviši, nekadašnji nogometaš Željezničara i Olimpika.

Derviši je trenerskim vodama, na Grbavici je osvajao trofeje sa omladinskim kategorijama, trenutno vodi kadetsku selekciju, te je sigurno jedan od najperspektivnijih mladih trenera u našoj zemlji.

Susret Dervišija i Vidovića u prostorijama stadiona Čika Dača u Kragujevcu                                                                                                                                       

Prijateljstvo sa Dudićem kaže traje već dugi niz godina, ističe da je sretan i da nikada nije sumnjao u Feđu, a u tunelu Čika Dače zatim emotivan susret. Derviši se susreo sa Milošem Vidovićem, nekadašnjim saigračem iz Olimpika.

Vidović je u poznim igračkim godinama, ali odličan za ekipu i svlačionicu u svakom smislu. U Olimpiku je briljirao, željeli su ga Sarajevo i Željezničar po svaku cijenu, ali Nijaz Gracić je tada tražio visoko obeštećenje.

Vidović je bio i kapiten Olimpika, a ne krije sreću što je njegov Radnički tim koji se bori za vrh. Sa Dervišijem se prisjeća ranijeg perioda, Sarajeva, druženja, utakmica, te brojnih anegdota...

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Tu je i Ljubiša Pecelj, nekadašnji član Čelika, Zvijezde Gradačac... Trenutno je na klupi, ali sigurno nogometaš koji uvijek može 'uskočiti' i biti Dudićevom timu od pomoći. Svi hvale atmosferu u ekipi, treninge, a nakon meča pjesma u svlačionici. Svi pjevaju. Prvi i dvadeseti igrač.

Radnički je hit u Srbiji, trenutno je na petom mjestu, a sredinom aprila ima i novi veliki izazov. U Kragujevac stiže FK Novi Pazar. Nesuđeni klub Feđe Dudića. Meč koji donosi polufinale Kupa Srbije. Na Čika Dači će se tražiti karta više, to je sigurno. Domaćini nas pozivaju da i tada dođemo, a do tada šalju sve pozdrave svim Bosancima i Hercegovcima, svim dobrim ljudima...

Top Komentari

Hanibal
Steta sto oni idioti otjerase Serbecica. On je bolji od svih iz half linije Sarajeva.
1 0
magistar
Mislite dolazilo je po 50 a sad već ima 120 gledalaca. Feđa dobar si trener, ali nemoj o srbijanskoj ligi, posjeti i interesantnosti, majke ti. Najdosadnija i najkorumpiranija liga Evrope
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi